direct naar inhoud van 6.3 Regels
Plan: bestemmingsplan '''t Harde 2009"
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1

6.3 Regels

De regels bevatten bepalingen over het gebruik van de gronden, over de toegelaten bebouwing en bepalingen voor het gebruik van aanwezige en op te richten bouwwerken. De regels zijn, in overeenstemming met de SVBP 2008, onderverdeeld in vier hoofdstukken, te weten:

  • Hoofdstuk 1 Inleidende regels
  • Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
  • Hoofdstuk 3 Algemene regels
  • Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels

Hieronder worden de hoofdstukken en onderliggende artikelen nader toegelicht.

6.3.1 Inleidende regels

In het hoofdstuk “Inleidende regels” worden de belangrijkste begrippen uit de bestemmingsregeling verklaard. Daarnaast wordt aangegeven hoe, bij toepassing van de regels, moet worden gemeten. De meetregels hebben onder andere betrekking op de grondoppervlakte, hoogte, breedte van bouwwerken. Deze regelingen zijn bedoeld om interpretatieverschillen van de regels zoveel als mogelijk te voorkomen en daarmee de rechtszekerheid van het plan te vergroten.

6.3.2 Bestemmingsregels

Het hoofdstuk “Bestemmingsregels” bevat de regels voor de diverse op de planverbeelding weergegeven bestemmingen. Hiermee wordt de materiële inhoud van de gegeven bestemmingen vastgesteld. Aan de bestemmingsregels kan de toelaatbaarheid van bebouwing en gebruiksvormen worden getoetst. Bij een aantal bestemmingen zijn specifieke functies opgenomen.

Artikel 3 Bedrijf
Bij de bestemming Bedrijf is door een gebiedsaanduiding op de planverbeelding aangegeven welke categorieën bedrijven hier zijn toegestaan. De aanduiding verwijst naar de in de bijlage opgenomen Staat van Bedrijfsactiviteiten. Voor Mogema, een metaalverwerkend bedrijf dat behoort tot milieucategorie 4, wordt middels een functieaanduiding een uitzondering gemaakt.

Het bebouwde oppervlak van het bebouwingsvlak mag niet meer bedragen dan 80%, tenzij anders op de verbeelding is aangegeven. Bedrijfswoningen zijn uitsluitend toegestaan ter plaatse van de functieaanduiding "Bedrijfswoning"; dit betreft bestaande bedrijfswoningen die gehandhaafd mogen blijven. Nieuwe bedrijfswoningen zijn niet toegestaan.

Parkeren moet volledig op de bedrijfskavels zelf plaatsvinden, zowel voor de werknemers van het bedrijf als voor klanten en bezoekers. Hierbij wordt uitgegaan van de parkeerkengetallen van het C.R.O.W. De bestemming valt op enkele plaatsen samen met de dubbelbestemming "Leiding - Gas-". In het voorkomende geval wordt ook verwezen naar artikel 29 van de regels.

Artikel 4, 5 en 6 Bedrijf – Autoverhuur, Bedrijf – Benzineservicestation, Bedrijf – Garage
Ter plaatse van de bestemming Bedrijf – Autoverhuur zijn de gronden bestemd voor een autoverhuurbedrijf. De gronden die als Bedrijf - Benzineservicestation zijn bestemd, zijn bedoeld voor de verkoop van motorbrandstoffen, met aan de functie ondergeschikte detailhandel met een verkoopvloeroppervlakte per vestiging van maximaal 100 m2. De bestaande luifels zijn juridisch vastgelegd in de regels en de planverbeelding. Daarnaast is door een functieaanduiding op de verbeelding de locatie van het vulpunt voor LPG vastgelegd. De gronden met de bestemming Bedrijf –Garage zijn bestemd voor een garagebedrijf. Tevens is binnen deze bestemming de mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden de bestemming te wijzigen in de bestemming "Wonen".

Artikel 7 Bedrijf - Nutsvoorziening
Doeleinden van openbaar nut, zoals aanwezige traforuimten en andere nutsgebouwen van enige omvang, zijn als zodanig bestemd.

Artikel 8 Bos
Deze gronden zijn bestemd voor het behoud, de versterking en/of het herstel van de aan de betreffende gronden eigen zijnde natuur- en landschappelijke waarden. Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegestaan. Binnen deze bestemming is een aanlegvergunningenstelsel van toepassing voor bepaalde werken zoals het verwijderen of verstoren van natuurlijke vegatatie, het afgraven van gronden, aanleggen van paden etc.

Artikel 9 Dienstverlening
De als zodanig aangegeven gronden zijn bestemd voor het bedrijfsmatig verlenen van diensten aan particulieren, zoals die in artikel 1.38 zijn beschreven. Tevens is binnen deze bestemming de mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden de bestemming te wijzigen in de bestemming "Wonen".

