direct naar inhoud van 5.3 Bomen
Plan: Noordelijke Rondweg Voorthuizen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1054-0003

5.3 Bomen

In het plangebied is een boomtechnisch onderzoek uitgevoerd aan de bomen binnen het plangebied voor de rondweg N303. Het doel van dit onderzoek is het in beeld brengen van alle boomstructuren binnen het vastgestelde onderzoeksgebied. Per structuur is onder andere het aantal bomen opgenomen en de oppervlakte berekend. De resultaten van dit onderzoek zijn opgenomen in bijlage 4 van deze toelichting.

Resultaten onderzoek

Binnen het geplande traject van de Noordelijke rondweg zijn 5 groenobjecten geïnventariseerd. Doordat er geen toestemming was om percelen te betreden zijn de bomen op het terrein van het zwembad vanaf de openbare weg en op basis van fotomateriaal zo betrouwbaar mogelijk geïnventariseerd, daarbij is uitgegaan van een worst-case benadering, dat wil zeggen maximaal aanwezige houtopstand. Deze benadering heeft geresulteerd in een schatting van de aanwezige houtopstanden op deze locatie.

De 6 groenobjecten bestaan in totaal uit circa 340 bomen en staan hoofdzakelijk in bosverband of in een houtwal.

Binnen het traject is een deel van een aaneengesloten bomenrij opgenomen langs de Apeldoornsestraat. Verder doorkruist het traject de rand van het Wilbrinkbos ter hoogte van het zwembad, dit deel van het bosgebied maakt geen deel uit van de Ecologisch Hoofdstructuur. Het bosgebied is opgedeeld in drie groenobjecten. Van het aantal bomen in deze objecten is een schatting gemaakt, omdat het in het veld niet duidelijk is waar precies het traject van de rondweg loopt.

Naast de parkeerplaats van het zwembad loopt een oude eikenlaan door tot in de het bosgebied. Het gaat hierbij om bomen met een stamdiameter van circa 80 cm dik.

Op het terrein van het zwembad en het parkeerterrein staan enkele solitaire bomen. Het zijn vooral oudere esdoorns die zich goed ontwikkelen.

Conclusie voor de noordelijke rondweg om Voorthuizen

Conform artikel 3 van de Boswet dient de gevelde houtopstand herbeplant te worden. Met andere woorden, het oppervlakte gekapte houtopstand dient herplant te worden met even zoveel vierkante meters. In totaal beslaan de geïnventariseerde objecten een oppervlakte van 18.000 m2. De werkelijke gekapte oppervlakte houtopstand dient, conform de Boswet, herplant te worden. De herplant wordt afgestemd met de provincie, die belast is met de uitvoering van de Boswet.

Wanneer de weg op het geplande traject wordt aangelegd zal de huidige bosrand grotendeels verdwijnen. De randbomen zijn de stabiele bomen die de wind opvangen als deze verdwijnen, bestaat de kans dat een oproleffect ontstaat. Veel bomen in het bos waaien om. Om dit te voorkomen is het raadzaam om met de herplantbomen een nieuwe stabiele bosrand te ontwikkelen.

Compensatie van bos en/of natuur kan plaatsvinden op de compensatielocatie die is opgenomen in dit bestemmingsplan en de bestemming 'Natuur' heeft en ter plaatse van de houtwal ten zuiden van de weg met de bestemming 'Groen'.