direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijke structuur
Plan: bestemmingsplan '''t Harde 2009"
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1

2.2 Ruimtelijke structuur

2.2.1 Wegenstructuur

Zoals hiervoor al werd aangegeven ligt 't Harde direct langs de rijksweg A28. Door middel van een rechtstreekse aansluiting van de Eperweg (N309) op de A28 beschikt 't Harde over een goede verbinding op het landelijk hoofdwegennet. Daarnaast verbindt de Eperweg de kern ook met het eigen station aan de spoorlijn Amersfoort - Zwolle.

De Eperweg (N309), zie afbeelding 4,vormt de voornaamste verbinding van en naar Elburg en Epe en een aantal omliggende kernen en vervult een belangrijke ontsluitende functie binnen de kern 't Harde. De Wolkamerweg, de Munikkenweg en de Burgemeester Ulco de Vriesweg hebben een gebiedsontsluitende functie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1_0003.png" Afbeelding 4 Eperweg in noordwestelijke richting

De overige wegen binnen 't Harde zijn aan te merken als wijkontsluitingswegen en erftoegangswegen. Al deze wegen zijn aangemerkt als 30 km/uur zone (raadsbesluit 20 november 2001).

2.2.2 Groen- en waterstructuur

Het buitengebied van de kern 't Harde ligt op de overgang van het aaneengesloten boslandschap van het Veluwemassief in het zuidoosten naar het meer open cultuurlandschap van de Randmeerkust in het noordwesten. Deze overgang binnen het omringende landschap is ook min of meer in de groenstructuur van de kern 't Harde te herkennen. In de kern 't Harde is een aantal groene lijnen aanwezig. Deze groene lijnen bestaan onder andere uit laanbeplanting in de vorm van enkele of dubbele bomenrijen en hagen. Dit groen vormt de overgang van de bebouwing naar het open buitengebied. Het groen aan de noordwestzijde van de kern vormt een groene verbinding tussen de Johannahoeve in het westen en Zwaluwenburg in het noorden. De verspreid liggende groenelementen vormen gezamenlijk een patroon van groene "stapstenen". Deze stapstenen en lijnen vormen een groene verbinding tussen het bosgebied ten oosten en ten westen van de kern.

Binnen het plangebied komt geen open water voor.

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1_0004.png"

Afbeelding 5 Groenstructuur Munnikenweg

2.2.3 Bebouwingsstructuur

De kern 't Harde is een relatief jonge kern. De bebouwing van 't Harde is vooral vanaf het midden van de jaren 1960 tot ontwikkeling gekomen. In afbeelding 6 is een luchtfoto van 't Harde uit 1962 weergegeven. De relatief korte geschiedenis is in de bebouwingsstructuur van de kern goed te herkennen. De bebouwing van 't Harde wordt in hoofdzaak gekenmerkt door een samenstel van betrekkelijk op zichzelf staande, planmatig opgezette woonbuurten. Op de luchtfoto in afbeelding 7 zijn de buurtjes goed herkenbaar evenals het bebouwingslint langs de Eperweg. De bebouwingsstructuur wordt aan weerszijden van de kern afgesloten door de relatief grootschaliger bebouwing van de bedrijventerreinen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1_0005.png"

Afbeelding 6 luchtfoto 't Harde 1962

afbeelding "i_NL.IMRO.0230.BPTHARDE2009-VST1_0006.png" Afbeelding 7 verschillende woonbuurten rond de Eperweg