Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Doornspijk en Hoge Enk
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPDSPIJKHENK2010-VST1

5.2 Regio

 
De gemeente Elburg maakt deel uit van de regio Noord-Veluwe. Deze regio heeft meerdere beleidsstukken opgesteld. Het gaat daarbij om visies en woningbouwafspraken.
 
5.2.1 Regionale structuurvisie Noord-Veluwe 2005 - 2014
In januari 2004 hebben de in de regio Noord-Veluwe samenwerkende gemeenten de "Regionale structuurvisie Noord-Veluwe" vastgesteld. Hoofddoelstelling van de visie is om zorg te dragen voor leefbare gemeenschappen in een hoogwaardige omgeving. Uitgangspunt wordt gevormd door evenwicht en wederzijds respect tussen “natuur en landschap” en “leefbaarheid”. In de visie wordt veel belang gehecht aan sociale samenhang en het behoud van sociale structuren binnen de kernen.
 
In de regionale structuurvisie worden gebieden aangewezen voor wonen, werken en landschappelijke versterking. Het verstedelijkingsconcept bestaat uit nederzettingen, intensieve en extensieve zwermgebieden, Veluwegemeenschappen en de centrale positie van Harderwijk. Voor de kernen, als zwaartepunten voor de leefbaarheid, wordt een kwaliteitsimpuls voorgestaan, waarbij passende functieontwikkeling, herstructurering, bebouwing, openbare ruimte en verkeer integraal worden benaderd. Op de Veluweflanken liggen de zwermgebieden waarvoor het beleid zicht richt op het versterken van de ruimtelijke kwaliteit van deze gebieden en het benutten van functionele mogelijkheden via herstructurering. Voor de intensieve zwermgebieden bestaan ook mogelijkheden voor nieuwe 'rode' activiteiten.
 
De regionale structuurvisie heeft als input gediend voor het Streekplan van de provincie Gelderland 2005. De beleidsinhoudelijke strekking van de regionale structuurvisie komt overeen met die van het hiervoor beschreven streekplan. Het voorliggende bestemmingsplan is daarmee in overeenstemming met het geldende regionale beleid.
 
5.2.2 Regiovisie Noord Veluwe
Regio Noord-Veluwe heeft een regiovisie opgesteld. Deze visie schetst een toekomstperspectief voor onze regio voor de komende 25 jaar en geeft richting aan de keuzes die gemaakt moeten worden op het gebied van wonen, werken, recreëren, zorg, natuur, landschap en landbouw.
 
Op basis van sectorale en lokale ontwikkelingen en maatschappelijke trends en tendensen zijn er verschillende opgaven geformuleerd. De te realiseren ontwikkelingsopgaven op de lange termijn kunnen voor de regio beter gerealiseerd worden door deze opgaven in samenhang met elkaar aan te pakken. Hiervoor worden zogenaamde allianties tussen verschillende ontwikkelingsopgaven aangegeven. Per alliantie worden strategische beleidskeuzen weergegeven.
 
De strategische beleidskeuzen zijn in de regiovisie nader uitgewerkt in algemene strategische beleidskeuzen en in profielen voor gemeenten, waaronder ook Elburg.
 
Voor de gemeente Elburg en het plangebied staat het behoud en de versterking van het unieke karakter van de Veluwe-gemeenten centraal. De beleidspunten voor Elburg zijn in de onderstaande afbeelding aangegeven.
 
verplicht
verplicht
Regiovisie Noord-Veluwe (uitsnede gemeente Elburg)
 
In eerste instantie is de gemeente Elburg tweezijdig georiënteerd, zowel op de Veluwe als op Flevoland. Elburg heeft een relatief groot verzorgingsgebied, dit biedt economische perspectieven. De kwaliteiten van Elburg liggen vooral in de cultuurhistorie, het culturele aanbod en vormen van hoogwaardige recreatieve (bijvoorbeeld ecotoerisme) voorzieningen. Deze kwaliteiten moeten verder worden uitgebouwd, tegelijk met het versterken van de individuele kernen.
 
De Regio ziet hier kansen voor door onder andere in de gemeente Elburg nieuwe woningbouw mogelijk te maken. De woningbouwopgave tot 2020 bedraagt circa 1300 woningen, waarvan 550 woningen gereserveerd zijn voor inbreidingsprojecten.
 
In de is voor Doornspijk een inbreidingslocatie aangegeven. Zowel bij Doornspijk als bij Hoge Enk is ruimte voor nieuwe woningbouw. Het gaat hierbij nog niet om dusdanig concrete plannen dat deze in dit bestemmingsplan opgenomen kunnen worden.
 
Verder is aangegeven dat beide dorpen liggen in of grenzen aan de Ecologische Hoofdstructuur. Bovendien is bij Doornspijk, onder meer via landgoed Klarenbeek, een Ecologische poort of Groene wig aangegeven. De bedoeling hierbij is de versterking van natuurlijke waarden en de verbindingen in het gebied. Dit geeft voor het plangebied echter geen nieuwe uitgangspunten.
 
Bij Hoge Enk is verder de aanleg van nieuwe infrastructuur aangegeven. Hierover zijn echter nog geen concrete plannen bekend, dit is dus niet meegenomen in dit bestemmingsplan.
  
5.2.3 Conclusies regionaal beleid
Het bestemmingsplan is waar nodig en mogelijk in overeenstemming gebracht met het regionaal beleid. Het regionaal beleid geeft geen concrete uitgangspunten voor dit bestemmingsplan.