Plan: | bestemmingsplan '''t Harde 2009" |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1 |
In het structuurplan worden de mogelijke en gewenste ontwikkelingen van de gemeente tot 2008 aangegeven en wordt een doorkijk geboden naar de langere termijn (2018). In het Structuurplan 1995 wordt gekozen voor het scenario van “eigen groei”. Daarnaast wordt aandacht geschonken aan de verkeersveiligheid van de Eperweg.
Zoals hiervoor al werd aangegeven heeft het voorliggende bestemmingsplan uitsluitend betrekking op de bestaande bebouwing van de kern en voorziet in hoofdzaak de planologisch-juridische regeling van de bestaande situatie. Het bestemmingsplan voorziet niet in grootschalige nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen binnen de kern. Het bestemmingsplan is daarmee in overeenstemming met het beleid zoals verwoord in het structuurplan Elburg 1995.
Op 23 november 2009 is de Toekomstvisie gemeente Elburg 2020 vastgesteld. In de Toekomstvisie wordt de strategische koers uitgezet die de gemeente Elburg voor de komende jaren wenst te volgen. De Toekomstvisie vormt hierbij een wenkend perspectief voor alle bewoners, bedrijven en instellingen binnen de gemeente. In de Toekomstvisie wordt nadrukkelijk een onderscheid gemaakt tussen de verschillende kernen en de daarbij behorende ruimtelijke identiteiten en kwaliteiten.
Voor de kern 't Harde wordt vooral aandacht geschonken aan het behoud en het versterken van het karakter van de kern als groen dorp in de Veluwse bossen. Als kenmerkende kwaliteiten van 't Harde worden de rust en de mooie ligging aan de rand van de Veluwse bossen aangemerkt. De inbreidingsmogelijkheden zullen op een zorgvuldige wijze benut worden. Het voorliggende bestemmingsplan heeft vooral een conserverend karakter en voorziet hiermee in het behoud van deze kenmerkende waarden.
Daarnaast wordt voor de kern 't Harde aandacht geschonken aan de verdere ontwikkeling van een aantrekkelijk dorpscentrum tot een kloppend dorpshart met een compleet en gevarieerd winkelbestand in combinatie met maatschappelijke voorzieningen. Binnen de plannen voor het centrum zal aandacht worden geschonken aan onder andere de bouw van seniorenwoningen, maar ook van starterswoningen om de jeugd voor het dorp te behouden.
Verder wordt gepleit voor de aanleg van de rondweg waardoor de Eperweg een autoluw karakter kan krijgen en de leefbaarheid sterk wordt vergroot. Voor het ns-station gaan de gedachten uit naar de inrichting van een transferium.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft uitsluitend een conserverend karakter en heeft geen betrekking op de grotere, nieuwe, ruimtelijke ingrepen binnen het dorp. De ontwikkeling van het dorpscentrum, de realisering van een rondweg of de inrichting van een (recreatief) transferium maken dan ook geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan.
De Visie Wonen en Werken in Elburg, zoals die op 18 september 2006 door de gemeenteraad is vastgesteld, gaat onder andere in op de ruimtelijke kwaliteit en de woningbehoefte binnen de gemeente Elburg. Voor alle kernen in de gemeente is een onderzoek uitgevoerd voor potentiële inbreidings- en uitbreidingslocaties en is aangegeven waarom deze wél of niet in aanmerking komen voor in- of uitbreiding.
In de visie worden de volgende beleidsuitgangspunten gehanteerd:
De gemeente Elburg kiest ervoor om de leefbaarheid en de vitaliteit van de verschillende kernen zoveel mogelijk te behouden en te versterken. Het is hierbij onwenselijk dat een afname van het draagvlak voor voorzieningen optreedt, waarmee de leefbaarheid in de kernen verslechterd. De dichtheid aan de randen van de kernen dient in beginsel laag te blijven om zo een zachte overgang naar het omliggende landelijk gebied te realiseren.
