direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Waterlanden I, 1e Uitwerking, tevens 1e wijziging van de gemeente Elburg
Status: vastgesteld
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.UPWaterlandenI2012-VST1

3.3 Gemeentelijk beleid

Het gemeentelijk beleid vormt een directe basis voor de beleidskeuzen binnen de gemeente Elburg. Daarbij gaat het om algemeen beleid dat is neergelegd in visies, maar ook om thematisch beleid, bijvoorbeeld over woningbouw en de inrichting van het landschap. De van belang zijnde beleidsstukken voor dit bestemmingsplan komen in deze paragraaf aan bod.

3.3.1 Toekomstvisie 2020

Doornspijk heeft een sterke verwevenheid met het omliggende agrarisch gebied. Het is een hechte en betrokken gemeenschap. Het bloeiende verenigingsleven is een goed voorbeeld van de sociale betrokkenheid. De komende jaren zal het beleid zich richten op het in stand houden van voorzieningen. De gemeente spant zich in om de winkelvoorzieningen te behouden voor de bewoners. Ook zal er veel aandacht zijn voor het bouwen van starterswoningen voor de plaatselijke jeugd. De uitvoering zal gericht zijn op de specifieke woonwensen van de jonge Doornspijker, namelijk flexibiliteit, zelfwerkzaamheid en gericht op de hechte familieband en het bedrijf aan huis. Nieuwe woningen en andere (werk)gebouwen zullen zorgvuldig, bijna organisch, in het dorp en landschap worden ingepast; kleinschalig, al dan niet aan de dorpsrand en met het kenmerkende karakter van Doornspijk als agrarische lintdorp.

In de visie wordt het plangebied weergegeven als een inbreidingslocatie wonen (zie navolgende afbeelding).

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.UPWaterlandenI2012-VST1_0002.jpg"

(nr. 4) - Waterlanden 1, 2e fase

3.3.2 Visie Wonen en Werken in Elburg

De Visie Wonen en Werken in Elburg, zoals die op 18 september 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld, gaat onder andere in op de ruimtelijke kwaliteit en de woningbehoefte binnen de gemeente Elburg. Voor alle kernen in de gemeente is een onderzoek uitgevoerd voor potentiële inbreidings- en uitbreidingslocaties en is aangegeven waarom deze wél of niet in aanmerking komen voor in- of uitbreiding.

In de visie worden de volgende beleidsuitgangspunten gehanteerd:

  • het behoud van het overwegend dorpse karakter van de kernen;
  • het bouwen in hoge dichtheden is ongewenst, grotere dichtheden zijn mogelijk in de centra, lager aan de rand;
  • de te realiseren woningtypen en woonmilieus worden afgestemd op de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de geconstateerde behoefte;
  • inbreiding gaat altijd voor uitbreiding;
  • de aangegeven uitbreidingslocaties zijn onderzoeksgebieden voor woningbouw;
  • bij functieverandering is inbreiding binnen woongebieden mogelijk;
  • de combinatie wonen en lichte bedrijvigheid heeft een positief effect op de leefbaarheid en vitaliteit;
  • voorzien in de lokale behoefte aan bedrijventerrein.

De gemeente Elburg kiest ervoor om de leefbaarheid en de vitaliteit van de verschillende kernen zoveel mogelijk te behouden en te versterken. Een afname van het draagvlak voor voorzieningen, waarmee de leefbaarheid in de kernen verslechterd, is niet gewenst. De dichtheid aan de randen van de kernen moet in beginsel laag blijven om zo een zachte overgang naar het omliggende landelijk gebied te realiseren.

3.3.3 Woonvisie gemeente Elburg 2008-2012

De Woonvisie 2008 - 2012 is in november 2008 vastgesteld door de gemeenteraad van Elburg. Op 7 april 2009 heeft het college het uitvoeringsplan van de Woonvisie vastgesteld. De Woonvisie richt zich met name op de realisatie van huisvesting voor starters en ouderen in de gemeente Elburg. Het bouwen van voldoende goedkope koop- en huurwoningen is hierbij een belangrijke voorwaarde. Voor de oudere inwoners van de gemeente richt de Woonvisie zich vooral op geschikte woningen, namelijk levensloopbestendige of nultreden woningen.

De invulling van de locatie Waterlanden I is afgestemd op het bouwen voor de doelgroepen zoals benoemd in de Woonvisie.

3.3.4 Uitgangspunten planontwikkeling Waterlanden I

Bij de planontwikkeling voor het nieuwe woongebied gelden de volgende algemene uitgangspunten:

  • 1. rekening houden met locatiekeuze conform het structuurplan 1995;
  • 2. planontwikkeling moet zodanig zijn dat het perceel grond aan de Kerkdijk/Veldweg te zijner tijd zonder problemen ingepast kan worden en stedenbouwkundig afgerond kan worden;
  • 3. het aantal woningen bedraagt ongeveer 20/25 per ha;
  • 4. er moet ingespeeld worden op de woningbehoefte (aantal/soorten woningen) in Doornspijk;
  • 5. wegenstructuur:
    • a. hoofdontsluiting via Beekenkampweg en Veldweg;
    • b. duurzaam veilige woonwijk;
  • 6. aandacht besteden aan overgang naar buitengebied;
  • 7. aandacht besteden aan duurzaam bouwen.
3.3.5 Welstand

In de Woningwet is geregeld dat elk bouwplan moet voldoen aan redelijke eisen van welstand.

Een aanvraag om omgevingsvergunning wordt daarom voor advies voorgelegd aan de welstandscommissie van de gemeente Elburg. Deze commissie van deskundigen, waaronder ook burgerleden, beoordelen of een bouwwerk voldoet aan redelijke eisen van welstand.

17 april 2012 is voor dit plan het ontwerp van het Beeldkwaliteitsplan (BKP) en situatietekening met de welstand besproken. De Welstand heeft in principe een positief 1e oordeel over het BKP gegeven. Het beeldkwaliteitsplan zal tevens een zelfstandige openbare voorbereidingsprocedure gaan doorlopen en nadien worden vastgesteld door de gemeenteraad, als aanvulling op de welstandsnota (woningwet). Op basis daarvan zullen de bouwplannen t.b.v. de welstandsbeoordeling worden getoetst. Alleen als óók wordt voldaan aan het BKP kan een vergunning worden verleend.

Het BKP is als Bijlage 1 BKP toegevoegd bij dit plan.