direct naar inhoud van 4.3 Beleid Regio
Plan: Beinum 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01

4.3 Beleid Regio

Regionaal structuurplan KAN 1995-2015

Het Regionaal Structuurplan van het KAN is een regionale uitwerking en invulling van de beleidslijnen zoals die door het rijk en de provincie zijn neergelegd. De gemeente Doesburg maakt deel uit van de Stadsregio KAN.

De doelstellingen in het structuurplan zijn onder andere het verbeteren van de bereikbaarheid van het Knooppunt, het duurzaam veilig stellen van een hoogwaardige leefomgeving en het aanbieden van een ruim en gevarieerd scala aan woonmilieus, stedelijke en toeristisch-recreatieve voorzieningen. Ten aanzien van het verstedelijkingspatroon wordt de kern Doesburg in het structuurplan aangeduid als “stadje in het open land”. Het bijdragen aan de regionale ontwikkeling is vooral gelegen in het aanbieden van een zeer bijzondere, hoogwaardige woonmilieus. De landschappelijke setting en de relatieve afgelegenheid maken dat toevoegingen aan het bestaande aanbod aan beperkingen onderhevig zijn. Rondom Doesburg worden geen nieuwe regionaal belangrijke bouwlocaties voorzien. Bij de toedeling van het woningbouwprogramma voor de periode 2005-2015 is een vijftal uitgangspunten gehanteerd. Eén van deze uitgangspunten is dat de mogelijkheden voor binnenstedelijke vernieuwing die binnen de regio aanwezig zijn, als eerste benut dienen te worden. Voorliggend bestemmingsplan is van consoliderende aard, maar maakt ook enkele ontwikkelingen binnen de kern mogelijk. Het plan sluit daarmee aan bij het beleid van het KAN.

Woonvisie KAN

De spanning op de woningmarkt is in het KAN-gebied aanzienlijk groter dan het gemiddelde in Nederland. Er is een ernstige achterstand opgelopen in de ontwikkeling van de (grotere) Vinex-locaties. Extra woningproductie is noodzakelijk om ontspanning op de woningmarkt te bereiken en ruimte te scheppen voor herstructurering.

Het KAN heeft een woonvisie opgesteld waarin het woningbouwbeleid voor de regio KAN is neergelegd. De woonvisie is geconcretiseerd door het opstellen van een uitwerking. Hierin is bepaald, dat in het KAN met ingang van 2004 gewerkt wordt met het zogenaamde concessie-model.

Dit model houdt in dat gemeenten een aantal woningen krijgen toebedeeld voor een 5-jaarlijkse periode om te realiseren op een aantal inbreidings- en goedgekeurde uitbreidingslocaties. Op basis van een inventarisatie door het KAN in samenwerking met de gemeenten zijn de gegevens met betrekking tot het aantal te bouwen woningen en de locaties tot stand gekomen.

Bij nieuwbouwprojecten, zo ook bij de geplande nieuwbouw in het plangebied, wordt rekening gehouden met de gewenste woningdifferentiatie en wordt tevens extra aandacht besteed aan de huisvesting van ouderen en zorgbehoevenden.

Duurzaam bouwen

In juni 1997 is in de stadsregio Arnhem-Nijmegen een convenant duurzaam bouwen gesloten. Dit convenant is in 2000 geactualiseerd. De belangrijkste doelen van het convenant zijn het uniformeren van het duurzaam bouwen-beleid voor de gehele regio en het versnellen van de invoering van duurzaam bouwen. Daarbij staat het begrip “duurzaam bouwen” voor het ontwikkelen en beheren van een duurzame woon- en leefomgeving.

In de toekomst wil de stadsregio aansluiten bij de Gebruikers Praktijk Richtlijn (GPR Gebouw) en hiervoor een convenant opstellen.

Voorliggend bestemmingsplan is een consoliderend plan. Ten tijde van de verdere uitwerking van eventuele toekomstplannen zullen concrete keuzes worden gedaan ten aanzien van duurzaam bouwen. Het aspect duurzaamheid zal in ieder geval worden betrokken in de planvorming op stedenbouwkundig niveau, bij de inrichting van de woonomgeving, bij woningbouw en utiliteitsbouw, bij renovatie en beheer op gebouwniveau en bij de sloopfase.