Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Recreatieterreinen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0233.BPrecreatieterrein-0404

3.4 Gemeentelijk Beleid

Ook bij het gemeentelijke beleid staat de kwaliteitsverbetering in veel plannen centraal. Hierna wordt ingegaan op de voor dit bestemmingsplan relevante gemeentelijke plannen, waarbij uitgebreid wordt stilgestaan bij het Toeristisch Recreatief Beleidsplan als basis van dit bestemmingsplan.
  
Structuurvisie Ermelo 2015
 
De Structuurvisie (uit 1998) behelst de vertaling van de gemeentelijke ambities in een ruimtelijk-functioneel toekomstperspectief voor de periode tot 2015. Het vormt een kader dat ook voor de toeristisch-recreatieve mogelijkheden van belang is. De Structuurvisie is voornamelijk gericht op het westelijk deel van de gemeente. In de structuurvisie is opgenomen dat recreatie en toerisme van groot economisch belang zijn voor Ermelo. De vitaal-groene ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve sector houdt onder andere in:
  • een verbetering van de kwaliteit van de verblijfsrecreatie (verbetering van de accommodaties, inrichting voor specifieke doelgroepen, vergroening) en eventueel ook (beperkte) capaciteitsuitbreiding;
  • een vermindering van de druk op het Centraal Veluws Natuurmassief nagestreefd door afbouw van de daar aanwezige verblijfsrecreatie en het uitbreiden en vergroenen van de verblijfsrecreatie op het Tonselse Veld.
 
Als uitwerking van de structuurvisie zijn in het laatste hoofdstuk van deze visie verschillende vervolgacties geformuleerd. Voor wat betreft Toerisme en Recreatie is als algemeen programma de kwaliteitsverbetering in de (verblijfs)recreatie opgenomen. Als één van de acties is hieraan het opstellen van een beleidsplan toerisme en recreatie met criteria voor de toetsing van nieuwe ontwikkelingen in de toeristisch-recreatieve sector gekoppeld. Met het opstellen van het Toeristisch Recreatief Beleidsplan is deze actie nader uitgewerkt.
  
Consequenties
 
Het bestemmingsplan stelt regels voor bestaande terreinen en regelt geen uitbreidingen waardoor de druk op het Centraal Veluws Natuurmassief niet vergroot wordt met dit plan. Wel bieden de regels ruimte om de kwaliteit op de recreatieterreinen te verhogen.
  
Bijstelling structuurvisie Ermelo 2015
 
In de bijstelling van de structuurvisie (26-1-2006) is volstaan met enkele tactische aanpassingen, die ingegeven werden door voortschrijdend inzicht en het Streekplan Gelderland 2005. Voor wat betreft verblijfsrecreatie is de Structuurvisie Ermelo 2015 uit 1998 ongewijzigd van toepassing. Hierop hebben geen aanpassingen plaats gevonden.
  
Consequenties
 
Voor voorliggend bestemmingsplan heeft de bijstelling van de structuurvisie Ermelo 2015 als consequentie dat de uitgangspunten uit de structuurvisie Ermelo 2015 ongewijzigd van toepassing is.
  
Toeristisch Recreatief Beleidsplan
 
Het doel van het Toeristisch Recreatief Beleidsplan (november 2000) (hierna te noemen TRB) is te komen tot een samenhangende strategische visie voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme in Ermelo voor de komende 10 jaar, en het op basis hiervan definiëren van concrete projecten en acties. Het TRB beslaat het totale beleidsveld van de recreatie en toerisme, waarvan de verblijfsrecreatie een onderdeel is. Voor wat betreft verblijfsrecreatie is het volgende in het TRB opgenomen.
  
Kwaliteitsverbetering (ruimere eenheden, hoger voorzieningenniveau) binnen het toeristisch-recreatieve bedrijfsleven, en met name bij de kampeer- en bungalowbedrijven, is een ontwikkeling die landelijk is ingezet. Het gemiddelde kwaliteitsniveau van de kampeer- en bungalowbedrijven in Ermelo loopt zeker niet voor op het landelijke niveau. Het is daarom zaak om in Ermelo spoedig een kwaliteitsslag te maken. In het TRB wordt zowel op nieuwvestiging c.q. uitbreiding van kampeer- en bungalowbedrijven ingegaan alsook op de kwaliteitsverbetering van bestaande bedrijven. Omdat dit bestemmingsplan niet voorziet in nieuwvestiging c.q. uitbreiding van kampeer- en bungalowbedrijven wordt hier verder enkel ingegaan op de richtlijnen die het TRB geeft voor bestaande bedrijven.
  
De bestaande bestemmingsregels maken het ondernemers lastig om een kwalitatief goed product te bieden. In het TRB wordt voorgesteld om op ruimere normen over te gaan. Deze ruimere normen zijn in tabel 2 opgenomen. Permanent bewoonde recreatieobjecten kunnen niet profiteren van de ruimere normen. Uitgangspunt van de regels voor dit nieuwe bestemmingsplan is dat de ruimere maatvoering slechts van toepassing is voor die recreatieobjecten die aantoonbaar niet permanent bewoond worden. De gemeente verleent geen medewerking aan het vergroten van permanent bewoonde objecten.
  
