Plan: | Bedrijventerrein Veldzicht 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0233.BPbtveldzicht2012-0401 |
Het streekplan Gelderland 2005 in september 2005 in werking getreden. Sindsdien zijn een aantal herzieningen en uitwerkingen opgesteld. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening per 1 juli 2008 heeft het streekplan Gelderland 2005 de status van structuurvisie gekregen. In het streekplan is het ruimtelijk beleid van de provincie vastgelegd. Het streekplan kiest voor versterking van de ruimtelijke kwaliteit. De provincie stuurt en daarbij op kenmerken en waarden die van provinciaal belang worden geacht op het terrein van natuur, water, stedelijke functies en infrastructuur. Verder laat de provincie meer over aan (samenwerkende) gemeenten. De Structuurvisie Bedrijventerreinen en Werklocaties, zie paragraaf 3.2.2, is een aanpassing van het beleid voor bedrijventerreinen van het in 2005 vastgestelde streekplan Gelderland. Doordat het beleid is aangepast wordt verder niet ingegaan op het streekplan ten aanzien van het bedrijventerreinen deel. Voor de Groene Zoom betekent het streekplan, dat het gebied zich voor het Ermelose deel in het extensiveringsgebied van reconstructiegebied Gelderse Vallei/Utrecht Oost bevindt (zie onderstaande afbeelding).
Afbeelding 4: Kaart uit het reconstructieplan Gelderse Vallei/Utrecht Oost
In beleidsmatig opzicht is het gebied "Groene Zoom" in het provinciaal streekplan (2005) aangewezen als GIOS-gebied ("Groen in en om de stad"). Het gebied is nader aangeduid als deels zoekzone "wonen lage dichtheid" (rood gearceerde gebied; kaart 4) en deels zoekzone "landschappelijke versterking" (groengeruit gearceerde gebied; kaart 4). Het GIOS-beleid wordt als volgt verwoord: "Het is van belang dat bij stedelijke ontwikkeling gelijktijdig wordt voorzien in de behoefte aan 'groen in en om de stad'. In stedelijke netwerken en bij regionale centra zijn op de beleidskaart 'ruimtelijke ontwikkeling' daarom in aanvulling op de uitbreiding van het stedelijk gebied -recreatief in te richten - GIOS-zones aangegeven. Publieke en private investeringen kunnen daarbij goed samengaan. De bestaande omgevingskwaliteit van het buitengebied rond de stad speelt bij de keuze van de locaties van regionaal groen en de inrichting daarvan nadrukkelijk een rol.
De Structuurvisie Bedrijventerreinen en Werklocaties is een aanpassing van het beleid voor bedrijventerreinen van het in 2005 vastgestelde streekplan Gelderland. Op 30 juni 2010 hebben Provinciale Staten de structuurvisie vastgesteld.
Uitgangspunt van het beleid is dat er eerst optimaal gebruik wordt gemaakt van bestaande bedrijventerreinen voordat er nieuwe worden ontwikkeld. Voldoende ruimte voor bedrijvigheid blijft beleidsuitgangspunt, maar overschot aan bedrijventerrein moet worden voorkomen. Het plangebied is in de structuurvisie aangewezen als: bestaand bebouwd gebied en intergemeentelijke en lokale bedrijventerreinen buiten het bundelingsgebied.
Voor dit gebied is in de structuurvisie het volgende aangegeven:
"Voor lokale bedrijventerreinen buiten het bundelingsgebied geldt in principe een maximale kavelgrootte van 0,50 ha. Een ruimere kavelgrootte is voor dit terreintype als uitzondering mogelijk, mits de noodzaak goed wordt beargumenteerd. Voor intergemeentelijke bedrijventerreinen buiten het bundelingsgebied geldt in principe een maximale kavelgrootte van 0,75 ha. Een ruimere kavelgrootte is voor dit terreintype als uitzondering mogelijk, mits de noodzaak goed wordt beargumenteerd."
