direct naar inhoud van 3.1 Visie
Plan: Essenerweg VIII
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1134-0003

3.1 Visie

Ligging plangebied in Kootwijkerbroek
De ontwikkeling van Kootwijkerbroek is begonnen langs de linten, die ook nu nog het 'gezicht' van het dorp bepalen, de Wesselseweg / Veluweweg en de Laageinderweg. Ooit waren dit open linten, maar intussen zijn ze in de kern verder verdicht. Tussen de linten zijn vanaf de jaren '50 nieuwbouwwijkjes ontstaan.

Tot nu toe werd de functionele structuur bepaald door de ontstaansgeschiedenis langs de Wesselseweg / Veluweweg. Hier bevonden zich de maatschappelijke voorzieningen (basisschool, buurthuis, kerk) en waren diverse bedrijfjes gevestigd. Deze historische functionele structuur wordt nu doorbroken met onder andere de ontwikkeling van bedrijventerrein Puurveen en het ontwikkelen van voorzieningen die los komen te staan van de linten. Hierbij is het van belang dat de samenhang in de ruimtelijke structuur blijft behouden.

Basis van de vestiging van voorzieningen aan de zuidzijde van het dorp is het Kulturhus aan de westzijde van de Kerkweg. Samen met de nieuwe voorzieningen, die met dit bestemmingsplan mogelijk worden gemaakt, kan dit zich ontwikkelen als 'hart van het dorp'.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1134-0003_0006.png"

Afbeelding 6: Ligging plangebied in Kootwijkerbroek

Hart van het dorp
Met het bestemmingsplan worden verschillende maatschappelijke voorzieningen mogelijk gemaakt die aansluiten bij de bestaande voorzieningen en hiermee het hart versterken. Het plangebied wordt ontsloten door de Schoonbeekhof die via de Kerkweg aansluit op de Essenerweg.

Massa en schaal
De bebouwing aan de weg vormt een ensemble vanwege massa en schaal van de bebouwing. In de omgeving liggen voornamelijk woongebiedjes bestaande uit grondgebonden woningen. In het hart staat (komt) bebouwing met een grotere schaal bestaande uit twee bouwlagen eventueel met een terugliggende derde laag / kapconstructie. De relatief grootschalige volumes worden door zorgvuldige geleding ingepast in het dorp Kootwijkerbroek.

Oriƫntatie
De plaatsing en ligging van de gebouwen van zowel Kulturhus en naastgelegen apaprtementen als de nieuwe bebouwing (school en verpleeghuis) is een resultaat van de beschikbare kavels en het onderliggende landschap.

De bebouwing is deels georiƫnteerd op de ontsluitingsweg (Schoonbeekhof). De hoofdtoegangen / ingangen van de gebouwen zijn zowel vanuit de hoofdopzet als ook vanuit de direct aansluitende omgeving herkenbaar.

De bebouwing vormt het hart van het dorp door de maatschappelijke functies en verwevenheid met het dorp. Hierdoor is openheid van de bebouwing belangrijk en zijn de aanwezige functies zichtbaar en herkenbaar vanuit de omgeving. Verkeersgangen / galerijen e.d. worden bij voorkeur centraal in de gebouwen of aan de 'binnengevels' gesitueerd.

Uitstraling gebouwen
Het Kulturhus en naastgelegen appartementen / medisch c uster vormen een duidelijk ensemble vanwege zorgvuldige geleding en samenhangende materialisaties.

Nieuwe bebouwing in het hart van het dorp zal aansluiting moeten zoeken bij de bestaande bebouwing om als duidelijke hart van het dorp herkenbaar te zijn. De aansluiting zal naast massa en schaal gezocht moeten worden in uitstraling van het gebouw. De gebouwen hebben een zorgvuldige geleding en het gebruik van natuurlijke materialen in aardse kleuren (baksteen / hout/ keramische producten / glas) worden sterk aanbevolen.

Inrichting perceel
Naast de uitstraling van een gebouw wordt de kwaliteit van de omgeving ook bepaald door de inrichting van een perceel en de samenhang hiertussen. Er dient voldoende aandacht geschonken te worden aan een zoveel mogelijk groene evenwichtige inrichting van het perceel. Het gebouw en het perceel vormen een duidelijke geheel. De erafscheiding wordt zoveel mogelijk met natuurlijke elementen ingericht.

Inrichting openbare ruimte
Het hart van het dorp is herkenbaar aan een samenhangend materiaal en kleurgebruik. De al toegepaste materialen rondom het Kulturhus worden doorgezet tot aan de Kerkweg. De Kerkweg zal de centrale ontsluiting vormen voor de dorpsuitbreiding ten oosten van het hart. De Kerkweg zal als lint worden versterkt met een passend profiel en inrichting.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1134-0003_0007.png"

Afbeelding 7: Hart van het dorp met omliggende woonbebouwing