Plan: | Veldwijk |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.BPveldwijk-0401 |
Het streven naar deconcentratie en integratie van zorg in de samenleving is enkele jaren geleden verlaten. Daarom ligt de prioriteit tegenwoordig weer bij het realiseren van zorgfuncties op het terrein van landgoed Veldwijk zelf. Om de huidige zorgbehoefte op Landgoed Veldwijk te kunnen faciliteren zullen er binnen afzienbare tijd meerdere voorzieningen een nieuwe plek op het terrein moeten krijgen, zoals regionale gezondheidscentra voor ouderen-, volwassenen-, kinder- en jeugdpsychiatrie. De zorgbehoefte is dermate groot dat deze ontwikkelingen niet langer kunnen wachten.
De Ruimtelijke visie is de basis voor deze herontwikkeling. In de Ruimtelijke visie voor landgoed Veldwijk is beleid opgesteld voor dit huisvestingsvraagstuk. Aangegeven wordt op welke locaties nieuwbouw is voorzien, rekeninghoudend met het zorgprogramma, dat leidend is voor de beoogde vernieuwing van Landgoed Veldwijk, en daarnaast de stedenbouwkundige- en landschappelijke kwaliteiten van het gebied. Een deel van de nieuwbouw is inmiddels gerealiseerd. De nog niet gerealiseerde nieuwbouw was al mogelijk op basis van het geldende bestemmingsplan Buitengebied en blijft in dit nieuwe bestemmingsplan Veldwijk realiseerbaar.
Bebouwing
Bij de gebouwen die onttrokken worden aan de zorg kan nog een onderscheid gemaakt worden tussen sloop en renovatie/hergebruik. Bij architectonisch waardevolle en monumentale panden wordt uitgegaan van renovatie en hergebruik. Bij diverse kleinere monumentale paviljoens wordt gestreefd naar de mogelijkheden tot renovatie door deze te transformeren naar een andere functie. Om diverse bouwplannen mogelijk te maken worden in dit bestemmingsplan verschillende, ruime bouwvlakken aangegeven met bepaalde bebouwingspercentages. Voor monumenten geldt dat verbouw en uitbreiding niet mogelijk is van het gebouw en de directe omgeving. Daar waar bebouwing niet wenselijk is, of waar de gemeente voorwaarden wil kunnen stellen aan bebouwing, zijn geen bouwvlakken weergegeven. Ten noorden van de Horsterweg zijn de uitbreidingsmogelijkheden, ondanks het belang van de zorgfunctie van het landgoed, door natuurwaarden beperkt. Zo is er op basis van natuuronderzoek1 in het kader van het recent gerealiseerde gebouw voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie ontheffing aangevraagd voor het inperken van het leefgebied van de das. Voor deze ontwikkeling was nog een krappe ruimte beschikbaar. Ook in een meer recente natuurtoets2 is aandacht geschonken aan het deel ten noorden van de Horsterweg. Uit dit onderzoek blijkt dat het gebied erg kwetsbaar is en dat er bij ontwikkelingen nader onderzoek moet worden uitgevoerd. Er wordt niet uitgesloten dat er met maatregelen toch bouwmogelijkheden zijn. Dit in verband met het belang van een goede uitvoering van de zorgfunctie en de daarbij noodzakelijke realisatie van het zorgprogramma en daarbij behorende bebouwing. Daarom is in dit plan voor het gebied ten noorden van de Horsterweg een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. De agrarische- en bosbestemming kan worden gewijzigd in Maatschappelijk om het zorgprogramma tot uitvoering te kunnen brengen. Deze bebouwing is bij voorkeur geconcentreerd bij de rotonde. In deze concentratie van bebouwing wordt een architectonisch accent gerealiseerd dat in de as vanuit de Lucaskerk ligt. Sporadisch langs de Horsterweg tussen de rotonde en de spoorlijn kan lintbebouwing ontstaan. Hierbij wordt gedacht aan maximaal 2 villa-achtige gebouwen. Als voorwaarde geldt dat het gebied ten noorden van de Horsterweg voor niet meer dan 10% mag worden bebouwd. Aan het uitvoeren van de wijzigingsbevoegdheid is ook de voorwaarde verbonden dat het leefgebied van de das niet mogen worden aangetast.
Ruimtelijke visie (bron: Ruimtelijke Visie Landgoed Veldwijk 2008)
Beplanting en cultuurhistorie
Landgoed Veldwijk is rijk aan bomen en bos en herbergt waardevolle solitaire bomen en boomgroepen die sterk bepalend zijn voor de sfeer en het karakter van het terrein. Bij het beheer van de boscomplexen wordt uitgegaan van geïntegreerd bosbeheer met de nadruk op recreatie. Alleen waar bijzondere natuur- of cultuurhistorische waarden in het geding zijn, kan de prioriteit worden verlegd van recreatie naar natuur of cultuurhistorie. De waardevolle bomen en beplanting worden door de instelling GGz Centraal zelf beschermd door middel van door hen opgestelde beheer- en werkplannen en door gemeente via de bomen- of kapverordening van de gemeente. Ermelo.
