Plan: | Structuurvisie kernen Barneveld 2022 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | gemeentelijke structuurvisie |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0203.1003-0002 |
De verwachting is dat de gemeente Barneveld in de periode tot 2030 zal groeien naar circa 65.000 tot 70.000 inwoners. In deze structuurvisie vertaalt de gemeente deze verwachting naar de ruimtelijke consequenties ervan. Het belangrijkste doel is om voldoende ruimte voor deze ontwikkelingen te scheppen. In de Strategische Visie hebben wij gesteld dat wij de verwachte groei willen accommoderen, zonder de kwaliteiten als woon-, werk-, en leefgemeenschap uit het oog te verliezen. Barneveld wil zich ontwikkelen tot een gemeente, met een (blijvend) sterke lokale binding, waar wonen en werken nauw samenhangen. De groeiverwachting vraagt dus om meer dan het bouwen van voldoende woningen, het is een integraal vraagstuk. Daar zal deze structuurvisie zich op richten.
Een volgende vraag is hoe de gemeente wil groeien. Een belangrijke (kern)waarde voor Barneveld is het dorpse karakter. De 'stedelijke' en 'landelijke' ambities moeten ook in de toekomst met elkaar in balans zijn. De betaalbaarheid van stedelijke herstructurering vraagt vaak om een grotere dichtheid van bouwen, maar hetzelfde geldt voor ambities op het gebied van wonen voor ouderen en het geleiden van steeds grotere verkeersstromen. Ze vragen soms om stedelijk ogende oplossingen en het maken van ruimtelijke keuzes. Waar kan de gemeente zich een meer stedelijker allure permitteren en waar wil het de dorpse sfeer laten prevaleren?
Daarnaast heeft de gemeente de ambitie om haar kwaliteiten in te zetten in een duurzame ruimtelijke structuur in de toekomst. Belangrijke kwaliteiten van Barneveld zijn, naast voldoende en goede woningen, het samenspel van goede voorzieningen (als gevolg van voldoende massa van de bevolking), een ruim en gevarieerd aanbod aan werkgelegenheid, een goede bereikbaarheid en een mooie landelijke en natuurlijke omgeving met volop recreatiemogelijkheden.
Verder wil de gemeente haar dynamiek benutten om te komen tot duurzame oplossingen, bijvoorbeeld door rekening te houden met klimaatadaptatie en duurzame energievoorziening. De gemeente is een van de drie pilotgemeenten in Gelderland om aan de slag te gaan met klimaatadaptatie binnen ruimtelijke ontwikkelingen. De vraag hoe de duurzaamheidsambities een ruimtelijke weerslag kunnen vinden, zal een plek krijgen in deze structuurvisie.
Bovenstaande ambities zijn het uitgangspunt voor de structuurvisie 2022. De hoofdkeuzes voor het verwezenlijken van deze ambitie zijn: