direct naar inhoud van 3.2 Ontwikkelingen
Plan: Essenerweg VIII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1134-0003

3.2 Ontwikkelingen

De gemeente Barneveld heeft voor de bouw van een nieuwe sportzaal en de uitbreiding van de Rehobothschool zeven locaties onderzocht. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat het gebied ten oosten van Kulturhus 'De Essenburcht' zich goed leent voor deze ontwikkelingen. Tevens biedt de locatie ruimte voor het initiatief van verpleeghuis Norschoten en kinderdagverblijf 'De Bijdehandjes'. Een belangrijk argument voor deze locatie is dat de beoogde voorzieningen als zorgappartementen, een basisschool, een sportzaal en een kinderdagverblijf goed op elkaar aansluiten. Ook ontstaat er een belangrijke programmatische synergie tussen het verpleeghuis en het bestaande Kulturhus. Het Kulturhus en het Zorgkruispunt liggen op loopafstand van het nieuw te bouwen verpleeghuis. Een bundeling van deze voorzieningen is gewenst, omdat ze elkaar kunnen gaan versterken. Een ander belangrijk argument is dat er nieuwe vormen van samenwerkingen kunnen ontstaan tussen het bestaande Zorgkruispunt aan de Schoonbeekhof en het verpleeghuis.

Verpleeghuis Norschoten en kinderdagverblijf de Bijdehandjes

In een eerste ontwerp voor het verpleeghuis was gekozen voor gebouw dat deels uit twee lagen en deels uit één laag was opgebouwd. Het ontwerp sloot aan op de gebouwen in de directe omgeving. Inmiddels heeft het verpleeghuis aangegeven dat zij in verband met het financiële budget voor een ander ontwerp gaan kiezen. Het bestemmingsplan geeft de kaders waarbinnen het gebouw dient te worden ontworpen. Zo zijn op verbeelding van het bestemmingsplan de bouwcontouren voor het gebouw aangegeven. Ook worden in de regels van het bestemmingsplan de maatvoeringen vastgelegd. Binnen deze contouren kan het verpleeghuis het gebouw ontwerpen. Uitgangspunten zijn dat het ontwerp van het beoogde verpleeghuis moet zijn geënt op de omgeving. Daarnaast dient het benodigde aantal parkeerplaatsen op eigen terrein te worden gerealiseerd.

Tussen het verpleeghuis en de vrijstaande woningen aan de Essenerweg wordt een groene bufferzone aangehouden van circa 4 meter.

Rehobothschool

Door het schoolbestuur van de Rehobothschool is aangegeven dat zij graag de huidige Rehobothschool aan de Kosterijweg 25 in zijn geheel willen verplaatsen naar de nieuwe locatie. Niet alleen is uit onderwijskundig oogpunt één locatie wenselijk; een verplaatsing van de school zou mogelijkheden creëren om de locatie van de oude school te benutten voor een uitbreiding van de kerk met bijbehorende parkeervoorzieningen. Daarnaast zouden op de locatie zorgwoningen gerealiseerd worden. Deze plannen zitten nog in een voorbereidende fase en zijn nog niet uitgekristalliseerd. Verder zullen door de gehele verplaatsing van de school geen extra verkeersbewegingen gaan ontstaan voor het halen en brengen van kinderen tussen de twee locaties. Gezien het ruimtebeslag van het concept-ontwerp van het gebouw, is er voldoende ruimte gereserveerd voor parkeerplaatsen op eigen terrein. Dit is één van de voorwaarden.

De Rehobothschool wil een gebouw bouwen dat groot genoeg is voor 625 leerlingen met bijbehorende parkeervoorziening.

In het voorliggende bestemmingsplan uitgegaan van de verplaatsing van de gehele Rehobothschool. De financiële dekking voor de gehele verplaatsing wordt gewaarborgd in een convenant tussen gemeente en schoolbestuur. Het concept-ontwerp van het schoolgebouw is geïnspireerd op de "knijpervorm" van het gebouw van het Zorgkruispunt. In het ontwerp van de school is verder rekening gehouden met de mogelijkheid tot verdere uitbreiding, wanneer het leerlingaantal van de school nog verder zou groeien tot circa 720 leerlingen.

Sportzaal

Naast de school wordt ook voorzien in een sportzaal. De sportzaal is nodig in Kootwijkerbroek, omdat er op dit moment te weinig capaciteit aanwezig is om te voldoen aan de wettelijke verplichting voor bewegingsonderwijs. Op verzoek van (sport)verenigingen, die in de avonduren gebruik kunnen maken van de sportzaal, wordt het gebouw voor de zaal groter en hoger gebouwd dan alleen voor bewegingsonderwijs noodzakelijk is. Er is voorzien in budget voor de sportzaal, de bijbehorende parkeervoorziening en het terrein.

Bij de positionering van de sportzaal is rekening gehouden met een eventuele wisselwerking van het Kulturhus en de sportzaal. Het ontwerp van de zaal vormt één geheel met de school. De sportzaal is op een dusdanige manier ingedeeld, dat de deze als zelfstandige unit te gebruiken is, onafhankelijke van de school. Zo krijgt de sportzaal een eigen ingang.