Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Centrum 't Harde
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.0230.BPCENTTHARDE2010-ONH1

3.4 Gemeentelijk beleid

3.4.1 Toekomstvisie Elburg 2020

 
De toekomstvisie Elburg 2020 bevat de strategische koers die de gemeente de aankomende jaren gaat volgen. De ruimtelijke aspecten uit deze toekomstvisie zullen verder uitgewerkt worden in een structuurvisie.
 
De gemeente wil in de toekomst dat de dorpen een breed aanbod hebben aan verschillende woonmilieus, een sterke sociale samenhang en de aanwezigheid van hoogwaardige voorzieningen. Voor 't Harde ziet de gemeente een aantrekkelijk dorpscentrum met een compleet en gevarieerd winkelbestand. Het winkelcentrum zal goed bereikbaar zijn, de Eperweg wordt autoluwer en er zal voldoende parkeergelegenheid aanwezig zijn. Tevens worden er woningen gerealiseerd voor verschillende doelgroepen, zoals starters en ouderen.
 

3.4.2 Detailhandelstructuurvisie 2008

 
In de detailhandelstructuurvisie (zie ook bijlagen bij toelichting ) worden diverse winkelgebieden in de gemeente beschreven. Daarnaast wordt de toekomstige positie aangegeven van die winkelcentra en de noodzakelijke maatregelen om de gewenste positie te bereiken c.q. te handhaven.
 
In het Streekplan Gelderland 2005 is het locatiebeleid van de provincie vastgelegd, Ten aanzien van de winkelvoorzieningen in kernen wordt gesteld dat de provincie ruimte wil bieden om veranderingen in vraag en aanbod mogelijk te maken, met als voorwaarde dat de bestaande voorzieningenstructuur niet wordt aangetast. De positie van bestaande winkelgebieden heeft prioriteit. Vernieuwing en uitbreiding van de detailhandel moet plaatsvinden binnen of onmiddelijk grenzend aan bestaande winkelgebieden en in overeenstemming zijn met de aard, schaal en (verzorgings)functie van het aangrenzende winkelgebied.
 
Op basis van de detailhandelstructuurvisie kan geconcludeerd worden dat de beoogde herontwikkeling van het winkelcentrum 't Harde noodzakelijk is. De koopkrachtbinding staat onder druk en de uitstraling van het winkelcentrum laat te wensen over. De geplande herontwikkeling in combinatie met een vergroting van de supermarktsector kan het winkelgebied weer eigentijds maken. Een beperkte uitbreiding is mogelijk, mits het binnen de grenzen van de bestaande functie (dagelijkse boodschappen voor het eigen dorp) blijft. Voor een verdere onderbouwing voor de uitbreidingsmogelijkheden van het winkelcentrum wordt verwezen naar de Planbeschrijving

3.4.3 Visie wonen en werken 2006

 
In de Visie Wonen en Werken zijn mogelijke inbreidings- en uitbreidingslocaties voor 'wonen en werken' beschreven. Hiervoor zijn een aantal beleidsuitgangspunten vastgesteld. De relevante beleidsuitgangspunten voor dit plan zijn hieronder genoemd:
  • Het overwegend dorpse karakter van de kernen dient behouden te blijven;
  • In het centrum van de grotere kernen wordt een hogere dichtheid nagestreefd dan aan de randen, waardoor de overgang naar het landelijk gebied verzacht wordt;
  • Het aanbod van woningtypen en woonmilieus dient te worden afgestemd op de gewenste ruimtelijke kwaliteit en de geconstateerde behoefte;
  • Een combinatie van wonen en lichte bedrijvigheid in woongebieden heeft een positief effect op de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen. Dit geldt andersom eveneens.
 
In deze visie is de beoogde ontwikkeling van het winkelcentrum al opgenomen. In samenwerking met de ondernemers in het winkelcentrum wordt een kleine uitbreiding gerealiseerd. Het is de bedoeling dat een aantal huidige panden wordt gesloopt en dat daar nieuwe winkelvoorzieningen gerealiseerd worden. Om de leefbaarheid en sociale veiligheid in het winkelcentrum te bevorderen worden bovenop de winkels appartementen gerealiseerd. Tevens worden er enkele grondgebonden woningen gerealiseerd.
 

