Het plan maakt een milieuhindergevoelige functie mogelijk in de vorm van wonen. De omgeving kan getypeerd worden als landelijk gebied met (veel) agrarische activiteiten. Het dichtstbijzijnde agrarische bedrijf ligt aan de oostzijde van het plangebied aan de overzijde van de Huisdijk. Dit bedrijf ligt op circa 90 meter van het plangebied. Voor gegevens omtrent de veebezetting zie paragraaf 4.6.2.
In het oosten van het plangebied is een transformatiegebouw gelegen. Volgens de richtlijn ‘Bedrijven en Milieuzonering’(2009) dient om in elk geval geen geluidhinder te ondervinden, een afstand van 50 meter dient te worden aangehouden. Voor gevaar geldt de adviesafstand van 30 meter. Indien sprake is van een kortere afstand, is maatwerk vereist.
In de beoogde situatie is de dichtst bijgelegen woning t.o.v. de transformator op ca. 23 meter gelegen. Er is sprake van een ‘open’ hekwerk richting de beoogde woning; er is geen afscherming. Aan zowel de adviesafstand voor geluid als voor gevaar wordt niet voldaan.
Gevaar.
Voor ‘gevaar’ is een nadere motivering gegeven op het onderwerp ‘elektromagnetische straling’. Ook ‘opslag en gebruik van brandbare stoffen’ is een onderdeel van het onderwerp ‘gevaar’.
Bij transformatoren komt elektromagnetische straling vrij. Het is geen vaststaand feit dat elektromagnetische velden schadelijk zijn voor de gezondheid. Mogelijk verband tussen elektromagnetische velden en kinderleukemie is alleen aangetoond voor (boven) grondse hoogspanningsleidingen. Er zijn geen onderzoeken waaruit blijkt dat verhoogde kans op leukemie voortkomt bij andere stroomtoepassingen. Om eventuele gezondheidsschade te voorkomen, wordt in Nederland het voorzorgsprincipe gehanteerd door nieuwe ‘woonsituaties’ buiten de 0,4 micro Tesla-contour te realiseren. De Europese maximale toegestane waarde bedraagt 100 micro-Tesla.
Uit meetresultaten, van metingen die door de GGD Gelre IJssel zijn uitgevoerd bij trafo’s op andere locaties, is gebleken dat de straling het hoogst is direct bij de transformator zelf maar dat op een afstand van enkele meters de straling onder de gehanteerde norm van 0,4 micro-Tesla ligt. Bij een eventuele afscherming is de straling naar buiten nóg lager.
Bij de transformator wordt gebruik gemaakt van olie. De gebruikte olie is veelal een product met een vlampunt dat hoger ligt dan 55 graden Celsius. Het betreft dus geen licht ontvlambaar product wat ook niet in zeer grote hoeveelheden aanwezig is. In combinatie met de opstelling van de transformator en de materialen van het gebouw, wordt een kortere afstand t.o.v. de eerder genoemde adviesafstand niet bezwarend geacht.
Geluid.
Om te beoordelen in hoeverre de transformator belemmeringen veroorzaakt op de woningbouw én andersom geredeneerd of de woningbouw een ‘bedreiging’ zou kunnen zijn voor de feitelijk aanwezige trafo, is een akoestische rapportage opgesteld. In eerste instantie is door Regio Noord-Veluwe een meting verricht. Hierbij bleek dat de waarneembare geluidproductie buiten de erfafscheiding kwam te liggen en maatregelen in de vorm van afstandsvergroting of afscherming nodig zouden zijn. Om hierover meer gedetailleerd een uitspraak te kunnen doen is door adviesbureau Peutz een akoestische rapportage opgesteld. In deze rapportage zijn de gemeten waarden getoetst aan de richt- en grenswaarden zoals die zijn opgenomen in de nota Geluid en Vergunningverlening van de gemeente Elburg.
De Nota is opgesteld aan de hand van daadwerkelijke geluidmetingen in de gebieden binnen de gemeente Elburg. De Nota wordt voornamelijk gebruikt voor vergunningverlening (‘milieuvergunningen’), maar wordt ook als leidraad gehanteerd bij Ruimtelijke Ontwikkelingsplannen.
In onderhavige situatie is er geen sprake van een trafo die onder een besluit valt of vergunning plichtig is in het kader van de Wabo (milieudeel). In de Nota ‘Geluid en Vergunningverlening’ is het gebied, waarin de trafo staat opgesteld, ingedeeld als Landelijk Gebied met (veel) agrarische bedrijven. Voor dit gebied zijn onderstaande normeringen in de Nota opgenomen. In hoeverre richt-of grenswaarden worden gehanteerd (als ‘wettelijk kader’) is een bestuurlijke afweging van het Bevoegd Gezag.
