direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Bedrijventerrein Veldzicht 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401

3.3 Gemeentelijk beleid

3.3.1 Structuurvisie Groene Zoom

Het plangebied van de Structuurvisie Groene Zoom ligt tussen de Rijksweg A28 en de Harderwijkerweg en wordt globaal begrensd door de Groene Zoomweg, de Horloseweg en een strook van ongeveer 150 meter breed ten zuiden van de Fokko Kortlanglaan en de “Brinkhorst”.

De Structuurvisie Groene Zoom, dat samen met de gemeente Harderwijk is voorbereid, geeft een invulling aan de stedelijke uitloopfunctie van het gebied en geeft een waarborg voor het duurzaam behouden van het groene karakter. De structuurvisie gaat ook in op de wijze waarop die voorgenomen ontwikkeling zal worden gerealiseerd. De centrale doelstelling voor het gebied is: "Het realiseren van een samenhangend en aantrekkelijk vormgegeven stedelijk uitloopgebied tussen Ermelo en Harderwijk, waarbij het groene karakter overheerst en waarin rode elementen op een verantwoorde manier worden ingepast binnen dit groene kader." Deze doelstelling is uitgewerkt in de volgende punten:

  • bestaande groene ruimten worden zoveel mogelijk gevrijwaard van bebouwing zodat de openheid van het gebied bewaard blijft. Deze groene ruimten kunnen een recreatieve functie krijgen. Het bestaande groen wordt zoveel mogelijk gespaard met name daar waar het monumentaal groen betreft;
  • dat zoveel mogelijk ongebruikte agrarische bebouwing wordt gesloopt. Dit wordt financieel mogelijk gemaakt door beperkt rode ontwikkelingen mogelijk te maken (rood-voor-rood regeling);
  • dat in het meest oostelijke deel van de Groene Zoom (deelgebied F, voorliggend plangebied) wonen niet mogelijk is vanwege de milieu-technische beperkingen van het gebied. Het gebied ligt geïsoleerd van het westelijk deel door de spoorlijn Zwolle-Amersfoort. Daarom wordt in dit deel het concept van Groene Werklandschappen toegepast;
  • dat om verbindingen in het langgerekte gebied te leggen, een aantal markante locaties zijn aangewezen die een scharnierpuntfunctie zijn toegedacht. Dit vergroot de herkenbaarheid van het gebied.

Onderstaand een uitsnede van de structuurvisiekaart ter plaatse van voorliggend plangebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401_0005.jpg"

Afbeelding 4: Uitsnede structuurvisie Groene Zoom

Voor voorliggend gebied is de volgende programmatische doelstelling geformuleerd:

"Deelgebied F ten oosten van de spoorlijn kan worden bebouwd met kleinschalige werk locaties gecombineerd met andere functies als wonen en recreatie. Dit deelgebied dient een groene uitstraling te krijgen in zowel letterlijke als figuurlijke zin: gebouwen worden gebouwd in een groene setting deels in bestaande of aan te leggen geluidswallen waar mogelijk voorzien van groene daken en gevels. Uitgangspunt is om hier op duurzaamheid gerichte bedrijven te huisvesten. Gebouwen dienen duurzaam en energieneutraal te worden ontworpen waardoor dit werklandschap een link heeft met de Groene Zoom. Op het uiteinde aan de Harderwijkerweg mag een onder architectuur gebouwde voorziening deze identiteit bevestigen dan wel benadrukken."

Deze voorgenomen herontwikkeling tot een werklandschap wordt mogelijk gemaakt via een wijzigingsbevoegdheid. In een werklandschap wordt de werkfunctie gecombineerd met wonen, recreatie en natuur om een goede nieuwe balans te vinden, waarbij het landschap wordt versterkt. De bedrijvigheid beperkt zich tot de lichte vorm van bedrijfsactiviteiten, zodat de bestaande woningen gehandhaafd kunnen blijven.

