direct naar inhoud van 5.4 Gemeente
Plan: Beschermd Stadsgezicht
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0230.BPBESCHSTAD2010-VST1

5.4 Gemeente

Het gemeentelijk beleid vormt een directe basis voor de beleidskeuzes binnen de gemeente Elburg. Daarbij gaat het om algemeen beleid dat is neergelegd in visies, maar ook om thematisch beleid, bijvoorbeeld over woningbouw en de inrichting van het landschap. De van belang zijnde beleidsstukken voor dit bestemmingsplan komen in deze paragraaf aan bod.

5.4.1 Toekomstvisie gemeente Elburg 2020

Elburg is nog steeds in ontwikkeling. Om de ontwikkeling in goede banen te leiden heeft de gemeenteraad van Elburg op 23 november 2009 een toekomstvisie vastgesteld. Op basis van deze visie kan de raad richtinggevende beslissingen nemen voor de lange termijn.

In de visie worden voor 2020 duurzame en vitale kernwaarden genoemd, onder andere; herkenning in geloofsbeleving, kwaliteit in wonen en leefomgeving, kleinschalige en menselijke maat en ontplooiingsruimte voor jong en oud.

Visie Elburg en Oostendorp

Voor de vesting wordt ingezet op een gebied dat, in samenhang met de omliggende gebieden (bijvoorbeeld de haven), aantrekkingskracht op toeristen heeft. De vesting is het vertrekpunt voor bezoek aan het omliggende landschap. De belangrijke en bestaande culturele waarden blijven behouden en worden waar mogelijk versterkt.

De kleinschalige, veelal gespecialiseerde detailhandel zorgt voor een levendig stadsbeeld. Nieuwe winkelfuncties zijn op een zorgvuldige wijze ingepast en zorgen voor een verbreding van het winkelaanbod. De detailhandel is van groot belang voor de leefbaarheid van de verschillende kernen, maar deze staat onder druk. In de Vesting wordt de positie van de detailhandel verbeterd door het vergroten van het draagvlak. Ook een verdere recreatieve ontwikkeling biedt perspectief. Het aanbod in de Vesting wordt afgestemd op het aanbod van andere winkelcentra. Dit leidt tot een evenwichtige opbouw van het aanbod aan detailhandel in Elburg.

De aanwezigheid van de auto wordt waar mogelijk en nodig geweerd. De parkeergelegenheid direct buiten de Vesting is voldoende dichtbij en goed en aantrekkelijk ingericht. Nieuwe vervoersmogelijkheden voor toeristen en bezoekers van de (functies in de) vesting worden onderzocht.

De visie is uitgewerkt in strategische keuzes. Voor het plangebied worden hierbij geen concrete (ruimtelijke en/of functionele) uitgangspunten genoemd. De strategische keuzes moeten verder worden uitgewerkt in de "Structuurvisie gemeente Elburg 2030".

5.4.2 Structuurvisie gemeente Elburg 2030

De gemeente Elburg heeft in oktober 2012 de Structuurvisie gemeente Elburg 2030 vastgesteld. Met deze structuurvisie geeft de gemeente Elburg haar visie op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling voor het gehele gemeentelijk grondgebied voor de periode tot 2020, met een doorkijk naar 2030. De structuurvisie biedt een ruimtelijke vertaling van het huidige beleid en de ambities uit de Toekomstvisie gemeente Elburg 2020.

Samenvattend zet de gemeente in op het bieden van rust en ruimte in een fraaie omgeving. Daarbij gaat het onder meer om het behoud en versterking van cultureel erfgoed, zoals de Vesting Elburg.

Daarnaast is het stimuleren van de economie van belang, zowel in de traditionele sectoren als in de sectoren toerisme, zorg en overige diensten. De gemeente zet daarbij onder meer in op concentratie van detailhandel rondom de bestaande hoofdwinkelcentra.

De gemeente hecht waarde aan het versterken van de beleving van de vele groene elementen die Elburg rijk is, zowel door bewoners als door bezoekende recreanten. Groen in de kernen moet, waar mogelijk, worden behouden en versterkt.

5.4.3 Detailhandelsstructuurvisie gemeente Elburg 2008

De gemeente heeft, in samenwerking met andere (betrokken) partijen, in 2008 de 'Detailhandelsstructuurvisie gemeente Elburg 2008' opgesteld. Deze structuurvisie is overkoepelend voor de gemeente. Het beleid van de structuurvisie voor detailhandel en toeristische voorzieningen was verouderd. Door bijvoorbeeld demografische ontwikkelingen verandert het detailhandelsvraagstuk voortdurend.

