Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Buitengebied, derde herziening
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.0214.BUIBP20120000-va01

3.5 Baggerspeciedepot 'De Ingensche Waarden' te Ingen

Begrenzing baggerspeciedepot De Ingensche Waarden
3.5.1 Omschrijving plangebied
De locatie ligt ten noorden van Ingen in de uiterwaarden van de Nederrijn. Het bedrijf Ingensche Waarden B.V. is van plan om na de beëindiging van de zandwinning, de locatie 'Ingensche Waarden' te vullen met verontreinigde baggerspecie uit vaarwegen, watergangen en uiterwaarden. Na een lange procedure heeft de gemeente hier vrijstelling voor verleend (zie de volgende paragraaf).
3.5.2 Geldende bestemmingsplannen en besluiten
In het beleidsplan Uiterwaarden (1990) van de provincie Gelderland zijn tien locaties benoemd die op grond van ruimtelijke overwegingen in principe in aanmerking kunnen komen voor berging van baggerspecie. Deze locaties zijn ook vastgelegd in de streekplanuitwerking Gelderland. Eén van de mogelijke locaties voor de berging van baggerspecie is de Ingensche Waarden.
 
In de MER Baggerspecieberging Gelderland (1992) zijn de verschillende mogelijke locaties vergeleken. In de notitie baggerlocaties Gelderland (1995) hebben Gedeputeerde Staten de aanvulling op het MER Baggerspecieberging beoordeeld en is een standpunt ingenomen met betrekking tot de rangorde van de stortlocaties voor baggerspecie. Uit deze onderzoeken is gebleken dat de Ingensche Waarden een kansrijke locatie is voor de berging van baggerspecie. Redenen hiervoor zijn :
  • de relatief grote capaciteit van ruim 5 miljoen m3;
  • de gunstige geografische ligging, centraal in het rivierengebied aan de Nederrijn;
  • de goede ontsluiting: per schip bereikbaar via een open verbinding met de Nederrijn.       
Tevens heeft de provincie per brief bij de gemeente aangedrongen op het opstellen van een reparatieplan, waarin het baggerdepot planologisch-juridisch wordt geregeld. Daarbij moet de gemeente rekening houden met de bepalingen en de beperkingen van de Beleidslijn Ruimte voor de Rivier, die inmiddels is vervangen door de Beleidslijn grote rivieren. 
 
In mei 2003 heeft de raad van de gemeente Buren het bestemmingsplan 'Uiterwaarden Buren 2002' vastgesteld. In de voorschriften van dit bestemmingsplan (artikel 6.4.a) was voor het college de mogelijkheid opgenomen om een aanlegvergunning te verlenen voor "werken en werkzaamheden die direct zijn gericht op het storten, deponeren of op andere wijze opslaan van baggerspecie, grond, puin of afvalmaterialen, voor zover deze van elders zijn aangevoerd." GS van Gelderland onthielden op 6 januari 2004 goedkeuring aan deze bepaling. Tegen de onthouden goedkeuring stelde de eigenaar van de gronden beroep in. De Raad van State verklaarde het beroep in april 2005 ongegrond (zaaknummer 200402715/1).
 
Na de onthouding van goedkeuring en de uitspraak van de Raad van State, werden de benodigde stukken opgesteld en de benodigde onderzoeken uitgevoerd. Dit resulteerde in een vrijstellingsprocedure op basis van artikel 19 lid 1 WRO. Het college van Buren nam dit vrijstellingsbesluit op 15 januari 2008. Aan het vrijstellingsbesluit lag een ruimtelijke onderbouwing in de vorm van een voorontwerpbestemmingsplan ten grondslag. Tegen het vrijstellingsbesluit werd bezwaar en beroep ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak verklaarde het hoger beroep uiteindelijk ongegrond (zaaknummer 200905298/1/H1). Daarmee werd het vrijstellingsbesluit onherroepelijk.
  
3.5.3 Vertaling in veegplan
De locatie wordt nu meegenomen in het voorliggend bestemmingsplan "Buitengebied, derde herziening". In deze derde herziening wordt aangesloten op het voorontwerpbestemmingsplan 'Ingensche Waarden' van 22 augustus 2007. Omdat dit plan nog volgens de oude WRO is opgesteld, vindt er een vertaling naar de digitale standaarden van nu plaats.
   
Aanvullend op de regels die zijn opgenomen in het voorontwerpbestemmingsplan, is in het bestemmingsplan een gebruiksbepaling opgenomen dat het baggerspeciedepot niet verder dan 5 meter onder de waterspiegel mag worden opgevuld.