Plan: | Bestemmingsplan Burgemeesterswijk - Transvaalbuurt 2013 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.766-0302 |
De aanleiding om de bestemmingsplannen voor dit gebied te herzien is tweeërlei.
Ingevolge de Wet ruimtelijke ordening (Wro) moeten bestemmingsplannen eens in de tien jaar worden herzien. Vanaf medio 2013 staat er een sanctie (niet kunnen innen van leges) op het niet herzien van oude plannen. De bestaande bestemmingsplannen ("Burgemeesterswijk" en "Transvaalbuurt") dateren van 1984. Dus veel ouder dan 10 jaar. Voldoende aanleiding dus om deze plannen te herzien.
Een extra aanleiding om de plannen te herzien is de aanwijzing tot Rijksbeschermd Stadsgezicht voor het grootste deel van het plangebied. Bij de aanwijzing door het Rijk is de eis gesteld dat er een bestemmingsplan wordt gemaakt, dat de cultuurhistorische waarden - zoals beschreven door het Rijk - beschermt.
Er is al eerder gestart met een bestemmingsplan voor de Burgemeesterswijk en Transvaalbuurt. In 2005 heeft er een ontwerp ter inzage gelegen. Dat heeft de eindstreep niet gehaald omdat er een discussie speelde over de herinrichting van de Apeldoornseweg ten behoeve van de verbetering van de verkeerssituatie. Daarbij zou het wegprofiel veranderd worden in strijd met de beschrijving van het Rijk. De middenberm met dubbele bomenrij van de “Avenue Royale” zou verdwijnen en het ontwerp maakte de weg vrij voor een inrichting van de Apeldoornseweg als laan met twee enkele rijen bomen aan de kant van de huizen. Dit leidde tot een breed protest van bewoners en organisaties.
Nu duidelijk is dat de voorgestelde herinrichting van de baan is en het bestemmingsplan, ook voor wat betreft de Apeldoornseweg, de Rijksbeschrijving kan volgen is het mogelijk dit bestemmingsplan verder te brengen. Hierbij is een punt van aandacht dat verdwenen hekken en geparkeerde auto's in voortuinen het stadsgezicht aantasten volgens de Rijksbeschrijving.
In paragraaf 6.4.10 wordt ingegaan op de keuze om ongewenste parkeersituaties te beëindigen, de weg naar herstel van het beeld in te slaan en de manier waarop dat gebeurt.
Afbeelding 2. Voorbeeld van parkeren in de voortuin (hoek Cronjéstraat - De la Reijstraat)
Het doel van dit bestemmingsplan is om burgers en instellingen met een actueel bestemmingsplan inzicht te geven welke gebruiks- en bouwmogelijkheden er zijn binnen de eisen die gesteld worden aan een Rijksbeschermd stadsgezicht. Het belangrijkste doel is echter om dit unieke stukje Arnhem te behouden voor de huidige en komende generaties.