Plan: | Waterlanden I, 1e Uitwerking, tevens 1e wijziging van de gemeente Elburg |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | uitwerkingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0230.UPWaterlandenI2012-VST1 |
Het streekplan geeft de beleidskaders aan voor de ruimtelijke ontwikkeling in de periode van 2005 tot 2015, binnen de provincie Gelderland. Met de inwerkingtreding van de Wet ruimtelijke ordening in 2008, is besloten om het streekplan een structuurvisie in het kader van die wet te laten zijn.
Het streekplan is erop gericht de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek te geven, dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. De provincie heeft voor het ruimtelijk beleid in het streekplan de volgende uitgangspunten:
De uitgangspunten zijn vertaald in een tweeledige provinciale ruimtelijke hoofdstructuur, namelijk: inzetten op laagdynamische functies (Groen-Blauw Raamwerk) en op hoogdynamische functies (Rood Raamwerk).
Het doel van het Groen-Blauw Raamwerk is inzetten op ruimte voor ecologische en hydrologische dynamiek; bescherming van stilte, rust en milieukwaliteit. Er is hierbij sprake van een toelatingsplanologie en het weren van bedreigingen.
Het doel van het Rood Raamwerk is inzetten op ruimte voor intensivering van relaties en functies in stedelijke netwerken en regionale centra (stedelijke dynamiek en voorzieningen). Hierbij is sprake van een ontwikkelingsplanologie waarbij kansen worden benut.
Het Streekplan geeft beleid dat is bedoeld voor de gehele provincie, maar ook voor bepaalde regio's is specifiek beleid opgesteld. Het plangebied valt in het streekplan onder het gebied "Noord-Veluwe". Globaal is dit het gebied tussen de randmeren en het Veluwemassief, het gebied loopt van Amersfoort tot Zwolle. Voor deze regio is meer specifiek beleid opgenomen. Dit beleid is onder meer vertaald in de "Regionale structuurvisie Noord Veluwe 2005 - 2015".
Een kern heeft, aldus het streekplan, een aaneengesloten bebouwing van tenminste 25 woningen en staat bekend onder een gemeenschappelijke naam. Aanwezige verzorgingselementen (tenminste 2): basisschool, dorpshuis/café/verenigingsgebouw, winkel of sportveld.
Op grond van deze omschrijving wordt duidelijk dat Doornspijk valt in de categorie 'kern met een lokale functie'. De inspanningen ten aanzien van de woningbouw richten zich op het realiseren van de regionale woningbehoefte. Er worden met samenwerkende gemeenten afspraken gemaakt over binnenregionale verdeling.
In principe geldt de 'regionale behoefte' als uitgangspunt. Onder regionale behoefte moet worden verstaan het aantal woningen dat voldoende wordt geacht om voor een bepaalde regio te voorzien in de behoefte van zelfstandige huisvesting van de bevolking die reeds woonachtig is in de regio (inclusief natuurlijke aanwas) alsmede rekening houdt met het vertrek/vestigingsoverschot en de zogenaamde buitenlandse migratie in de regio.
Er wordt hiervoor een programma vastgesteld dat binnenregionaal wordt verdeeld over gemeenten en kernen. Elke kern voorziet in een deel van het woningbouwprogramma van de regio.
Gedeputeerde Staten hebben op 3 november 2009 het ontwerp van de Ruimtelijke Verordening Gelderland vastgesteld. Met deze verordening stellen Provinciale Staten regels over de inhoud, toelichting en onderbouwing van bestemmingsplannen. De regels hebben betrekking op o.a. verstedelijking, detailhandel, wonen, bedrijven, ecologische hoofdstructuur etc. en zijn gebaseerd op de uitgangspunten uit de provinciale structuurvisie (Streekplan Gelderland 2005).
Het Kwalitatief Woonprogramma 3 maakt onderdeel uit van de bovengenoemde Provinciale Ruimtelijke Verordening. De gemeenten uit de Regio Noord Veluwe en de Provincie Gelderland hebben voor de periode 2010-2019 een set met afspraken vastgesteld aangaande nieuwbouwprojecten en andere woon gerelateerde onderwerpen. Het ontwikkeltraject voor de Regio Noord Veluwe is gericht op het aanpakken van de belangrijkste verschillen met de uit onderzoeken gebleken behoefte aan woning, in kwantitatieve en kwalitatieve zin. Het traject is een resultaat van de vergelijking van het referentiekader en het regionaal opgetelde woningbouwprogramma.
In totaal mogen 6.700 woningen worden gebouwd in de Regio Noord Veluwe in de periode 2010 tot en met 2019. In de gemeente Elburg mogen 801 woningen tot en met 2019 worden gebouwd. De 65 woningen welke gerealiseerd gaan worden op de uitwerkingslocatie Waterlanden I zijn opgenomen in de planningslijst welke jaarlijks aan de provincie wordt aangeboden. In totaal worden 51 woningen gerealiseerd voor 2019. De overige woningen zullen na 2019 worden gerealiseerd.
Zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin past de locatie binnen de kaders van de afspraken zoals deze vast liggen in het Kwalitatieve Woonprogramma 3.
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met het provinciaal beleid. Er is in dit bestemmingsplan rekening gehouden met de beleidsuitgangspunten vanuit het Streekplan Gelderland 2005 en de ontwerp provinciale ruimtelijke verordening.