direct naar inhoud van 7.3 Flora en fauna
Plan: Beinum 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01

7.3 Flora en fauna

Natuurbeschermingswet

De Europese Unie heeft een zeer gevarieerde en rijke natuur, die van grote biologische, esthetische, genetische en economische waarde is. Om deze natuur te behouden heeft de EU het initiatief genomen voor Natura 2000. Dit is een samenhangend netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit.

Het netwerk omvat alle gebieden die zijn beschermd op grond van de Vogelrichtlijn (1979) en de Habitatrichtlijn (1992). Deze richtlijnen zijn in Nederland geïmplementeerd in de Natuurbeschermingswet 1998. Naast de bescherming van gebieden dienen op basis van de Vogel- en Habitatrichtlijn ook de soorten bescherming te genieten. In Nederland worden de soorten beschermd via de Flora- en faunawet.

Ten westen en noorden van het plangebied ligt de IJssel met haar uiterwaarden. Dit gebied is een Natura2000 gebied in ontwerp (zie onderstaande afbeelding).

Het bestemmingsplan voorziet niet in ontwikkelingen die van invloed zijn op dit gebied.

afbeelding "i_NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01_0015.png"

Afbeelding: Ligging Natura2000 gebied uiterwaarden IJssel (bron: ministerie van ELI)

Flora- en faunawet

Voorliggend bestemmingsplan is op hoofdlijnen beheersgericht. Dit betekent dat de bestaande situatie wordt bestemd en er slechts op kleine schaal ontwikkelingen mogelijk zijn. Voor wat betreft de bestaande situatie die gehandhaafd blijft geldt dat het bestaande groen ter plaatse niet wordt aangetast. Er kan dan ook geen sprake zijn van negatieve effecten op eventueel voorkomende soorten. Noodzaak tot een nader ecologisch onderzoek is hier dan ook niet aan de orde. Ook zijn er beredeneerd vanuit flora en fauna geen beperkingen voor de uitvoering van het bestemmingsplan.

Ecologische Hoofdstructuur

De Ecologische Hoofdstructuur stamt uit het natuurbeleidsplan 1990 en is een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige natuurgebieden en natuurlijke cultuurlandschappen. De EHS bestaat uit EHS-natuur, EHS-verweving en EHS-verbindingszones. Binnen de EHS geldt een "nee, tenzij" benadering. Bestemmingswijziging is niet mogelijk als daarmee de wezenlijke kenmerken of waarden van het gebied significant worden aangetast, tenzij er geen reële alternatieven zijn en er sprake is van redenen van groot openbaar belang. De provincie heeft de natuur- en landschapskwaliteiten vastgelegd en de EHS begrensd in de Structuurvisie Gelderland. Het streven is om door natuurontwikkeling en agrarisch natuurbeheer de natuurwaarde van deze gebieden te versterken. Natuur is de belangrijkste functie.

De westelijke punt van het plangebied ligt in de Ecologische Hoofdstructuur (zie onderstaande afbeelding). De EHS zal middels de dubbelbestemming "Waarde-EHS" worden vastgelegd in dit bestemmingsplan. Er zijn geen ontwikkelingen mogelijk die deze waarde verstoren of belemmeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01_0016.png"

Afbeelding: binnen de EHS gelegen plangedeelte (bron: groenatlas Gelderland)