Langtijdgemiddeld beoordelingsniveau Lar,lt
Woning van derden | Dagperiode 07.00-19.00 uur | Avondperiode 19.00-23.00 uur | Nachtperiode 23.00-07.00 uur |
Richtwaarde | 40 dB(A) | 40 dB(A) | 35 dB(A) |
Grenswaarde | 45 dB(A) | 45 dB(A) | 40 dB(A) |
| | | |
Maximale geluidsniveaus LA Max.
Woning van derden | Dagperiode 07.00-19.00 uur | Avondperiode 19.00-23.00 uur | Nachtperiode 23.00-07.00 uur |
Richtwaarde | 50 dB(A) | 50 dB(A) | 45 dB(A) |
Grenswaarde | 70 dB(A) | 65 dB(A) | 60 dB(A) |
In de akoestische rapportage zijn de gemeten resultaten uitgewerkt en getoetst aan bovenstaande richt- en grenswaarden. Hierbij is rekening gehouden met het tonale karakter van de geluidproductie.
In de huidige situatie wordt voldaan aan de richtwaarden zoals hierboven aangegeven. Aan de grenswaarde wordt hierbij vanzelfsprekend ook voldaan.
In de beoogde situatie, waarbij de gevel van de dichtst bijgelegen nieuwe woning als beoordelingspunt wordt aangehouden, wordt zonder aanvullende maatregelen wel voldaan aan de richtwaarde voor het langtijdgemiddelde beoordelingsniveau maar niet aan het LA max in de maatgevende nachtperiode. Aan de grenswaarde in de maatgevende periode (nacht op 5 meter hoogte) wordt wel voldaan.
In de akoestische rapportage is nader bekeken wanneer en waardoor de LA max-waarden voorkomen. Het ‘schakelen’ betreft het verloop van de belasting van de regeltransformator wat zich kenmerkt als een hoorbare ‘klik’. Met het toenemen en afnemen van vraag (belasting) ‘schakelt’ de transformator om aan de vraag te voldoen. Dit vindt in de ochtend en avond ca. 16 x per etmaal plaats. In de dag- en nachtperiode is de belasting meer stabiel en kan een incidentele schakeling plaatsvinden (incidenteel piekgeluid).
De geluidproductie is bepaald voor de huidige situatie. Zoals aangegeven wordt voldaan aan de richtwaarde Lar,lt in de maatgevende nachtperiode. Voor het LAmax-niveau in de maatgevende nachtperiode wordt voldaan aan de grenswaarde.
Het afwijken van de richtwaarde is mogelijk bij een bestuurlijke afweging. De belaste gevel is die waar het geluid direct op afstraalt. Het aantal schakelmomenten vindt voornamelijk ’s morgens en ’s avonds plaats. Het betreft 16 x per etmaal waarvan een groot aantal in de dag- en avondperiode (07.00-23.00 uur), waarbij in de periode tussen ca. 8.00 uur en 16.00 uur er slechts sprake is van een incidentele schakeling. Het schakelen vindt dus voornamelijk plaats in de periode wanneer mensen wakker zijn. Hiermee hoeft een grenswaarde niet bezwarend te zijn voor het woongenot. Om nu eventuele hinder toch te voorkomen, is een maatregel in de vorm van het uitvoeren van een zogenaamde ‘dove gevel’ aan de woning een (aanvullende) inpasbare optie, juist nu er nieuw gebouwd zal gaan worden, waarbij de richtwaarde meer benaderd zal worden.
Op het moment van beoordeling, 29 oktober 2012, is de gemeente in overleg met de eigenaar-beheerder van het huidige regelstation. Om de capaciteit van de huidige locatie heeft Liandon verzocht om een perceel grond te kunnen aankopen aan de zijde van het beoogde woningbouwplan. De hierboven aangegeven normeringen zijn gebaseerd op de huidige situatie in relatie tot de beoogde woningbouw. Met de uitbreiding van het terrein en regelstation, zal een uitbreiding van het huidige gebouw plaats gaan vinden. Een schets hiervan is aangeleverd. Met deze realisatie zal het geluid van het gehele regelstation meer afgeschermd gaan worden en zal de geluidbelasting op de woning naar verwachting verder afnemen.
Op dit moment wordt dit aspect door Liandon uitgewerkt en onderzocht. Een akoestische rapportage zal t.z.t. worden overgelegd en worden beoordeeld.