direct naar inhoud van 2.5 Ruimtelijke structuur
Plan: Kootwijkerbroek-Stroe-Kootwijk
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0203.1010-0004

2.5 Ruimtelijke structuur

Kootwijkerbroek

De structuur van het dorp Kootwijkerbroek is eenvoudig. Deze wordt bepaald door de Wesselseweg-Veluweweg en de Essenerweg. Dit zijn de belangrijkste routes. Kenmerkend voor het dorp is dat het zich voornamelijk ten zuiden van de Wesselseweg-Veluweweg heeft ontwikkeld. Het nog open landschap ten noorden van deze weg is te bijzonder om aan te tasten. Er ligt hier een duidelijke grens. De Kosterijweg, die al op oude kaarten is te zien, dient als een tweede ruggengraat. Een echt centrum heeft het dorp niet. Wel zijn er een aantal punten die als sociaal en ruimtelijk knooppunt gezien kunnen worden. Dit is vooral het punt waar de Essenerweg op de Veluweweg aankomt. Het profiel verwijdt zich hier en er bevinden zich ook enkele voorzieningen. Een historisch knooppunt is de kruising van de Walhuisweg met de Essenerweg en de Puurveense weg, waar vroeger de molen heeft gestaan. Het dorp heeft geen duidelijke entrees. Dit beeld wordt nog versterkt door het feit dat Kootwijkerbroek in de richting van Stroe nog een buitenwijkje heeft. Deze is ontstaan waar vroeger een school stond, op de kruising van de Garderbroekerweg en de Kootwijkerbroekerweg. Wel zijn er een paar bijzonderheden aan te wijzen. Dit zijn de kerkgebouwen, het park bij de Gereformeerde Kerk, de begraafplaats en enkele oude boerderijen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1010-0004_0010.png"

Afbeelding 7 Ruimtelijke structuur Kootwijkerbroek

Stroe

De ruimtelijke karakteristiek wordt gekenmerkt door de Wolweg en de Stroeërweg. Langs deze wegen bevindt zich gevarieerde lintbebouwing. Aan de oostkant van het dorp werd in de jaren zestig een buurtje gebouwd in de stijl van die tijd. Recent is een buurt aan de westkant ontwikkeld. Ook overeenkomstig het gangbare tijdsbeeld.

De gelijkvloerse spoorwegovergang is een knoop- en herkenningspunt. Ook ten noorden van het spoor staat lintbebouwing langs de wegen Wolweg en Tolnegenweg. Aan de zuidoost zijde van de spoorwegovergang ligt een bedrijvenzone.

Duidelijke grenzen zijn de snelweg en de natuurlijke rand ten oosten van de kern. Vooral naar het oosten is hierdoor een aantal mooie zichtlijnen aanwezig. In zuidelijke richting kent het dorp een meer amorfe overgang naar het landschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1010-0004_0011.png"

Afbeelding 8 Ruimtelijke structuur Stroe

Kootwijk

De kern van het dorp bestaat uit een, aan drie zijden door verspreide bebouwing omgeven, beplante brink. De hoofdstructuur en het traditionele ruimtelijke beeld van Kootwijk is goed herkenbaar gebleven. Ondanks het bescheiden aantal woningen dat Kootwijk in het verleden telde, zijn er verschillende monumenten in Kootwijk. Het merendeel van de panden dateert uit de twintigste eeuw. Toch heeft Kootwijk een totaal eigen karakteristiek die bepaald wordt door de ruimtelijke setting van bebouwing, kleinschaligheid en de zeer landelijke uitstraling.

afbeelding "i_NL.IMRO.0203.1010-0004_0012.png"

Afbeelding 9 Ruimtelijke structuur Kootwijk