Voorliggende waterparagraaf maakt verplicht onderdeel uit van het bestemmingsplan en bevat een overzicht van het watersysteem en de resultaten van de watertoets. Daarnaast biedt de waterparagraaf inzicht in het overlegproces dat in het kader van de watertoets met de waterbeheerders is gevoerd.
Plangebied Huisdijk, dat ontwikkeld gaat worden ten behoeve van woningbouw, is gelegen in het buitengebied van de kern Hoge Enk in de gemeente Elburg. Het oppervlak van het plangebied bedraagt circa 0.55 ha, waarop in de huidige situatie met name weilanden aanwezig zijn. Binnen de locatie worden 11 nieuwe woningen gebouwd (exclusief de bestaande woningen).Het gebied ligt ten zuiden van de Hoge Enk, tussen de Gerichtenweg en de Huisdijk.
Plangebied Huisdijk bevindt zich niet binnen enige Keurzone of binnen de zoekgebieden voor waterberging zoals weergegeven in het Streekplan.
Door het scheiden van hemelwater en afvalwater en door kruipruimteloos te bouwen, wordt voorkomen dat het plan nadelige gevolgen heeft voor (grond)water binnen het plangebied en voor de omgeving.
De gemiddeld hoogste grondwaterstanden (GHG) liggen tussen 0,4 en 0.8 m-mv, terwijl de laagste grondwaterstanden (GLG) variëren van 0.8 tot 1.2 m-mv. Er is in en om het gebied geen grondwateroverlast bekend. Het gebied ligt niet in de grondwaterfluctuatiezone zoals provincie Gelderland deze heeft gedefinieerd. Grondwater zal binnen het zuidelijke gedeelte van het plangebied mogelijk overlast kunnen veroorzaken, aangezien deze relatief hoog gelegen is.
Het hemelwater wordt apart van het huishoudelijk afvalwater ingezameld. Binnen het plangebied zal 36 mm worden geborgen in een kleine retentievoorzieningen en door tijdelijke peilstijging van de bestaande B-watergang waar het water tijdelijk wordt vastgehouden door een knijpconstructie. De totale berging zal voldoende zijn om aan de bergingseis van Waterschap Vallei/Eem te voldoen.
De gemeente tracht verontreiniging van afstromend hemelwater te voorkomen door onder andere de toekomstige bewoners goed in te lichten over de consequenties van wonen in een afgekoppelde woonwijk. Tevens zal het gebruik van uitlogende bouwmaterialen ontmoedigd worden: de minimale eis is de toepassing van materialen in het kader van Duurzaam Bouwen.
Op deze wijze wordt de kans op bodem en (grond)waterverontreiniging beperkt.
Het hemelwaterstelsel zal hydraulisch worden getoetst bij verschillende standaard neerslaggebeurtenissen. Bij bui 08 (Leidraad Riolering) treedt geen water op straat op, waardoor aan de ontwerpeis wordt voldaan. Bij bui 10 (theoretische herhalingstijd van 10 jaar) zal het water over de weg worden afgevoerd richting de lager gelegen Huisdijk en Huisbeek waardoor inundatie binnen het plangebied wordt voorkomen.
Het plangebied watert in de huidige situatie af via een B-watergang parallel aan de A-watergang ten zuiden van de Huisdijk. De B-watergang stroomt in noordoostelijke richting en stroomt via een duiker op ca. 500m van het plangebied uit in de A-watergang. B-watergangen zijn niet in beheer van het waterschap en kunnen onder voorwaarden dienst doen als bergingsvoorziening van hemelwater vanuit het plangebied. De bestaande watergang zal als gevolg van de ontwikkelingen extra belast worden. De hemelwaterberging zal voor een deel worden gevonden in een tijdelijke peilstijging van de B-watergang welke door het aanleggen van een knijpconstructie niet meer dan de landelijke afvoernorm zal afvoeren naar benedenstrooms gebied. In dit plan wordt geen extra oppervlaktewater gecreëerd. De aan te leggen retentievijver zal boven het grondwaterpeil worden aangelegd en bij een peilstijging van meer dan 0,5m1 overstromen naar de B-watergang.
Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
Huishoudelijk afvalwater (DWA)
Het plan sluit aan op stroomgebied Hoge Enk. Alleen het huishoudelijk afvalwater (DWA) van de nieuwbouwwoningen zal afgevoerd worden naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Het DWA wordt aangesloten op bestaande gemengde stelsel Hoge Enk. De extra belasting van het stelsel als gevolg van de uitbreiding zal circa 0.5 m3/h bedragen. De capaciteit van het huidige rioolstelsel van Hoge Enk is afdoende om de extra aanvoer van DWA te kunnen verwerken.
De uitbreiding is niet voorzien en betrokken in het Basis Rioleringsplan van de gemeente Elburg of in de OAS. Doordat op andere locaties binnen de gemeente Elburg meer is afgekoppeld dan voorzien in het Basis Rioleringsplan en de OAS wordt de 0,5 m3 ruim gecompenseerd.