Plan: | Esvelderbeekzone |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1173-0003 |
Bij externe veiligheid gaat het om het risico op een ongeval waarbij een gevaarlijke stof aanwezig is. Het beleid voor externe veiligheid is gericht op het beheersen van risico's die mensen lopen door opslag, productie, gebruik en vervoer van gevaarlijke stoffen in hun omgeving. De risico's moeten aanvaardbaar zijn. Met het oog daarop heeft de rijksoverheid risiconormen vastgesteld waarmee bedrijven, wegbeheerders en vervoerders, maar ook gemeenten en provincies, rekening dienen te houden. Voor situaties waarbij het ontwikkelingsgebied binnen het invloedsgebied van een risicobron ligt, moet het resultaat van een risicoanalyse getoetst worden aan de gestelde risiconormen.
Resultaten onderzoek inrichtingen
Op industrieterrein Harselaar staat een opslaggebouw voor chemische stoffen (Handelsweg 6). Deze heeft een risicocontour van 220 meter. De risicocontour overlapt het projectgebied deels. Binnen deze afstand vinden geen gevoelige ontwikkelingen plaats. De afstand tot het kindergospice is 700 meter. Deze afstand voldoet ruimschoots aan de afstandsnorm. Inmiddels is dit bedrijf vertrokken en is bij besluit van 29 februari 2012 ingetrokken.
Aan de Baron van Nagellstraat is het tankstation J.A. Tolboom gevestigd. Het tankstation heeft ook een verkooppunt voor LPG. Hierbij hoort een invloedsgebied van 150 meter. De werkelijke afstand is 390 meter. Het kinderhospice valt buiten de invloedssfeer van het tankstation.
Resultaat onderzoek buisleidingen
Uit de kaart van het buisleidingennetwerk in Nederland en de risicokaart is afgeleid dat zich binnen of in de buurt van het plangebied geen relevante buisleidingen bevinden.
Resultaat onderzoek transport
Hiervoor is bepalend het goederenvervoer over de N805. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat externe veiligheid als gevolg van vervoer van gevaarlijke stoffen over de weg geen belemmering voor de ontwikkeling van het plangebied vormen. Wel vindt een lichte stijging van het groepsrisico plaats vanwege de toename van het aantal wooneenheden.
Op ongeveer 100 meter afstand van het plangebied voor het kinderhospice ligt de spoorweg tussen Amersfoort en Apeldoorn. Geconcludeerd wordt dat het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor geen belemmering vormt vanwege de ligging buiten de zone van 30 meter. Wel is er sprake van een marginale stijging van het groepsrisico van wege de toename vaan het aantal wooneenheden. Het groepsrisico wordt beperkt door de situering van de bebouwing en de entrees. Geadviseerd wordt om met het plaatsen van (nood)uitgangen zoveel mogelijk rekening te houden met de risicobron (spoorlijn). De (nood)uitgangen moeten dan aan de zuidzijde van de gebouwen worden gesitueerd. Bij organisatorische maatregelen valt te denken aan een getrainde en geoefende BHV-organisatie. Ook is overleg met de Brandweer overleg geweest over de bluswatervoorzieningen.
Het onderzoek is uitgevoerd voor het kinderhospice vanwege de afstanden tot de onderzochte bronnen. Voor de komst van de woningen in het wijzigingsgebied is geen onderzoek uitgevoerd omdat de afstand ten opzichte van de onderzochte bronnen groter is dan bij het kinderhospice het geval is. Ook voor de woning op het landgoed geldt dat de afstanden groter zijn dan de onderzochte situatie voor het kinderhospice. De uitkomsten van het onderzoek vormen geen belemmeringen voor de ontwikkelingen in het plangebied.