Visie de vesting

De functie van de detailhandel in de vesting ligt vooral op het recreatieve vlak, aangevuld met dagelijkse boodschappen. Hierbij hebben de winkels in de vesting niet alleen een verzorgingsfunctie voor de inwoners van de kern Elburg en de gemeente, maar ook een (beperkte) functie voor de regio en het toerisme. De verschuiving van de kooporiëntatie richting De Vrijheid heeft de vesting in de problemen gebracht. Er is namelijk weinig voor in de plaats gekomen. Extra toevloeiing van publiek is noodzakelijk om het huidige bestand op peil te houden en te verbeteren. Zonder deze extra toevloeiing zit de detailhandel in de Vesting te ruim in zijn jasje en is leegstand en het uitblijven van investeringen het gevolg. Deze tendens is al goed waar te nemen. De consument uit de regio en de toerist zijn dus noodzakelijk om het huidige bestand overeind te houden. De visie is gericht op het behoud van het bestaande winkelbestand en het aantrekken van meer winkels. Leegstand dreigt een probleem te worden, versterking van detailhandel op het recreatief-toeristische vlak kan dit voorkomen. De versterking van de concentratie grootschalige detailhandel op het bedrijventerrein Oostendorp heeft de positie van de binnenstad verzwakt. Naar verwachting heeft ook het nieuwe (internet) winkelen een nadelige invloed op de detailhandel. Uit onderzoek blijkt dat de vestiging van een discount-supermarkt in of grenzend aan de vesting een toegevoegde waarde kan zijn.

5.4.4 Woonvisie gemeente Elburg 2008-2012

De Woonvisie 2008 – 2012 is in november 2008 vastgesteld door de gemeenteraad van Elburg. Op 7 april 2009 heeft het college het uitvoeringsplan van de Woonvisie vastgesteld. De Woonvisie richt zich met name op de realisatie van huisvesting voor starters en ouderen in de gemeente Elburg. Het bouwen van voldoende goedkope koop- en huurwoningen is hierbij een belangrijke voorwaarde. Voor de oudere inwoners van de gemeente richt de Woonvisie zich vooral op geschikte woningen, namelijk levensloopbestendige of nultreden woningen.

5.4.5 Groenstructuurplan

Het Groenstructuurplan van de gemeente geeft inzicht in de groenstructuur op hoofdlijnen binnen de Gemeente Elburg. Het richt zich in hoofdzaak op het groen binnen het stedelijk gebied en de overgangen tussen het stedelijk en het landelijk gebied. Het groenstructuurplan heeft tot doel de verschillende groenstructuren die aanwezig zijn in beeld te brengen, deze duurzaam te behouden en waar mogelijk verder te ontwikkelen. Groen bevordert de leefbaarheid van de wijk, zo heeft het onder andere een positieve invloed op de gezondheid, ondersteunt het bestaande structuren en heeft het een ecologische betekenis.

5.4.6 Welstandsnota

Doel van het welstandsbeleid is het leveren van een bijdrage aan de schoonheid en aantrekkelijkheid van de gemeente Elburg. De Welstandsnota (vastgesteld op 29 april 2004) legt vast op welke wijze het welstandstoezicht plaatsvindt en op grond van welke uitgangspunten en criteria bouwvoornemens worden beoordeeld. In een kwaliteitskader zijn de universele, algemene, ontwerpprincipes die aan alle ontwerpopgaven ten grondslag liggen, opgenomen. Daarnaast is de gemeente opgedeeld in deelgebieden waarvoor verschillende "welstandsniveaus" zijn onderscheiden. Deze welstandsniveaus geven aan in welke mate de gemeente het instrument van welstand inzet in een bepaald gebied en varieert van een soepele tot bijzondere toetsing. Een bijzondere toetsing geldt voor gebieden die van cruciaal belang zijn voor het beeld van de gemeente Elburg.

In deel 1 van de Welstandsnota van de gemeente Elburg (Raamwerk) worden onder andere de verschillende gebiedstypen in Elburg beschreven, zo ook voor het plangebied.

In het plangebied zijn verschillende gebiedstypen van toepassing. De typen zijn gericht op het behoud van de bestaande ruimtelijke situatie. Ontwikkelingen worden daarin echter niet uitgesloten.

5.4.7 Conclusies gemeentelijk beleid

In dit bestemmingsplan is waar mogelijk en nodig rekening gehouden met het gemeentelijk beleid. Het beleid geeft geen concrete uitgangspunten voor het bestemmingsplan.