Artikel 10 Gemengd
Deze bestemming geldt voor gronden rond de Eperweg die het aanloopgebied voor het kernwinkelgebied van 't Harde vormen. Onder deze bestemming vallen de volgende functies: maatschappelij, horeca, detailhandel (uitsluitend ten tijde van de tervisielegging aanwezig en volumineuze goederen ter plaatse op de verbeelding aangegeven), dienstverlening, kantoren en woningen. In deze bestemming geldt als uitgangspunt dat de bestaande bedrijven mogen worden gehandhaafd en, indien mogelijk, beperkt mogen worden uitgebreid tot het op de planverbeelding aangegeven maximum bebouwd oppervlak in m2. Als uitgangspunt voor parkeren geldt dat op eigen erf wordt voorzien in de gehele parkeerbehoefte. Voor nieuwe ontwikkelingen c.q. een ander gebruik overeenkomstig de bestemmingsomschrijving gelden de landelijke parkeerkengetallen van het C.R.O.W.

Artikel 11 Gemengd - Bedrijven en kantoren
Dit artikel regelt de combinatie van bedrijven en kantoren, waarbij ter plaatse van de op de verbeelding voorkomende functieaanduiding "showroom" uitsluitend een uitstallingsruimte voor de verkoop van automobielen is toegestaan. Het realiseren van een - uitpandige - bedrijfswoning van maximaal 650 m3is alleen mogelijk ter plekke van de functieaanduiding "bedrijfswoning". In de bestemmingsregeling worden verder enkele nadere bepalingen omtrent beeldkwaliteit en parkeren geformuleerd.

Artikel 12 Gemengd - Detailhandel en dienstverlening
De op de verbeelding als zodanig aangewezen gronden zijn bestemd voor detailhandel en dienstverlening. Daaronder kunnen onder andere worden verstaan: kapsalons, bankfilialen en winkels. Per bestemmingsvlak mag één dienstwoning worden gebouwd met een inhoud van ten hoogste 650 m3.

Artikel 13 Groen
De in het plan voorkomende groenvoorzieningen van structureel belang zijn afzonderlijk bestemd. Volledigheidshalve wordt opgemerkt dat ook binnen de verkeersbestemmingen kleinschalige groenvoorzieningen, zoals bermen en speelplaatsen, als onderdeel van de totale inrichting van het openbaar verkeersgebied voorkomen. Ter plaatse van het in deze bestemming gelegen bergbezinkbassin is een functieaanduiding op de planverbeelding opgenomen. Daarnaast is de bestaande dierenweide, op de verbeelding opgenomen middels een functieaanduiding. Nieuwe speelvoorzieningen zijn binnen deze bestemming toegestaan. De bestemming valt op enkele plaatsen samen met de dubbelbestemming "Leiding - Gas". In die gevallen wordt verwezen naar artikel 29 van de planregels.

Artikel 14 Horeca
Bedoeld voor de gronden met horecabedrijven. De betekenis van het begrip horeca is vastgelegd in artikel 1 (begrippen). Per bestemmingsvlak mag één dienstwoning worden gebouwd met een inhoud van ten hoogste 650 m3. Tevens is binnen deze bestemming, voor wat betreft locatie Herenveldweg 16, de mogelijkheid opgenomen om onder voorwaarden de bestemming te wijzigen in de bestemming "Wonen".

Artikel 15 Maatschappelijk
Dit artikel bevat de algemene bestemming voor maatschappelijke functies. Hieronder worden onder meer educatieve, religieuze, medische, sociale, culturele en overheidsdoeleinden verstaan Via een ontheffingsregeling is de bouw van één dienstwoning per bestemmingsvlak mogelijk. De inhoud van de woning mag ten hoogste 650 m3 bedragen.

Artikel 16 Maatschappelijk - Defensie
De gronden die op de planverbeelding als zodanig zijn aangeduid, zijn bestemd voor defensiedoeleinden, in het bijzonder voor een raccordement. Op deze gronden zijn geen (bij)gebouwen toegestaan. Door middel van een ontheffing is de bouw van een antennemast mogelijk.

Artikel 17 Maatschappelijk - Onderwijs
Dit artikel richt zich op educatieve functies en is toegekend aan de gronden waarop in de huidige situatie de scholen voor basisonderwijs zijn gevestigd. Per bestemmingsvlak mag één dienstwoning worden gebouwd. De inhoud van de woning mag ten hoogste 650 m3 bedragen.

Artikel 18 Maatschappelijk - Religie
Dit artikel is bedoeld voor de huidige kerklocaties binnen het plangebied. Per bestemmingsvlak mag één dienstwoning worden gebouwd. De inhoud van de woning mag ten hoogste 650 m3 bedragen.

