Plan: | Wilhelminapark - Palisiumpark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0213.BPEEWP320000-va01 |
Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Het bestemmingsplan is het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is. Deze situatie kan gaandeweg de planperiode wijzigen, bijvoorbeeld door veranderd stedenbouwkundig inzicht, functiewijziging en/of veranderingen in gebruik. Ook ruimtelijke ontwikkelingen en vernieuwing van onder andere ruimtelijk, economisch, verkeerskundig en milieubeleid dragen bij aan de veroudering van geldende bestemmingsplannen.
Om recht te doen aan een goede ruimtelijke ordening binnen het plangebied wordt daarom aangegeven in welke situaties de bestemming wordt gekozen gelijk aan de oude bestemming (na strijdige situatie te hebben gewraakt) en in welke situaties een nieuwe bestemming wordt gegeven (positief bestemmen), waarmee de strijdige situatie wordt gelegaliseerd. Daarnaast wordt, indien van toepassing, aangegeven wanneer een strijdige situatie onder het overgangsrecht wordt gebracht.
In een aantal gevallen wordt in het kader van uniformering van bestemmingsplannen en overeenkomstig het gemeentelijke handboek "Handboek Bestemmingsplannen" afgeweken van de mogelijkheden zoals die bestaan op basis van de vigerende situatie. Daarnaast wordt in het kader van de actualisatie van het bestemmingsplan gestreefd naar een eenduidig regime ten aanzien van hoogtematen, bebouwingspercentages en gebruiksmogelijkheden. Ook dit brengt enkele wijzigingen ten opzichte van de huidige situatie met zich mee. Hierna wordt op de afwijkingen ingegaan.
Dit bestemmingsplan is conserverend van aard en heeft in beginsel niet tot doelstelling nieuwe ontwikkelingen toe te staan. De doelstelling is de heersende situatie in het plangebied juridisch vast te leggen. Het toekomstig gebruik voorziet daarom niet in nieuwe ontwikkelingen. Het huidige gebruik 'wonen' met de daartoe behorende nevenfuncties als ontsluitingswegen worden in het nieuwe bestemmingsplan wederom mogelijk gemaakt.
Met de voor wonen opgenomen bouw- en gebruiksmogelijkheden wordt getracht zoveel mogelijk aan te sluiten bij de vigerende bestemmingsplannen, de planologisch gewenste situatie alsmede de feitelijke situatie. Dit betekent onder meer dat een bouwwerk, behorende bij de woning aan de Charlotte Bourbonlaan 12, wordt voorzien van een positieve bestemming middels de algemene bouwregels (14.4) om zodoende de huidige rechten van de eigenaar te respecteren. Het bijbehorende bouwwerk is immers opgericht met vrijstelling en bouwvergunning en dus bestaan tegen een positieve bestemming geen planologische bezwaren.
De bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen de bestemmingen "Bos", "Groen" “Verkeer” en “Verkeer en Verblijf” zijn gebaseerd op de vigerende bestemmingen alsmede de feitelijke situatie. Dit betekent onder meer dat in de bestemming "Bos" de aanduiding 'nutsvoorziening' wordt opgenomen ten behoeve van een reeds aanwezige nutsvoorziening nabij de Charlotte van Bourbonlaan welke niet onder het vergunningvrije regime valt.
Bouwhoogten
Binnen het Wilhelminapark geldt een goothoogte van 6 meter. De bouwhoogte is niet vastgelegd waardoor deze op grond van de aanvullende werking van de bouwverordening ten hoogste 15 meter mag bedragen. De woningen in het gebied voldoen aan de voorgeschreven hoogtemaatvoering waardoor in onderhavig plan de maximale goothoogte gehandhaafd is. Aangezien de bouw van woningen met een bouwhoogte van maximaal 15 meter vanuit planologisch oogpunt niet gewenst is en bovendien feitelijk niet voorkomen, is de maximale bouwhoogte in onderhavig plan gesteld op 12 meter.
Eén woning binnen het Wilhelminapark overschrijdt de maximaal toegestane goothoogte. Het betreft de woning aan de Juliana van Stolberglaan 32. Aangezien deze overschrijding met bouwvergunning tot stand is gekomen, is het gewenst de huidige rechten te respecteren. Derhalve is in onderhavig bestemmingsplan aangegeven dat indien een goothoogte afwijkt van de voorgeschreven goothoogte, de bestaande goothoogte - onder bepaalde voorwaarden - als maximaal toelaatbare hoogte wordt aangehouden.
De woongebouwen in het Palisiumpark hebben een goot- en bouwhoogte van maximaal respectievelijk 9 en 13 meter. Aangezien de feitelijke hoogten van deze woongebouwen hieraan voldoen, is de geldende hoogte overgenomen in onderhavig bestemmingsplan.
Bebouwingspercentages
Voor het Wilhelminapark geldt een bebouwingspercentage van deels 25% en deels 30% en voor het Palisiumpark is bepaald dat de bouwvlakken geheel bebouwd mogen worden. Aangezien de feitelijke situatie hiermee in overeenstemming is, worden de bebouwingspercentages onverkort overgenomen.