direct naar inhoud van 4.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Beinum 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01

4.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Doesburg

In juni 1998 heeft de gemeente Doesburg een structuurvisie vastgesteld. Hierin werd al rekening gehouden met de ontwikkeling van het gebied ten westen van de wijk Beinum. De gedachten gingen daarbij uit naar een gedeeltelijke invulling van het gebied met woningbouw en een sportcomplex.

De Structuurvisie 1998 is opgesteld vanuit de kennis en planologische inzichten die op dat moment golden. Een dergelijke visie heeft een planhorizon van circa 10 jaar en is dan door voortschrijdend beleid en planologisch/ruimtelijke ontwikkeling toe aan een actualisering.

Het structuurplan Beinum West geeft hier voor dit gebied invulling aan en biedt de onderbouwing voor eventuele afwijkingen op de Structuurvisie 1998.

Daarnaast biedt het structuurplan de onderbouwing van afwijkingen op het Landschapsbeleidsplan. In dit plan is het gebied Beinum West namelijk aangeduid als “open ruimte Beinum”. Het Landschapsbeleidsplan is op 30 november 1995 door de gemeenteraad vastgesteld. Het plan is vastgesteld als sectorplan en besloten is het ondergeschikt te maken aan de te ontwikkelen ruimtelijke structuurvisie (1998). Het structuurplan Beinum West is een actualisering van de Struktuurvisie 1998. Het landschapsbeleidsplan is bij deze actualisering wederom door de gemeenteraad als sectorplan behandeld. Het structuurplan Beinum West heeft betrekking op het gebied gelegen tussen de IJssel, N338 en de bestaande bebouwing van de wijk Beinum. Het plan geeft de hoofdlijnen aan van de toekomstige ontwikkeling in het gebied. Uit het structuurplan blijkt dat het gebied ten zuiden van de Bingerdenseweg zich het best leent om daar te starten met woningbouw. De ruimere afstand tot de IJssel, met een status als beschermd natuurgebied, heeft daarbij een grote rol gespeeld. Voor het maken van deze keuze, maar vooral voor het opdoen van kennis en aspecten waar rekening mee moet worden gehouden, is het plangebied geanalyseerd en onderzocht, bijvoorbeeld op het gebied van archeologie, mogelijke bodemverontreiniging en geluidhinder van de aanwezige wegen. De resultaten zijn terug te vinden in het structuurplan. Het structuurplan eindigt met een kaart, waarin een voorstel wordt gedaan voor de hoofdstructuur van de nieuwe woonwijk. Het idee is kleine woonbuurtjes, buurtschappen, van ongeveer 100 woningen aan Beinum toe te voegen. Tussen deze buurtschappen lopen groenstructuren waarin bijvoorbeeld aanwezige groenelementen, zoals bomen en oude waterlopen, een plek kunnen krijgen. Een ander uitgangspunt is een hoofdontsluiting via de bestaande wegen, zoals de Breedestraat en de Bingerdenseweg.

Ook geeft het structuurplan de aandachtspunten die in de uitwerking van het plan aan bod moeten komen, zoals de aansluiting van de nieuwbouw op de bestaande wijk. Op 25 september 2008 heeft de gemeenteraad het structuurplan Beinum West vastgesteld.

Nota Ruimtelijke Kwaliteit

De Nota Ruimtelijke Kwaliteit (NRK) Doesburg 2011 vormt de basis voor het kwaliteitsbeleid van de gemeente voor de publieke ruimte. Ambities voor verschillende beleidsterreinen worden in deze nota op een eenduidige en samenhangende wijze weergegeven, zoals voor:

  • welstand en architectuur
  • monumenten, archeologie en bouwhistorie
  • inrichting en beheer openbare ruimte
  • landschap en stedenbouw
  • nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen

Verschillende beleidsonderdelen kunnen in de toekomst verder worden uitgewerkt in aparte beleidsnota's op basis van de Nota Ruimtelijke Kwaliteit.

De Nota Ruimtelijke Kwaliteit Doesburg 2011 komt in de plaats van bestaande beleidsstukken zoals het Beeldkwaliteitplan Doesburg Oude Stad 1999 (deel 1 en deel 2) en de Welstandsnota Doesburg 2004. Ook de Cultuurhistorische Waardenkaart voor de binnenstad is opgenomen in deze nota. Beeldkwaliteitsplannen en ruimtelijke onderbouwingen, die zijn vastgesteld voor verschillende ontwikkelingsgebieden, blijven van kracht.

