direct naar inhoud van 2.4 Functionele structuur
Plan: Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.766-0302

2.4 Functionele structuur

Burgemeesterswijk  

Wonen 

Het plangebied is oorspronkelijk opgezet als woongebied. Nu kenmerkt het plangebied zich door zijn gemêleerde samenstelling. De Burgemeesterswijk kent een aantal kamerverhuurbedrijven. Sociale huurwoningen komen in deze wijk niet voor. Daarnaast zijn er in de Burgemeesterswijk wel verschillende kantoor- en maatschappelijke voorzieningenfuncties. Veel panden, die oorspronkelijk een woonfunctie hadden, zijn getransformeerd tot panden met een werkfunctie. Hierdoor is het gebied van een monofunctionele woonwijk getransformeerd tot een multifunctioneel gebied waar verschillende functies in elkaars nabijheid gevestigd zijn. De laatste 10 jaar is een duidelijke verschuiving van bedrijven/kantoren naar wonen te zien.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.766-0302_0007.jpg"

Afbeelding 7. Woonpanden met kantoor- en maatschappelijke voorzieningenfuncties langs de Zijpendaalsweg

Het wonen heeft in dit gebied echter altijd de boventoon gevoerd en blijft ook in de toekomst de belangrijkste functie. Grootschalige uitbreiding van andere functies binnen dit woongebied is niet toegestaan.

Kantoren 

In de Sweerts De Landasstraat en Bouriciusstraat is door de nabijheid van Arnhem-Centraal een relatief groot aantal panden met een kantoorfunctie aanwezig. Wonen blijft de dominante functie. Nu het doorgaande verkeer uit deze straten is verplaatst naar de Amsterdamseweg is de oorspronkelijke sfeer in deze straten terug gekomen.

Deze situatie geldt ook voor de Zijpendaalseweg waar naast panden met een kantoorfunctie langs deze weg de woonfunctie in deze panden steeds meer zijn intrede heeft gedaan. Daarnaast is de functie van deze weg als verkeersader beperkter geworden. Op grond van de functie als verkeersader waren van oudsher kantoorfuncties aan deze weg toegestaan.

De Amsterdamseweg heeft een typisch stedelijk karakter. Aaneengesloten bouwblokken afgewisseld met vrijstaande villa's. Ook zijn er in latere tijden grote kantorencomplexen aan weerszijden van deze weg ontwikkeld. De Amsterdamseweg is een verkeersader en zijn stedelijke functies op een grotere schaal aan deze weg toegestaan. Dit mag echter niet ten koste gaan van de uitstraling enerzijds en de verkeersfunctie voor de stad anderzijds. Grote uitbreiding van kantoorlocaties en centrumfuncties in dit gebied wordt daarom niet wenselijk geacht.

De wijk heeft voorlopig te maken met twee grootschalige kantoorcomplexen op de Pels Rijckenstraat en de Van Pallandtstraat. Mochten deze complexen in de toekomst verdwijnen en als hiervoor plannen tot een andere invulling bestaan die beter passen in de wijk dan zal hieraan medewerking kunnen worden verleend. Eventuele vestiging van grootschalige complexen in de wijk is niet gewenst en deze wordt in het bestemmingsplan dan ook niet mogelijk gemaakt.


Centrumgebied

Binnen het gebied bevinden zich verspreid over de Burgemeesterswijk verschillende vormen van publiekgerichte centrumfuncties, waarbij detailhandel de boventoon voert. Op de kruising Burgemeester Weertsstraat, Van Lawick van Pabststraat is een concentratie van detailhandelactiviteiten. Hier vindt een mix van wonen en werken plaats, waarbij werken voornamelijk op de begane grond en het wonen op de verdieping plaatsvindt. Een beperkte uitbreiding van het werken op de begane grond van een pand in dit gebied behoort tot de mogelijkheden, mits dit het karakter van dit gebied niet aantast.

Ten aanzien van winkelvoorzieningen wordt een concentratiebeleid gevoerd. Dit betekent dat detailhandel buiten de in het bestemmingsplan aangegeven locaties niet tot de mogelijkheden behoort. Buiten deze concentratiegebieden is uitbreiding van detailhandel niet toegestaan.


Transvaalbuurt  


Wonen 

De Transvaalbuurt is oorspronkelijk opgezet als woongebied. Nu kenmerkt deze buurt zich door zijn gemêleerde samenstelling van functies. Er is een aantal kamerverhuurbedrijven actief binnen het plangebied en er ontbreken sociale huurwoningen. Daarnaast zijn er in de Transvaalbuurt in ruime mate verschillende kantoor- en maatschappelijke voorzieningenfuncties terug te vinden op plaatsen die vroeger bewoond werden. Het (uitgegroeide) beroep aan huis komt veelvuldig voor. Hierdoor is het gebied van een monotone woonfunctie getransformeerd tot een multifunctioneel gebied waar verschillende functies in elkaars nabijheid gevestigd zijn. Het wonen is in de loop der jaren echter in de verdrukking gekomen. Hierdoor is de parkeerdruk toegenomen. Toch wordt wonen in dit gebied ook in de toekomst als de belangrijkste functie gezien en wordt er gestreefd naar uitbreiding hiervan. Uitbreiding van andere functies binnen dit woongebied is dan ook niet toegestaan.


Kantoren

Langs de Apeldoornseweg zijn relatief veel kantoorpanden aanwezig. Een uitbreiding van kantoorfuncties is niet gewenst mede omdat deze ook de uitstraling van deze weg verder zal aantasten.

Aan beide zijden is de Apeldoornseweg opgenomen in het beschermd stadsgezicht. Daarom is niet alleen bij woningen maar ook bij kantoren (uitbreiding van) parkeren niet toegestaan. Met name in de Cronjéstraat en de Apeldoornseweg tast het parkeren de voortuinzone aan of wordt deze zone hierdoor bedreigd.

De Zijpendaalseweg valt buiten het deelgebied Transvaalbuurt, maar heeft wel invloed op de bestemming van de aanpalende panden die wel binnen dit gebied vallen. Vanwege de nabijheid van Arnhem-Centraal kent de wand langs de Zijpendaalseweg een kantoorbestemming om zodoende de huidige functies te kunnen continueren.


Sonsbeeksingel/ Spoorzone

De spoorverbreding langs de Sonsbeeksingel is gerealiseerd. Aanvankelijk was een deel van de spoorzone opgenomen binnen de grenzen van het vorige ontwerp-bestemmingsplan 'Burgemeersterswijk - Transvaalbuurt'uit 2005. Dit deel is nu opgenomen in het bestemmingsplan "Arnhem Centraal 2011", dat een herziening betreft van het bestemmingsplan "Arnhem Centraal" uit 1995. Daarom is de grens van dit nieuwe bestemmingsplan hierop aangepast.