Plan: | Beinum 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0221.BPL11002HBE-VA01 |
Woningbouw
Met name in de wijze waarop in voorliggend plan met de woningbouw wordt omgegaan komt het consoliderende karakter tot uitdrukking. Dit komt vooral tot uitdrukking in de wijze van bestemmen en de bouwregels. Het bestemmingsplan voorziet niet in het opnemen van nieuwe incidentele woningbouwlocaties in de huidige bebouwingsstructuur. De bestaande situatie zal worden vastgelegd. Voor de hele wijk is een uniforme bestemmingsregeling gebruikt.
De ontwikkelingen die in dit plan zijn meegenomen (Beinum West) zijn juridisch reeds mogelijk gemaakt in andere plannen. Op enkele locaties in Beinum West is de geplande bestemming nog niet gerealiseerd. Op deze locaties gelden ruimere bestemmingen ten behoeve van de realisatie van het plan. Hierover volgt meer in paragraaf 3.3.
Voorzieningen
Het winkelcentrum, centraal gelegen in de wijk, functioneert naar behoren. Naast winkels zijn er nog enkele kantoor - en medische voorzieningen aanwezig evenals twee scholen. Op het gebied van voorzieningen in de brede zin van het woord doen zich geen ontwikkelingen voor, de bestaande situatie zal worden vastgelegd.
Bedrijven
Binnen het plangebied zijn geen belangrijke bedrijven gelegen. Wel bevindt zich aan de zuidoostrand van de wijk, het bedrijventerrein Beinum. Dit terrein heeft geen invloed op de bestemming van de woonwijk. De binnen het gehele plangebied voorkomende aan huis gebonden bedrijvigheid wordt, gezien het ruimtelijk ondergeschikte karakter, niet als zodanig onderscheiden.
Nabij het centrumgebied, grenzend aan de parkeerplaatsen, is een perceel bestemd voor kantoren en winkels. Deze bestemming is in 2003 mogelijk gemaakt middels een artikel 19 lid 1 WRO procedure en geldt als vigerende situatie.
De woning met seizoensgebonden verblijfsrecreatie wordt als zodanig worden bestemd. In de regels is de vigerende bestemming overgenomen; er worden maximaal 10 staanplaatsen voor kampeermiddelen toegestaan op de camping.
Het agrarische bedrijf aan de Parallelweg zal als zodanig worden vastgelegd conform de bestaande situatie.
Groen
Binnen Beinum liggen enkele robuuste groenstructuren die ook als zodanig een eigen bestemming krijgen. Groen dat in het groenstructuurplan is opgenomen zal zoveel mogelijk een eigen bestemming krijgen. Ook de groenelementen in deelgebieden die echt op zichzelf staan krijgen een eigen bestemming. Dit heeft tot resultaat dat de waardevolle groenstructuren als zodanig beschermd wordt.
Daar waar kleine groenstroken zijn gelegen, is ervoor gekozen om deze mogelijk te maken binnen een andere bestemming. Veelal zal dit de bestemming verkeer zijn. Dit groen maakt deel uit van kleine structuren die zijn opgenomen in het stratenpatroon. Zoals in paragraaf 2.7 is beschreven is dit ondergeschikte groen in enkele gevallen ook bij tuinen getrokken. Daar waar er binnen groen een specifieke functie is gelegen (bijvoorbeeld speeltuinen of voetbalveldjes) kan dit met een aanduiding nader worden bestemd.
De Angerloseweg en Breedestraat zijn door de ruimere opzet van de verkaveling op meerdere plaatsen reeds voorzien van een groene begeleiding. Daar waar groen structuren langs wegen geheel vrij liggen is het mogelijk deze afzonderlijk te bestemmen. Wanneer de scheiding niet helder te maken is zijn deze groenstructuren opgenomen in de bestemming "Verkeer".
Cultuurhistorie
Enkele boerenerven, vrijstaande woningen aan de Angerloseweg en de Breedestraat en woningen in het buitengebied zijn van hoge kwaliteit. Historisch gezien zijn het beeldbepalende gebouwen en erven. Ze maken deel uit van de oorspronkelijke structuur en opbouw, waar de latere woongebieden aan zijn toegevoegd. Geen van deze gebouwen is echter als monument aangewezen.
Archeologische waarden en archeologische verwachtingswaarden zijn al vastgelegd in het bestemmingsplan Archeologie voor de hele gemeente Doesburg. Dit bestemmingsplan is ook op dit plan van toepassing verklaard.
Ecologie
Ten behoeve van het verbeteren van de toestand van de Gelderse natuur wordt gewerkt aan de totstandkoming van zogenaamde ecologische verbindingszones tussen de belangrijkste Gelderse natuurgebieden. Binnen de gemeente Doesburg is de ecologische verbindingszone Oude IJssel van belang. Aan de door de provincie voorgestelde ecologische verbindingszone is door de gemeente een nadere planologische begrenzing toegekend. Dit komt tot uiting in de dubbelbestemming 'Waarde-EHS' welke op de verbeelding is opgenomen ter plaatse van de begrensde Ecologische Hoofdstructuur.
Verkeer
Op het gebied van nieuwe infrastructuur zijn weinig ontwikkelingen te verwachten. Wel worden er in het verkeersveiligheidplan voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid waar mogelijk te verbeteren. De voorgestelde maatregelen, in de vorm van plateaus, verkeersdrempels en onder meer asverleggingen ten behoeve van de inrichting als 30 km/uur-zones, zijn voor het plangebied realiseerbaar binnen de daarvoor bedoelde bestemming “Verkeersdoeleinden”.
Water
Alle waterpartijen in de wijk zijn als zodanig bestemd. Rondom dat waterpartijen ligt een dubbelbestemming "Waterstaat - Beheerszone Watergang" ten behoeve van het behoud en het beheer van de watergangen. Ten noorden van het plangebied ligt de IJssel waarlangs een dijk ligt. Gezien de ligging en de functie van deze dijk is op en rond de dijk de dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering" opgenomen ter bescherming van de waterschapsdoelen.