De woonvisie is in november 2008 vastgesteld door de gemeenteraad van Elburg. Op 7 april 2009 heeft het college het uitvoeringsplan van de woonvisie vastgesteld. De woonvisie richt zich met name op de realisatie van huisvesting voor starters en ouderen in de gemeente Elburg. Het bouwen van voldoende goedkope koop- en huurwoningen is hierbij een belangrijke voorwaarde. Voor de oudere inwoners van de gemeente richt de woonvisie zich vooral op geschikte woningen, namelijk levensloopbestendige of nultreden woningen.
In het landschapsbeleidsplan van de gemeente Elburg is een aantal uitgangspunten opgenomen die van belang zijn voor de groenstructuur van 't Harde. Het belang is vooral gelegen in het behoud van de interne samenhang van het aaneengesloten boslandschap in het buitengebied van 't Harde. Voor het gebied buiten de bebouwde kom is met name het behoud van de zuidwest-noordoost gerichte groene lijnen langs 't Harde hierbij van belang.
Binnen de bebouwde kommen is vooral de beplanting langs wegen binnen de kernen van belang. Aanbevolen wordt om de cultuurhistorische en structurerende betekenis van de oude dragers in het landschap zoveel mogelijk door te zetten in de kernen. Hiervoor is in 't Harde al een aantal groene zuidwest-noordoost lijnen aanwezig, in de vorm van enkele of dubbele bomenrijen. Aanvulling daarvan kan de zichtbare relatie met het landschap versterken.
De groenstructuurvisie van de gemeente verwoordt in hoofdlijnen de visie op de groenstructuur binnen het stedelijk gebied binnen Elburg. Het is een sectorale visie die op beleidsniveau weergeeft op welke wijze het groen in hoofdlijnen is opgebouwd en verder ontwikkeld kan worden, zodat een in de tijd duurzame groenstructuur ontstaat. Naast het openbaar stedelijk groen wordt ook de relatie aangegeven met het buitengebied (de overgang stedelijk en landelijk gebied). Ten aanzien van de kwalitatieve aspecten van het groen wordt onderscheid gemaakt in verschillende betekenissen. Zo kan bijvoorbeeld aan groenelementen een structurele, een functionele of een ecologische betekenis worden toegekend. In het bestemmingsplan 't Harde is zoveel mogelijk met de Groenstructuurvisie rekening gehouden.
Doel van het welstandsbeleid is het leveren van een bijdrage aan de schoonheid en aantrekkelijkheid van de gemeente Elburg. De Welstandsnota (vastgesteld op 29 april 2004) legt vast op welke wijze het welstandstoezicht plaatsvindt en op grond van welke uitgangspunten en criteria bouwvoornemens worden beoordeeld. In een kwaliteitskader zijn de universele, algemene, ontwerpprincipes die aan alle ontwerpopgaven ten grondslag liggen, opgenomen. Daarnaast is de gemeente opgedeeld in deelgebieden waarvoor verschillende "welstandsniveaus" zijn onderscheiden. Deze welstandsniveaus geven aan in welke mate de gemeente het instrument van welstand inzet in een bepaald gebied en varieert van een soepele tot bijzondere toetsing. Een bijzondere toetsing geldt voor gebieden die van cruciaal belang zijn voor het beeld van de gemeente Elburg.
In deel 1 van de Welstandsnota van de gemeente Elburg (Raamwerk) worden onder andere de verschillende gebiedstypen in Elburg beschreven, zo ook 't Harde. De Eperweg is hierin aangeduid als 'historisch dorps bebouwingslint'. Voor dit gebied geldt welstandsniveau 1: zware toetsing. Daarnaast komen de gebiedstypen "parkachtige woongebieden" en "traditionele volkswoningbouw" voor. Hiervoor geldt overwegend welstandsniveau 2: reguliere toetsing. Een groot deel van 't Harde bestaat uit "woonwijken in blokverkaveling". Welstandsniveau 3, soepele toetsing, is hierop van toepassing.