Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Huisdijk-Gerichtenweg
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPHUISGERICHT2012-VST2

4.8 Archeologie en Cultuurhistorie

4.8.1 Inleiding
 
Bij ingrepen waarbij de ondergrond wordt geroerd, dient te worden aangetoond dat de eventueel aanwezige archeologische waarden niet worden aangetast. In het kader van dit plan is een archeologisch onderzoek uitgevoerd door Synthegra B.V. 1. Tevens dient bij ruimtelijke ontwikkelingen cultuurhistorie te worden meegewogen.
4.8.2 Onderzoek Archeologie
 
Het doel van het inventariserend veldonderzoek is het toetsen van de hoge archeologische verwachting op de beleidskaart van de gemeente en het beantwoorden van de onderzoeksvragen.
 
De C-horizont bestaat uit zwak siltig, matig fijn, goed gesorteerd en afgerond, roest houdend zand dat is geïnterpreteerd als dekzand (Laagpakket van Wierden, Formatie van Boxtel). In het zuidelijke deel van het plangebied (de boringen 1 tot en met 5) is sprake van een hoge enkeerdgrond. In de noordelijke helft is het terrein (circa 70 cm) afgegraven, waardoor AC-profielen zijn aangetroffen (boring 6 en 7) en een verstoorde enkeerdgrond (boring 8). In het plaggendek zijn geen indicatoren gevonden voor een datering van het plaggendek. Het zou kunnen zijn dat de grond die in het noordelijk deel is afgegraven in het zuidelijk deel is neergelegd.
 
In geen van de boringen zijn indicatoren aangetroffen die wijzen op de aanwezigheid van een archeologische vindplaats. De verwachting is dat binnen het plangebied geen archeologische resten in situ aanwezig zijn, waardoor ook geen archeologische resten worden bedreigd door de voorgenomen ontwikkeling van het gebied. De hoge archeologische verwachting volgens de beleidskaart kan op grond van de resultaten van het booronderzoek naar laag worden bijgesteld.
 
Op grond van de resultaten van het onderzoek wordt voor het plangebied geen vervolgonderzoek geadviseerd.
4.8.3 Cultuurhistorie
 
Het bestemmingsplan ziet toe op de bouw van 11 woningen op de overgang van de bebouwde kom Hoge Enk en het buitengebied. In de bebouwde kom staan voornamelijk woningen bestaande uit één bouwlaag met een kap en in het buitengebied is voornamelijk agrarische bebouwing aanwezig.
 
Kenmerkend voor de gebouwen zijn de veelal rieten kappen en lage goothoogte. In dit bouwplan wordt qua beeldkwaliteit en materialisering aangesloten bij beide bouwstijlen zodat een uitbreiding ontstaat met enerzijds woningen die passen in de bebouwde kom (rijwoningen) en anderzijds landelijk ogende woningen.
4.8.4 Conclusie
 
De aspecten archeologie en cultuurhistorie vormen geen belemmering voor de uitvoering van dit bestemmingsplan.