direct naar inhoud van 5.4 Vergelijking vigerende bestemmingsplannen
Plan: Bestemmingsplan Elderveld 2011
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.763-0301

5.4 Vergelijking vigerende bestemmingsplannen

In 2008 is een landelijke standaard voor bestemmingsplannen ingevoerd. De vigerende bestemmingsplan die worden herzien met dit bestemmingsplan zijn voor 2008 opgesteld en in werking getreden. Hierdoor kan het voorkomen dat noodzakelijkerwijs aanpassingen of wijzigingen zijn gedaan ten opzichte van de huidige plannen. Deze wijzigingen hebben niet zozeer betrekking op de juridische (gebruiks- en bouw)mogelijkheden maar meer op de naamgeving en verbeelding van de bestemmingen. Naast de wijzigingen vanuit de standaardisering is in de loop der jaren ook de methodiek van bestemmen binnen de gemeente Arnhem op kleine onderdelen gewijzigd. Dit geldt o.a. voor de woonstraten en verblijfsgebieden. Standaard was om deze woonstraten/verblijfsgebieden samen met de voortuinen en kleine groenstroken te bestemmen als 'woondoeleinden-onbebouwd'. In de huidige systematiek is hier een onderscheid in gemaakt en zijn de voortuinen bestemd als 'wonen' en heeft het openbaar gebied (woonstraten, groenstookjes en verblijfsgebieden) een bestemming 'Verkeer-verblijfsgebied'.

Hieronder volgt een opsomming van de overige wijzigingen die zijn doorgevoerd in dit bestemmingsplan ten opzichte van de vigerende bestemmingsplannen:

  • De bebouwingsmogelijkheden van meerdere woningen in Elderveld zijn iets aangepast. Deze wijziging betreft voornamelijk het beperken van de bouwmogelijkheden aan de voorzijde om de stedenbouwkundige uitstraling van bepaalde straten te behouden. Deze beperking is gecompenseerd door aan de achterzijde meer bebouwing toe te staan.
  • Binnen de gemeente Arnhem is nieuw beleid op het gebied van archeologie vastgesteld. Het beleid houdt o.a. in dat voor het gehele grondgebied in kaart is gebracht wat de archeologische verwachting is. De gebieden waar de kans op archeologische vondsten hoog is, zijn op de plankaart aangegeven. Voor deze gebieden is voor grote bodemingrepen een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, en werkzaamheden noodzakelijk. Dit was niet geregeld in de vigerende bestemmingsplannen.
  • In dit bestemmingsplannen hebben alle watergangen met een functie voor de waterhuishouding van de wijk (A-watergangen) een bestemming 'water'. In de vigerende bestemmingsplannen waren deze watergangen nog bestemd als 'Groen'.
  • In Elderveld waren voortuinen, kleinere groenstroken, woonstraten en woonerven bestemd als 'woondoeleinden - onbebouwbare zone'. In dit bestemmingsplan is dit gewijzigd en zijn de voortuinen bestemd als Wonen (onbebouwbare zone). Ter bescherming van de groenzones is gekozen voor een groenbestemming en de woonstraten/-erven zijn bestemd als 'Verkeer - verblijfsgebied'.
  • Tussen de Burgemeester Matsersingel en de Leidenweg heeft zich Praktijkschool De Vijverberg gevestigd. Deze school is met een vrijstelling van het vigerende bestemmingsplan mogelijk gemaakt. De vrijstelling is in dit bestemmingsplan verwerkt.