Hoewel de uitgangspunten van de visie wonen en werken nog steeds geldend zijn is er sprake van nieuw beleid in de vorm van de Nota van Uitgangspunten voor de structuurvisie Elburg (vastgesteld door de raad van de gemeente Elburg in de raadsvergadering van 29 november 2010). Hierin wordt toegelicht dat als gevolg van demografische ontwikkelingen de woningbehoefte de komende jaren minder toeneemt dan in de afgelopen jaren. De bevolkingsprognose voor de komende jaren is constant, het aantal huishoudens zal door gezinsverdunning licht toenemen. Naast het proces van gezinsverdunning zal ook het proces van vergrijzing zich voortzetten. Grootschalige uitbreidingen buiten de al geplande woningbouwcapaciteit zijn dan ook niet aan de orde. Het woningbouwbeleid wordt toegesneden op de vraag, die volgt uit woningbehoefte - onderzoeken die de gemeente om de vier jaar uitvoert. Daarom zijn enkele locaties uit de gemeentelijke visies op de lange termijn geschoven, de prioriteit is veranderd. De nadruk is komen te liggen op inbreiding en bovendien dient extra aandacht te worden gegeven aan het realiseren van geschikt woningaanbod voor ouderen en mensen met een (functie)beperking. Het voorliggende plan is op genomen in de Visie wonen en werken en geactualiseerd in de Nota van Uitgangspunten van de structuurvisie Elburg.
 

3.4.4 Woonvisie 2008-2012

 
In de woonvisie is het voorgenomen beleid opgenomen voor de jaren 2008 tot en met 2012. Dit beleid is uitgewerkt in drie beleidsdoelen, die op hun beurt zijn uitgewerkt in thema's.
  
Beleidsuitgangspunten:
  1. Vergroten van de keuzevrijheid en aanbieden van een gevarieerd woonaanbod: aanpassen en uitbreiden van de bestaande woningvoorraad ter vergroting van de verscheidenheid aan woningtypes. Zorg hierbij voor voldoende woningen voor starters, ouderen en huishoudens met een laag inkomen.
  2. Het bieden van gevarieerde en veilige woonmilieus: het realiseren van gevarieerde woonmilieus rondom de kernbegrippen levensloopbestendig, leefbaarheid en veiligheid.
  3. Het versterken van een duurzame woon- en leefomgeving; het toekomstbewust duurzaam handhaven en inrichten van woon- en leefomgeving rondom de kernbegrippen energiebesparing en omgevingskwaliteiten (zoals archeologische, cultuurhistorische en natuurlijke waarden).
Het voorliggende plan draagt bij aan de realisatie van bovengenoemde beleidsdoelstellingen.
 

3.4.5 Notitie Samenhangende visie ontwikkelingslocaties t Harde 2007

 
In deze notitie zijn vier stedenbouwkundige visies van vier verschillende ontwikkelingslocaties beschreven. Met name wordt in deze notitie de samenhang tussen de vier ontwikkelingslocaties beschreven. Eveneens is aangegeven op welke locaties in 't Harde reeds hogere bebouwing aanwezig is en waar hogere bebouwing gerealiseerd mag worden.
  
Voor het winkelcentrum wordt aangegeven dat het gebied zo compact mogelijk gehouden dient te worden. Er moet een 'centraal plein' ontstaan, wat de herkenbaarheid en aantrekkelijkheid van het winkelcentrum bevordert. Het introverte karakter en de aanwezigheid van blinde achterkanten waar alleen geladen en gelost wordt, moet worden aangepakt. De nieuwe bouwmassa van het winkelcentrum, inclusief de woningen, mag niet te sterk afwijken van de omgeving.
 

3.4.6 Conclusie

 
De gemeente wil in de toekomst dat de dorpen een breed aanbod hebben aan verschillende woonmilieus, een sterke sociale samenhang en de aanwezigheid van hoogwaardige voorzieningen. Voor 't Harde betekent dit dat het winkelcentrum geherstructureerd moet worden. De herstructurering dient zich voornamelijk te richten op het compact maken van het centrum, wat de herkenbaarheid en aantrekkelijkheid van het centrum bevordert. Het plan is beleidsmatig voldoende ingebed.