Artikel 19 Natuur - Houtopstanden
De in dit artikel bedoelde gronden zijn bestemd voor het behoud, de versterking en/of het herstel van de aan de betreffende gronden eigen zijnde landschappelijke, natuurlijke en/of cultuurhistorische waarden. Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegestaan. Binnen deze bestemming is een aanlegvergunningenstelsel van toepassing voor bepaalde werken zoals het verwijderen of verstoren van de natuurlijke vegatatie, het afgraven van gronden, aanleggen van paden etc.

Artikel 20 Natuur - Ontwikkelingsgebied
De in dit artikel bedoelde gronden zijn bestemd voor houtopstanden en het ontwikkelen van landschappelijke en natuurwaarden. De bestemming valt op één plaats samen met de dubbelbestemming "Leiding - Gas". In dat geval wordt tevens verwezen naar artikel 29 van de planregels. Binnen deze bestemming is geen bebouwing toegestaan. Binnen deze bestemming is een aanlegvergunningenstelsel van toepassing voor bepaalde werken zoals het verwijderen of verstoren van de natuurlijke vegatatie, het afgraven van gronden, aanleggen van paden etc.

Artikel 21 Recreatie
De als zodanig aangewezen gronden zijn bestemd voor voorzieningen voor de sportieve recreatie, zoals voetbalvelden, zwembaden, sportscholen, tennisbanen, speeltuin en een clubhuis alsmede voor een voorziening voor oudere jeugd (JOP), uitsluitend in de directe nabijheid van de locatie waar dit op de verbeelding door een functieaanduiding is aangegeven. Een bestaand bergbezinkbassin is tevens binnen deze bestemming op de verbeelding nader aangeduid.

Artikel 22 Verkeer
Binnen deze bestemming worden de wegen met een stroomfunctie en gebiedsontsluitingsfunctie geregeld, met ongelijkvloerse kruisingen, en verschillende voorzieningen. Deze bestemming valt op één plek samen met de bestemming "Verkeer - Railverkeer".

Artikel 23 Verkeer - Railverkeer
De spoorwegdoeleinden bevatten naast de sporen en bijbehorende gronden ook het station, parkeer- en nutsvoorzieningen. Binnen deze bestemming is het niet mogelijk een dienstwoning te realiseren. Op één plek valt de bestemming samen met de bestemming "Verkeer".

Artikel 24 Verkeer – Verblijfsdoeleinden
Deze bestemming regelt de wegen voor het niet doorgaande verkeer, zoals woonstraten. Binnen de bestemming komt de functieaanduiding "Speelvoorziening" voor. Het betreft de aanwezige (veelal grotere) speelplaatsen. Daarnaast zijn desgewenst ook elders, waar deze aanduiding niet voorkomt, nieuwe speelvoorzieningen mogelijk. De bestemming valt op enkele plaatsen samen met de dubbelbestemming "Leiding - Gas". In die gevallen wordt ook verwezen naar artikel 29 van de planregels.

Artikel 25 Wonen
De in het plan voorkomende woonfuncties zijn in deze bestemming ondergebracht. Onder voorwaarden zijn hier tevens beroeps- of bedrijfsmatige activiteiten mogelijk. Met betrekking tot de bebouwingsbepalingen geldt dat de hoofdgebouwen uitsluitend binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken mogen worden gebouwd. De goot- en bouwhoogten zijn op de planverbeelding aangegeven. Realisering van bijgebouwen is, onder bepaalde voorwaarden, mogelijk binnen de bouwvlakken en op het bijbehorend erf. De belangrijkste beleidsuitgangspunten luiden:

  • bestaande woningen mogen worden gehandhaafd, hersteld, vervangen en uitgebreid;
  • beperkte detailhandel (maximaal 50 m2) uitsluitend waar op de verbeelding de functieaanduiding 'detailhandel' is aangegeven;
  • realisering van beroeps- en bedrijfsmatige werkruimte is na het verlenen van een ontheffing mogelijk, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan;
  • voor erfbebouwing wordt een beleid voorgestaan dat gericht is op het behoud van enige openheid en het voorkomen van onevenredige hinder door bijgebouwen ten opzichte van bijvoorbeeld belendende percelen;
  • het beleid voor de op de verbeelding aangeduide monumenten, middels de functieaanduiding 'monument' is gericht op behoud, herstel en/of versterking van de in cultuurhistorisch opzicht waardevol geachte elementen.

De bestemming valt op enkele plaatsen samen met de dubbelbestemming "Leiding - Gas". In die gevallen wordt verwezen naar artikel 29 van de planregels.