Op het landgoed zijn enkele zichtassen en waardevolle laanstructuren aanwezig. Deze zichtassen en waardevolle laanstructuren zijn als zodanig opgenomen in de ruimtelijke visie. Deze zichtassen zijn in een beschermende regeling, waarbij zichtassen in tact worden gehouden door bebouwing uit te sluiten, opgenomen in dit bestemmingsplan. Daarnaast zijn een waardevolle rondweg door Veldwijk en een locatie met bestaande hoogteverschillen aangeduid en beschermd.
Zorgprogramma 2008
Nu het deconcentratiebeginsel in het zorgbeleid is verlaten, moeten op korte termijn diverse regionale gezondheidscentra (voor ouderen-, volwassenen-, kinder- en jeugdpsychiatrie) een plek krijgen op het landgoed. Deze functies moeten elk hun plek krijgen aan de belangrijkste knooppunten op het terrein. Het programma en bedrijfsvloeroppervlak (BVO) van de verschillende zorgfuncties zijn nog niet volledig onderzocht en uitgewerkt.
Onderstaande kaart toont de globale omvang en positie van de verschillende functies.
Beoogde nieuwbouw (bron: Ruimtelijke Visie Landgoed Veldwijk 2008)
Een deel van het beoogde nieuwbouwprogramma is reeds gerealiseerd. Inmiddels zijn het gebouw voor Kinder- en jeugdpsychiatrie aan de Horsterweg en het kinderdagverblijf in het gebouw Woudeinde al gerealiseerd. Ook de locatie voor individueel wonen Ouderen is inmiddels gerealiseerd en in gebruik genomen. Het gebouw voor Volwassen- en verslavingszorg aan de Horsterweg en de woongroep voor autisme zijn in ontwikkeling. Het gebouw De Horst is inmiddels gesloopt. In deze Visie is tevens een studiegebied opgenomen ten zuiden van de Horsterweg. Dit studiegebied is in dit bestemmingsplan opgenomen als een bouwvlak met bouwmogelijkheden die voortkomen uit het oude bestemmingsplan. In de regels is een nadere eisen regeling opgenomen om te kunnen sturen op de in de toekomst te bouwen bebouwing. In verband met een goede uitvoering van de zorgfunctie en de daarbij noodzakelijke realisatie van het zorgprogramma met bijbehorende bebouwing, is het wel mogelijk gemaakt om bebouwing aan de noordzijde te realiseren met gebruik van een wijzigingsbevoegdheid. Omdat dit deel bekend is als leefgebied van de das zijn aan deze wijzigingsbevoegdheid voorwaarden verbonden. Zo moet bij eventuele nieuwbouw de noodzakelijke boscompensatie gewaarborgd worden. Ook mogen in de omgeving aanwezige functies en waarden, waaronder de natuurwaarden van de dassenburgt, niet onevenredig worden geschaad. Overigens is bij vorige bouwplannen van Veldwijk in het gebied van de dassenburgt zeer zorgvuldig omgegaan met de das.
Ontsluiting
Het landgoed heeft in de visie een hoofdentree (Klinkertlaan), bij de rotonde op de Horsterweg. Daarnaast is er een tweede entree bij het spoor. De hoofdentree en de entree bij het spoor vullen elkaar aan en vormen samen een wezenlijk onderdeel van het verkeersnetwerk.
Door middel van een lus zijn de verschillende functies en gebiedsdelen te bereiken. De lus is gebaseerd op de bestaande structuren in het gebied. Voor het parkeren wordt bij woningbouw uitgegaan van parkeren op eigen terrein. Bij de zorgvoorzieningen wordt uitgegaan van parkeren op maaiveld, in de directe nabijheid van de desbetreffende zorgvoorziening. In het nieuwe bestemmingsplan worden de hoofdwegen, hoofdontsluitingswegen en secundaire ontsluitingswegen vastgelegd naar voorbeeld van het bestemmingsplan 'Ermelo West' (2009). De structuurbepalende rondweg krijgt een aanduiding.
Verkeersstructuur in Veldwijk (bron: Ruimtelijke Visie Landgoed Veldwijk)
Parkeren
De laatste jaren wordt in toenemende mate voorzien in de realisatie van woningen en/of appartementen voor specifieke doelgroepen. Onder specifieke doelgroepen wordt ondermeer gedoeld op woningen voor mensen met een beperking, woningen voor bewoners met een zorgindicatie en bijvoorbeeld woningen specifiek bestemd voor 75-plussers. Qua parkeernormen wordt voor deze woningen in het algemeen onderscheidt gemaakt in vier typologieën: zelfstandige woningen, woningen in of bij een zorginstelling (met beperkte zorgvoorziening), woningen bestemd voor bewoners met een zorgindicatie en woningen bestemd voor 75-plussers.
Wanneer er geen relatie (fysiek of organisatorisch) bestaat met een zorginstelling worden zelfstandige woningen als normale woning aangemerkt, waarbij de prijsklasse bepalend is voor de toe te passen parkeernorm. Woningen die in of bij een zorginstelling gerealiseerd worden, en waarbij beperkte zorgvoorzieningen aangeboden worden, zijn qua parkeernormen ingedeeld bij de functie 'serviceflat/aanleunwoning'.