Het nieuwe beleid wordt in overleg met samenwerkende gemeenten op regionaal niveau uitgewerkt en tot uitvoering gebracht. In het Provinciaal Herstructureringsprogramma Bedrijventerreinen 2009-2013 (PHP) is bedrijventerrein Veldzicht-Zuid opgenomen als één van de terreinen die in aanmerking komen voor een financiële bijdrage van de provincie Gelderland voor het realiseren van een herstructureringopgave. Tussen de gemeente Ermelo en de provincie Gelderland vinden reeds lange tijd structurele contacten plaats waarbij door de provincie sterk wordt aangestuurd op een snelle revitalisering van Veldzicht-Zuid. De werk- en stuurgroep herstructurering Veldzicht-Zuid hebben eind september 2011 het Businessplan voor de Bedrijfsomgeving uitgewerkt. Met dit plan wordt beoogd het bedrijventerrein een kwalitatieve impuls te geven, o.a. door het verbeteren van de fysieke bereikbaarheid, het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en het realiseren van duurzaamheidsmaatregelen.
Voorliggend bestemmingsplan is grotendeels een conserverend plan, wat inhoudt dat nieuwe bebouwingsmogelijkheden niet zijn opgenomen; wel is de regeling afgestemd op het opgestelde businessplan (zie paragraaf 3.3.3). Op het moment dat afgeweken wordt van dit bestemmingsplan, kan de structuurvisie handvatten bieden. Als een bepaalde ontwikkeling passend is, kan een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld.
De Ruimtelijke verordening Gelderland is door Provinciale Staten vastgesteld in december 2010 en de geldt sinds maart 2011. De Ruimtelijke verordening Gelderland voorziet in de provinciale belangen die met het oog op een goede ruimtelijke ordening noodzakelijk maken, dat regels worden gesteld omtrent de inhoud en toelichting van bestemmingsplannen. De regels in de verordening hebben betrekking op gebiedsgerichte thema's, zoals verstedelijking, wonen, Ecologische Hoofdstructuur, waardevol open gebied en nationaal landschap. Gemeenten moeten binnen een bepaalde termijn hun bestemmingsplan op deze regels afstemmen. De voorschriften in de ruimtelijke verordening zijn gebaseerd op de provinciale structuurvisie (Streekplan Gelderland 2005), streekplanuitwerkingen en -herzieningen. De verordening is slechts een juridische vertaling van dit beleid, er is geen nieuw beleid aan toegevoegd.
De Ruimtelijke verordening bevat regels ten aanzien van zes deelonderwerpen:
Voor het bedrijventerrein Veldzicht is het onderwerp 'verstedelijking' van belang.
Verstedelijking
Het bedrijventerrein Veldzicht is aangewezen als 'bestaand bebouwd gebied'. Er is nieuwe bebouwing toegestaan binnen het bestaand bebouwd gebied.
Voor bedrijventerreinen is bepaald, dat voor wat betreft detailhandel nieuwe mogelijkheden geen afbreuk mogen doen aan de bestaande detailhandelsvestigingen. Grootschalige detailhandelvoorzieningen mogen alleen binnenstedelijk of perifeer toegestaan worden.
Daarnaast is aangegeven dat op een perifere locatie perifere detailhandel in volumineuze goederen kan worden toegestaan, zoals tuincentra, bouwmarkten, meubelwinkels en handel in auto's en boten.
Dit bestemmingsplan maakt detailhandel in volumineuze goederen rechtstreeks mogelijk op het bedrijventerrein. Dit is in overeenstemming met de verordening. Bestaande rechten mogen worden gehandhaafd, hierin voorziet dit bestemmingsplan.
Het specifieke beleid ten aanzien van bedrijventerreinen is opgenomen in de Structuurvisie bedrijventerreinen en werklocaties en wordt in paragraaf 3.2.2 besproken. De ruimtelijke verordening stelt verder geen voorwaarden aan bedrijventerreinen.
Aan de voorwaarden ten aanzien van detailhandel wordt in dit bestemmingsplan voldaan. Het plan is in overeenstemming met de Ruimtelijke verordening Gelderland.