Tabel 2: Voorstel TRB voor nieuwe bestemmingsregels t.a.v. verblijfsrecreatieve voorzieningen
 
Recreatiewoningen
Minimum oppervlakte object:22 m².
Maximum oppervlakte object:75 m²(incl. inpandige of vrijstaande berging, maximaal 6 m²).
Alsmede 15 10-persoonsrecreatiewoningen met een maximum oppervlakte van 100 m².
Minimum oppervlakte standplaats:200 m² voor recreatiewoningen tot 53 m²,
250 m² voor recreatiewoningen van 53 tot 66 m² en
350 m² voor recreatiewoningen van 66 tot 75 m².
450 m² voor recreatiewoningen groter dan 75 m²
Deze maten zijn steeds inclusief inpandige of vrijstaande berging van maximaal 6 m². Wegen, gemeenschappelijke paden en groenstroken worden niet bij de oppervlakte van een standplaats gerekend.
Maximum inhoudsmaat:212 m³ voor recreatiewoningen tot 53 m²,
264 m³ voor recreatiewoningen van 53 tot 66 m²,
300 m³ voor recreatiewoningen van 66 tot 75 m² en
400 m³ voor recreatiewoningen tot 100 m².
Dichtheid C.V.N. en Agr. Enclave:Maximaal 15 recreatiewoningen per hectare zijn toegestaan.
Dichtheid voor rest van Ermelo:Maximaal 25 recreatiewoningen per hectare zijn toegestaan.
Goot- en nokhoogte:Maximum goothoogte 3,5 meter, maximum nokhoogte 4,5 m.
Verdieping:Een kelder onder het maaiveld is toegestaan tot maximaal 50% van de bebouwingsoppervlakte. Een tweede bouwlaag is niet toegestaan. De kelder telt mee bij de berekening van de inhoud.
Stacaravans
Minimum oppervlakte object:18 m².
Maximum oppervlakte object:60 m² (inclusief vrijstaande berging van maximaal 6 m²).
Minimum oppervlakte standplaats:150 m² voor stacaravans tot 46 m²,
200 m² voor stacaravans tot 60 m².
Wegen, gemeenschappelijke paden en groenstroken worden niet bij de oppervlakte van een standplaats gerekend.
Maximum breedte:4 meter.
Dichtheid C.V.N. en Agr. Enclave:Maximaal 25 stacaravans per hectare zijn toegestaan.
Dichtheid voor rest van Ermelo:Maximaal 35 stacaravans per hectare zijn toegestaan.
 
Deze tabel is in 2000 in het TRB vastgesteld. Inmiddels is er nieuw provinciaal beleid vastgesteld, dit betekent dat de voorwaarden uit deze tabel niet één op één overgenomen kunnen worden in de regels.
 
In het TRB is, onder diverse voorwaarden, beleidsmatig ruimte gecreëerd voor de realisering van 10 persoonsvakantiewoningen (geschikt voor grote gezinnen, familiereünies e.d.) met een oppervlakte van maximaal 100 m2. In de regels van het bestemmingsplan Agrarische Enclave uit 2002 is deze mogelijkheid voor het eerst in de regels opgenomen. Gedeputeerde Staten heeft echter goedkeuring onthouden aan deze regels. De maximummaat van recreatiewoningen is in het Streekplan vastgelegd. De in het TRB opgenomen 100 m² voor een grotere recreatiewoning past niet binnen het provinciale beleid. Dit beleid is nog eens opnieuw vastgelegd in het Streekplan Gelderland 2005. Hierin is de maximale maat van een recreatiewoning gesteld op 75 m². Daarom is in dit bestemmingsplan de mogelijkheid van een 10-persoons recreatiewoning niet overgenomen.
  
In het TRB is als maximummaat voor stacaravans 60 m² opgenomen. Inmiddels heeft de Provincie Gelderland in het Streekplan Gelderland 2005 deze maximummaat vastgesteld op 55 m². Stacaravans met een grotere oppervlakte worden, volgens het Streekplan, aangemerkt als recreatiewoning. In de regels is de maximummaat voor stacaravans, zijnde 55 m², vanuit het Streekplan overgenomen.
  
Daarnaast is in het TRB een maximale breedtemaat van 4 meter voor stacaravans opgenomen. Vanuit de Recron en de VRE is verzocht de maximale breedtemaat los te laten. Door de veranderde inzichten bij chaletbouwers en de marktwerking is er behoefte aan meer mogelijkheden voor stacaravans.
 
In de regels zijn de kenmerken van een stacaravan duidelijk omschreven: vorm van een caravan of soortgelijk onderkomen op wielen, zonder vaste fundering, mobiel en verplaatsbaar. Indien de stacaravan voldoet aan deze kenmerken is het niet zo zeer van belang hoe breed de caravan is. Om deze reden is de breedtemaat van 4 meter niet in de regels overgenomen.
  
Consequenties
 
De maatvoeringen en normen uit het voorstel van het TRB zijn voor zover actueel en mogelijk overgenomen.
 
Permanente bewoning van recreatiewoningen met overgangsrecht.
Hoewel het provinciale en gemeentelijke beleid permanente bewoning van recreatiewoningen niet toestaat worden een aantal recreatiewoningen al geruime tijd bewoond onder het objectgebonden overgangsrecht. In eerste instantie zijn de betreffende recreatiewoningen opnieuw onder het overgangsrecht gebracht. Besloten is dat voor deze percelen een facetbestemmingsplan permanente bewoning zal worden opgesteld. Tegen deze wijze van bestemmen (onder het overgangsrecht brengen) is beroep aangetekend voor twee percelen: Kawoepersteeg 40-32 en 40-34. Deze percelen zijn daarom in dit bestemmingsplan  gerepareerd. Beide percelen hebben nu een gebiedsaanduiding 'Permanente bewoning' gekregen, waarbij de oppervlakte van de recreatiewoning, ongeacht de grootte van het perceel maximaal 75m2 mag bedragen. Deze wijze van bestemmen wordt ook gehanteerd bij het facetbestemmingsplan recreatieterreinen .