Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Centrum 't Harde
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPCENTTHARDE2010-ONH1

5.6 Watertoets

 
Voor de uitvoering van ruimtelijke plannen dient rekening gehouden te worden met het aspect water. Om dit te kunnen waarborgen is een watertoets verplicht voor diverse ruimtelijke plannen, waaronder het bestemmingsplan. Dit betekent dat het bestemmingsplan een waterparagraaf dient te bevatten waarin de waterhuishoudkundige situatie wordt beschreven en de effecten van de ruimtelijke veranderingen op de waterhuishouding worden verwoord.
  
Algemeen
 
Het plangebied ligt niet binnen de Keurzone. Dit betekent dat voorafgaand aan de uitvoering van het plan geen keurontheffing hoeft te worden aangevraagd. Het plangebied ligt niet in een zoekgebied voor waterberging, zoals deze zijn weergegeven in het Streekplan. Het plan heeft hierdoor geen nadelige gevolgen voor en door (grond)water in de omgeving.
  
Grondwater
 
In 2005 is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd voor het winkelcentrum. Hieruit blijkt dat de grondwaterstand op circa 2,70 m-mv lag. In het grondwater zijn lichte verontreinigingen aangetroffen. Dit geeft echter geen milieutechnische bezwaren voor het afgeven van een omgevingsvergunning.
 
In het plangebied dient rekening te worden gehouden met een stijging van de grondwaterstand. Deze stijging leidt naar verwachting echter niet tot grondwateroverlast. Om te voorkomen dat de hoge grondwaterstand in de toekomst voor problemen zal zorgen in het plangebied moet er voldoende ontwateringsdiepte zijn onder de bebouwing. Daarbij moet onnodig afvoeren van grondwater en afwenteling van grondwateroverlast naar andere gebieden of andere delen van de waterhuishouding zoveel mogelijk worden vermeden.
 
Het hemelwater zal binnen het plangebied worden geïnfiltreerd. Bij de definitieve bouwplannen moet aangegeven worden op welke wijze wordt omgegaan met de afvoer van het afval- en hemelwater. Ingrepen voortkomend uit dit plan zullen geen bodemlagen aantasten als gevolg waarvan het grondwatersysteem verandert.
  
Oppervlaktewater
 
Naar aanleiding van dit plan zal geen extra oppervlaktewater (in verbinding staand met het oppervlaktewatersysteem) gecreëerd worden. Ook zal er niet geloosd worden op het oppervlaktewater. Hemelwater van de bebouwing en de omliggende openbare ruimte wordt geleid naar het parkeerterrein, waar het vervolgens kan infiltreren in de ondergrond. Het plan wordt ontwikkeld conform de principes van Duurzaam Bouwen en heeft geen nadelige gevolgen voor de oppervlaktewaterkwaliteit. Het plan veroorzaakt geen nadelige gevolgen voor of door het oppervlaktewatersysteem in de omgeving.
  
Natuur
 
Het plan heeft geen nadelige gevolgen voor waterafhankelijke natuur.
  
DWA en RWA
 
Het plangebied is momenteel aangesloten op een gemengd rioolstelsel. Het hemelwater zal in het nieuwe plan worden afgevoerd volgens de trits 'vasthouden, bergen, afvoeren' uit de WB21. Hemelwater van de bebouwing en de omliggende openbare ruimte wordt geleid naar het parkeerterrein, waar het vervolgens kan infiltreren in de ondergrond. Het huidige riool en de RWZI zijn voldoende groot om de extra afvoer van het afvalwater ten behoeve van de herontwikkeling van het winkelcentrum op te vangen en af te voeren.
  
Procedures
 
Het plan is niet specifiek voorgelegd aan het waterschap Veluwe. In het kader van behandeling van het ontwerpbestemmingsplan zal met het waterschap overleg gevoerd worden.