Doel en status

De Nota Ruimtelijke Kwaliteit Doesburg 2011 is een kadernota, die beleidsregels omvat voor verschillende beleidsterreinen, waaronder welstand, cultuurhistorie, landschap, stedenbouw en openbare ruimte. Hiervoor is gekozen zodat we de verschillende aspecten die van invloed zijn op de ruimtelijke kwaliteit in samenhang worden benaderen. De NRK is door de gemeenteraad van Doesburg vastgesteld als beleidsnota en in het bijzonder als welstandsnota.

Ambities voor Beinum

Voor de wijk Beinum geldt een basis toets wat betreft ruimtelijke kwaliteit. Voor het centrumgebied van Beinum geldt een plus-toets wat betreft ruimtelijke kwaliteit. Ook de wijkentrees en de hoofdroutes naar de wijkcentra verdienen bijzondere aandacht

Landschappelijk kader

  • verbeteren van de samenhang en beeldkwaliteit landschappelijk kader
  • aandacht aanblik priveterrein langs water en groen
  • oude erven als oude parels behouden en leefbaar maken
  • behoud van oude dorpslinten
  • bebouwing in landschappelijk kader met zorg ontwerpen

Hoofdstructuur

  • de hoofdstraten duidelijker herkenbaar maken
  • wijkcentrum ontwikkelen tot waardig hart van Beinum
  • wijkentrees herkenbaarder maken

Buurten

  • het eigen karakter van elke buurt versterken
  • behoud en samenhang in Stedenbouw en Architectuurbeeld

Voor het gebied 'Beinum West' geldt het beeldkwaliteitsplan dat voor deze buurt is opgesteld.

Verkeersveiligheidsplan

Het verkeersveiligheidsplan voor de gemeente is een beleidskader waarbinnen het voorgenomen verkeersveiligheidsbeleid voor de komende jaren is vastgelegd. Het plan dient ervoor om een referentiekader te ontwikkelen waarbinnen alle mogelijke verkeersmaatregelen die dat beleid gestalte moeten geven, op kort en lange termijn getoetst kunnen worden.

Het plan is opgesteld volgens de principes van Duurzaam Veilig. De hoofdlijnen voor de bebouwde kom zijn:

  • een heldere hoofdwegenstructuur als contramal van de verblijfsgebieden, waarbij de economische centra veilig en redelijk vlot voor alle vervoerswijzen bereikbaar zijn;
  • grote verblijfsgebieden met een inrichting als 30-km/u-zone.

Een dergelijk opgebouwd wegennet biedt gunstige voorwaarden voor mobiliteits- en gedragsbeïnvloeding, wanneer met fysieke en ondersteunende maatregelen de rijsnelheid daadwerkelijk beteugeld wordt. Een goede ruimtelijke ordening zal de duurzaam veilige verkeerstructuur verder versterken.

De maatregelen in Beinum zijn al veelal uitgevoerd. De Angeloseweg en de Breedestraat zijn als gebiedsontsluiting aangemerkt. Hier geldt een 50-km/uur regime. Aan weerszijden van de weg liggen fietsstroken en er zijn verkeersremmende maatregelen genomen. De Bingerdenseweg vanaf de Didamseweg is een 30-km/uur weg geworden. Deze weg gaat door tot buiten de bebouwde kom, alwaar er een 60-km/uur regime geldt. Ook op deze weg zijn snelheidsremmende maatregelen getroffen.

De woongebieden hebben alle een maximale snelheid van 30-km/uur.

Groenstructuurplan

Het groenstructuurplan vormt in het algemeen het gemeentelijk beleidskader ten aanzien van stedelijk groen en geeft richting aan het na te streven eindbeeld. Zowel het functionele, het ecologische als het visueel ruimtelijke aspect is hierbij van belang. Voor wat betreft de visie is onderscheid gemaakt in de hoofdgroenstructuur en de groenstructuur op wijkniveau. Momenteel wordt er gewerkt aan een herziening van het vigerende groenstructuurplan.

Voor de gehele wijk zijn is in dit bestemmingsplan rekening gehouden met de aanwezige groenstructuren op hoofd- en wijkniveau.

Woonvisie

De woonvisie “Bouwen aan een vitaal en sociaal Doesburg” voor de periode 2007-2020 is door de gemeenteraad vastgesteld op 20 december 2007.

De woonvisie geeft aan dat in de periode 2007-2020 circa 595 woningen nodig zijn om te voldoen aan de vastgestelde woningbehoefte. Een groot deel daarvan is al opgenomen in de programmering in de vorm van inbreiding (Centrum, De Ooi, Molenveld). Voor de uitbreidingswijk Beinum West zijn circa 200 woningen voorzien tot 2020. De wijk Beinum West leent zich bij uitstek voor toevoegingen van eengezinswoningen. Het is de enige uitbreidingslocatie in het woningbouwprogramma. Het centrumgebied van Beinum is opgenomen voor een toevoeging van 50 appartementen.