direct naar inhoud van 4.9 Historische kwaliteit
Plan: Bedrijventerrein Veldzicht 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401

4.9 Historische kwaliteit

4.9.1 Archeologie

Het verdrag van Malta regelt de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Nederland heeft dit verdrag in 1992 ondertekend en in 1998 geratificeerd. Het Verdrag van Malta (ook wel Verdrag van Valletta genoemd) is geïmplementeerd in de Monumentenwet. De wet op de archeologische monumentenzorg is in april 2006 door de Tweede Kamer aangenomen en in december van dat jaar door de Eerste Kamer bekrachtigd. Op 1 september 2007 is de wet als onderdeel van de monumentenwet in werking getreden. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische materiaal in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering.

Het is verplicht om in nieuwe bestemmingsplannen rekening te houden met de mogelijke aanwezigheid van archeologisch waarden. Dit was in de voorgaande periode reeds een gebruikelijke praktijk.

Door RAAP is voor de gehele gemeente een Archeologische verwachtingenkaart opgesteld, zie afbeelding 8. In het plangebied gelden diverse archeologische verwachtingen, te weten categorie 3, 5 en 7. Voor de gebieden met waarde is om de mogelijk aanwezige archeologische waarden te beschermen een bestemming 'Waarde - Archeologie' passend bij de aanwezige waarden opgenomen. Onderstaand zijn per categorie de uitgangspunten van de bestemming 'Waarde Archeologie' opgenomen:

  • A. AWG categorie 3: bekende archeologische vindplaatsen (met rondom een attentiezone van 50 of 100 m). Streven naar behoud in huidige staat; inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht als oppervlakte van de ingreep groter is dan 100 m² én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 30 cm -Mv.
  • B. AV categorie 5: hoge archeologische verwachting. Streven naar behoud in huidige staat; inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht als de oppervlakte van de ingreep groter is dan 100 m² én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 30 cm -Mv;
  • C. AV categorie 7: lage archeologische verwachting. Geen noodzaak tot streven naar behoud in huidige staat; inventariserend archeologisch onderzoek is verplicht als de oppervlakte van de ingreep groter is dan 2.500 m² én de diepte van de ingreep dieper reikt dan 30 cm -Mv;

Voor categorie 3 en 5 wordt in de bestemmingsplannen van Ermelo de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie H' opgenomen en voor categorie 7 is de bestemming 'Waarde - Archeologie L'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401_0010.jpg"

Afbeelding 8: Uitsnede archeologische verwachtingenkaart

Wanneer een ontwikkeling is voorzien, conform de mogelijkheden in het bestemmingsplan, in het deel van het plangebied met een archeologische verwachtingswaarde dient conform de opgenomen dubbelbestemmingen Waarde - Archeologisch H en L een archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd.

Archeologisch onderzoek

In opdracht van de gemeente heeft Synthegra een archeologisch bureauonderzoek uitgevoerd (rapport: Bureauonderzoek Industrieterrein Veldzicht te Ermelo, gemeente Ermelo, d.d. 19-10-2012). Dit onderzoek is als bijlage 8 bijgevoegd. Omdat er voor het zuidelijke deel van het terrein geen bouwactiviteiten te verwachten zijn en omdat er geen open terreinen aanwezig zijn heeft het college van burgemeester en wethouders besloten het selectieadvies voor het zuidelijke deel niet over te nemen. Het selectiebesluit voor dit deel wordt omschreven als een bijstelling van de verwachtingswaarde naar laag en er wordt geen vervolgadvies gevraagd bij (bouw)ontwikkelingen. Voor het noordoostelijke deel wordt het selectieadvies van Synthegra wel overgenomen. Voor de gronden met een archeologische verwachting is de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie L' opgenomen.

4.9.2 Cultuurhistorie

De cultuurhistorische waardenkaart van de provincie biedt inzicht in de cultuurhistorische waarden van het plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401_0011.jpg"

Afbeelding 9: Uitsnede Cultuurhistorische waardenkaart

Uit de kaart volgt dat zich in het plangebied zich geen rijks- of gemeentelijke monumenten bevinden. De Harderwijkerweg is aangewezen als cultuurhistorisch waardevol (Hanzeweg). Met voorliggend plan wordt deze waarde niet aangetast, enkel de bestaande situatie wordt vastgelegd (t.a.v. de Harderwijkerweg). Er zijn in het kader van dit plan geen aanpassingen aan de Harderwijkerweg voorzien.