direct naar inhoud van 5.2 Cultuurhistorie
Plan: Essenerweg VIII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1134-0003

5.2 Cultuurhistorie

5.2.1 Archeologie
5.2.1.1 Archeologie hoge en middelmatige verwachting

Er moet rekening worden gehouden met de in de grond aanwezige dan wel te verwachten monumenten. Voor het maken van een weloverwogen belangenafweging is minimaal een archeologisch bureauonderzoek nodig. Wij hebben een archeologische beleidsadvieskaart voor de gehele gemeente. Deze kaart kan gezien worden als een beknopt bureauonderzoek. Uit de 'archeologische waarden- en verwachtingskaart' van de gemeente blijkt dat voor een deel van het plangebied een middelmatige archeologische verwachting geldt. Voor een ander deel van het plangebied geldt een hoge verwachtingswaarde (zie afbeelding 10).

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1134-0003_0010.jpg" afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1134-0003_0011.png"

Afbeelding 10: Uitsnede archeologische waarden- en verwachtingskaart

De gemeenteraad heeft op 28 september 2010 besloten dat voor de zone met een middelmatige verwachting nader archeologisch onderzoek noodzakelijk is bij een oppervlakte van 1.000 m² voor grondverstorende werkzaamheden dieper dan 30 cm. Voor de zone met een hoge verwachting is nader archeologisch onderzoken nodig bij een oppervlakte van 250 m2.

In 2005 is door Raap Archeologisch Adviesbureau een archeologisch vooronderzoek in de vorm van een bureauonderzoek uitgevoerd (Raap notitie 1025). Dit onderzoek is toegevoegd als bijlage 3 bij de toelichting. In dit onderzoek is onder andere het gebied ten westen van het plangebied onderzocht, waarbij een deels verstoord podzolprofiel is aangetroffen. Tevens ontbraken aanwijzingen voor de aanwezigheid van archeologische waarden. Het plangebied zelf ligt in een zone met dekzandruggen en is naar alle waarschijnlijkheid afgedekt met een plaggendek. Gezien tegen deze achtergrond kan aan het plangebied een middelhoge verwachtingswaarde worden toegekend, in het bijzonder voor de Steentijd en de Middeleeuwen. Een extra bureauonderzoek met betrekking tot het plangebied is dan ook niet noodzakelijk.

Wel is er een verkennend en karterend booronderzoek uitgevoerd in het plangebied (Raap notitie 3825, 19 mei 2011). Dit onderzoek is toegevoegd als bijlage 4 bij de toelichting. Conclusie van dit onderzoek is dat er tijdens het veldonderzoek geen archeologische indicatoren zijn aangetroffen. Bovendien bleek een deel van het podzolprofiel reeds te zijn verstoord tot in de C-horizont. Hieruit kan worden geconcludeerd dat bij toekomstige bodemingrepen in het plangebied naar alle waarschijnlijkheid geen archeologische resten zullen worden verstoord.

Indien bij de uitvoering van de werkzaamheden onverwacht toch archeologische resten worden aangetroffen, dan is conform artikel 53 van de Monumentenwet 1988 melding van de desbetreffende vondsten bij de minister (namens deze de RCE) verplicht.

5.2.2 Historische (steden)bouwkundige waarden

Bij historische (steden)bouwkundige waarden gaat het om gebouwde elementen met bijzondere betekenis, zoals molens, bruggen, kastelen of hele dorpen en binnensteden.

In het plangebied zijn geen monumenten aanwezig.

5.2.3 Historisch-geografische waarden

Historisch-geografische waarden verwijzen naar de ontstaanswijze en bijzondere plekken van onze cultuurlandschappen, zoals polders, kavelstructuren, terpen en het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het plangebied zijn dergelijke waarden niet aanwezig.

Het nationale landschap De Veluwe ligt op ruime afstand van het plangebied.