direct naar inhoud van 5.4 Explosieven
Plan: Esvelderbeekzone
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1173-0003

5.4 Explosieven

De gemeente Barneveld heeft REASeuro opdracht gegeven om een CE-bodemonderzoek te verrichtten omdat het gebied verdacht is op conventionele explosieven (CE) uit de Tweede Wereldoorlog. het onderzoek heeft tussen week 45 (2011 en week 5 (2012) plaatsgevonden.

Het onderzochte gebied is verdeeld in meetvakken. Deze meetvakken zijn uitgezet in het terrein en ingemeten met GPS. Draad en hekwerk zijn verwijderd. Vervolgens zijn de meetvakken ingemeten met detectieapparatuur. Draad en hekwerk zijn weer teruggeplaatst. De meetdata zijn verwerkt en de significante uitslagen die daaruit zijn voortgekomen zijn benaderd, geïdentificeerd en verwijderd. Het resultaat is dat er CE gevonden zijn. Na overleg met de opdrachtgever is besloten om ook de kleinste uitslagen te verwijderen. De aangetroffen CE zijn veiliggesteld in het veld. Gevonden schroot is verzameld op het perceel gelegen naast Binnenveld nr. 8.

Resultaten

De navolgende munitie artikelen, restanten hiervan of munitiegerelateerde artikelen zijn aangetroffen:

aantal   soort   nationaliteit   conditie  
2   Brisantgranaat 20 mm zonder ontsteker   GB   verschoten  
5   Pantserbrandgranaat 20 mm   GB   verschoten/niet veilig te identificeren  
2   Restant raketmotor   GB   leeg  

De aangetroffen geschutsmunitie 20 mm zijn door REASeuro aan de EODD overgedragen op 14 februari 2012. De EODD heeft deze vernietigd op een locatie gelegen naast de Wolweg te Stroe. De raketmotoren zijn door REASeuro afgevoerd.

Conclusies

Na afronding van het project kan het volgende gesteld worden:

  • Er zijn CE en restanten hiervan aangetroffen;
  • Het gehele opsporingsgebied is gedetecteerd en nagenoeg het gehele opsporingsgebied is benaderd en vrijgegeven. Hierbij dient te worden vermeld dat CE zich alleen laten detecteren mits CE een detecteerbare afwijking van het aardmagnetisch veld veroorzaken aan het maaiveld. De navolgende delen van het opsporingsgebied zijn nog niet vrijgegeven:
    • a. De aansluiting op de sloot bij de duiker aan de westzijde;
    • b. Het gebied achter de boerderij met de stelconplaten, betonplaat en uitstraling mestkelder;
    • c. Stukje terrein gelegen naast Binnenveld nr. 8. Er is daar veel oppervlaktevervuiling aanwezig, waardoor we deze moeten afgraven met de graafmachine. Volgens de KLIC-melding zijn daar kabels en leidingen aanwezig. Het gebied ligt buiten het te ontgraven gebied. Daarom is er in overleg met de opdrachtgever voor gekozen om het gebied niet te benaderen en vrij te geven;
  • Er zijn verschillende vuilputten/gedempte sloten aangetroffen. In de vuilputten/gedempte sloten is veel hout, bomen, puin en draad aangetroffen. In één vuilput zijn waarschijnlijk ook olieresten aangetroffen.

Gebieden die nog niet zijn vrijgegeven kunnen op een later tijdstip, in overleg, gedurende reguliere werkzaamheden vrijgegeven worden. Dit in het kader van ARBO-veiligheid.