3.3.2 Structuurvisie Ermelo 2025

Op 1 maart 2012 is de Structuurvisie Ermelo 2025 vastgesteld. Deze structuurvisie heeft betrekking op het gehele grondgebied van de gemeente en bevat een integrale visie. Diverse beleidsterreinen (onderwijs, huisvesting, natuurzorg, ruimtelijke ordening, maatschappelijke zorg enzovoort) worden met elkaar in verband gebracht. Het plan dient als basis voor het toekomstige beleid van de gemeente.

Voor bedrijventerreinen (waaronder Veldzicht) is de volgende ambitie beschreven: "Wat betreft het functioneren van werklocaties is in beleid een verschuiving waar te nemen in de richting van het verzakelijken van werklocaties. Landelijk zien we het beeld dat het bedrijfsleven een sterkere rol krijgt in het ontwikkelen en beheer van werklocaties. Betrokkenheid houdt niet op bij de kavelgrens. Ruimte voor bedrijvigheid wordt steeds meer in huur aangeboden en het beheer van bedrijventerreinen gebeurt steeds meer vanuit parkmanagement door bedrijven. Bedrijven en overheid hebben elk een rol en verantwoordelijkheid hierin. De gemeente ondersteunt een verzakelijking van werklocaties als daarmee de kwaliteit van locaties ook op langere termijn gegarandeerd is. Dit kan bijvoorbeeld voor nieuwe ontwikkelingen van Veldzicht, maar ook voor de bestaande delen aan de orde zijn."

De ambitie uit de structuurvisie is deels overgenomen in dit bestemmingsplan, zie hiervoor paragraaf 3.3.1 en 3.3.3. Dit bestemmingsplan is echter grotendeels een conserverend plan, wat inhoudt dat nieuwe bebouwingsmogelijkheden niet zijn opgenomen. Op het moment dat afgeweken wordt van dit bestemmingsplan, zal de structuurvisie handvatten kunnen bieden. Als een bepaalde ontwikkeling passend is, kan een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld.

3.3.3 Businessplan Herstructurering bedrijventerrein Veldzicht-Zuid, Ermelo

De gemeente Ermelo heeft samen met ondernemers een verbeterplan opgesteld om het terrein te verbeteren. In dit plan zijn concrete maatregelen opgesteld die leiden tot een kwalitatieve verbetering van het bedrijventerrein. In samenwerking met de ondernemers en belanghebbenden van het bedrijventerrein Veldzicht-Zuid en de Bedrijvenkring Ermelo worden deze aandachtspunten verder uitgewerkt. De vijf aandachtspunten zijn:

  • water en riolering;
  • verkeersveiligheid en ontsluiting;
  • beeldkwaliteitplan;
  • duurzaamheidsplan;
  • structureel beheer en parkmanagement.

In voorliggend plan wordt ruimte geboden voor de ruimtelijk relevant aspecten, die nu reeds zijn uitgewerkt, te weten verkeersveiligheid en ontsluiting. De verbetering van de verkeersveiligheid op Veldzicht-Zuid heeft een hoge prioriteit. Hiervoor worden verschillende maatregelen verder uitgewerkt. Globaal houden deze maatregelen het volgende in:

  • het aanbrengen van fietssuggestiestroken op de wegen: Hoenderweg, Kalkoenweg, Binnenveld, Lokhorstweg, Tolweg en Jagerserf;
  • het verbreden van de volgende wegen; Binnenveld, Tolweg en Lokhorstweg;
  • het aanpassen van de kruisingen;
  • aanpassen van groenstructuur, opstellen groen- en beheerplan.

Om deze maatregelen te borgen is gebruik gemaakt van een ruime verkeers- en groenbestemming waarin aanpassingen aan de wegen mogelijk zijn gemaakt. Hiermee geeft voorliggend plan invulling aan de ruimtelijk relevante aspecten van het businessplan.