Artikel 26 Wonen – Autoboxen
Deze bestemming is gehanteerd voor de reeds bestaande autoboxen. De maximale bouwhoogte bedraagt 3 meter. Mogelijkheden voor uitbreiding van het aantal autoboxen zijn niet gegeven. Binnen deze bestemming komt de functieaanduiding "onderdoorgang" voor waarbij het beleid is gericht op het instandhouden van de bestaande onderdoorgang.

Artikel 27 Wonen - Bijzondere woonvorm
Deze bestemming is gekozen voor de serviceflats voor ouderen van Mariposa en het gezinsvervangend tehuis en het begeleid wonen. Voor de bestemming gelden dezelfde bepalingen als bij de gestapelde woningen. Binnen deze bestemming komt tevens de functieaanduiding “onderdoorgang" voor, waarbij het beleid is gericht op het instandhouden van de bestaande onderdoorgang.

Artikel 28 Wonen - Gestapeld
De in het plan voorkomende gestapelde woonvormen zijn specifiek bestemd. Ook in deze bestemming geldt de bestaande situatie als uitgangspunt. Er moet binnen de op de planverbeelding aangegeven bouwvlak gebouwd te worden. Daarbij zijn de maximaal toegestane goot- en bouwhoogten aangegeven.

Binnen deze bestemming is tevens een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Deze bevoegdheid biedt de mogelijkheid om onder voorwaarden het bestemmingsplan zodanig te wijzigen dat een bouwvlak wordt opgenomen ten behoeve van het realiseren van nieuwe woningen. Het aantal nieuw te bouwen woningen en de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte is daarbij aangegeven.

Artikel 29 Leiding - Gas (dubbelbestemming)
Het betreft de dubbelbestemming van gronden die primair bestemd zijn voor een ondergrondse gastransportleiding. De secundaire bestemmingen zijn daarbij ook aangegeven. In dit artikel is ook een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Burgemeester en wethouders verlenen geen aanlegvergunning voordat schriftelijk advies is gevraagd bij de desbetreffende leidingbeheerder.

Artikel 30 Leiding - Riool (dubbelbestemming)
Dit betreft de dubbelbestemming van gronden die primair bestemd zijn voor een ondergrondse riooltransportleiding. De secundaire bestemmingen zijn daarbij tevens aangegeven. In dit artikel is ook een aanlegvergunningenstelsel opgenomen. Burgemeester en wethouders verlenen geen aanlegvergunning voordat schriftelijk advies is gevraagd bij de desbetreffende leidingbeheerder.

6.3.3 Algemene regels

In het hoofdstuk 3 “Algemene regels” worden in de artikelen 31 t/m 35: 'Antidubbeltelregel', 'Algemene bouwregels','Wro zone', 'Geluidszone industrie' en 'Algemene ontheffingsregels' een aantal algemene bepalingen verwoord die onder meer de flexibiliteit van het plan vergroten.

Binnen de Wro zones is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen, die de mogelijkheid om onder voorwaarden de bestemming zodanig te wijzigen dat een bouwvlak wordt opgenomen ten behoeve van het realiseren van nieuwe woningen. Het aantal nieuw te bouwen woningen en de maximaal toegestane goot- en bouwhoogte is per wijzigingsbevoegdheid aangegeven.

Binnen de geluidszone zijn geluidgevoelige bestemmingen slechts aanvaardbaar indien de geluidsbelasting aan de gevels aan de wettelijke grenswaarden voldoen. Voor nieuwe geluidgevoelige functies of uitbreidingen ervan, geldt een cummulatieve grenswaarde van 50 dB voor industrielawaai.

In de 'Algemene bouwregels' wordt vermeld dat de regels van de Bouwverordening ten aanzien van een aantal onderwerpen van stedenbouwkundige aard, buiten toepassing blijven, behoudens ten aanzien van een aantal specifieke onderwerpen.

In de 'Algemene ontheffingsregels' worden enkele ontheffingsbevoegdheden aan burgemeester en wethouders toegekend die geringe afwijkingen mogelijk maken van hetgeen in het bestemmingsplan is bepaald.

6.3.4 Overgangs- en slotregels

In hoofdstuk 4 "Overgangs- en slotregels" tot slot worden de overgangs- en slotregels geformuleerd. In artikel 36 'Overgangsrecht' worden regels bepaald omtrent bouwwerken, die in de bestaande situatie aanwezig zijn of nog mogen worden gebouwd en afwijken van het bestemmingsplan. Tevens worden regels bepaald omtrent het gebruik van grond en bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het bestemmingsplan en hiermee in strijd is. In artikel 37 'Slotregel' wordt tenslotte aangegeven onder welke naam de regels kunnen worden aangehaald.