Plan: | Bestemmingsplan Elderveld 2011 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.763-0301 |
Elderveld is gebouwd volgens een stedenbouwkundig concept uit eind jaren zestig begin jaren zeventig dat zich kenmerkt door lusvormige (buurt)ontsluitingswegen in de wijk waaraan vaak (doodlopende) hofjes zijn gesitueerd. De wijk kent een tweetal ruimtelijke dragers die dominant aanwezig zijn. De belangrijkste drager van de wijk wordt gevormd door de Hollandweg die als een soort ruggengraat fungeert. Buurtontsluitingswegen komen uit op deze weg die daarmee de belangrijkste ontsluitingsweg van Elderveld is. De Hollandweg komt uit op de Batavierenweg en de Burgemeester Matsersingel die beiden zijn aangesloten op het stedelijke verkeersnetwerk. Het karakter van de Hollandweg wordt benadrukt door aanwezigheid van voorzieningen en hoogbouw in de vorm van flats en appartementencomplexen en krijgt daarmee een meer stedelijk karakter, in tegenstelling tot de rest van de wijk. De tweede drager is de Elderhofseweg die als oorspronkelijke landweg in oost-westrichting de wijk doorsnijdt. De laan maakt samen met de 'Stoeterij' onderdeel uit van het oorspronkelijk landschap, dat in het stedenbouwkundige ontwerp van de wijk is opgenomen. Op het kruispunt van de twee ruimtelijke dragers is het winkelcentrum Elderhof gebouwd dat een centrale plek in de wijk heeft.
Een tweede karakteristiek van de wijk is de groenstructuur. Vanaf de randen van de wijk dringen brede groene aders de wijk binnen en lopen door tot aan het parkachtige gebied rond de Stoeterij. De groene aders zorgen ervoor dat er woonbuurten ontstaan die los van elkaar liggen. Deze woonbuurten lijken daarom volstrekt willekeurig in een weelde van groen te zijn gebouwd.
Wonen is veruit de belangrijkste functie in Elderveld. De woonbuurten in Elderveld kenmerken zich door slingerende woonstraten met smalle profielen die doorgaans een onduidelijke structuur en hiërarchie hebben. Met name de laatste fasen (Elderhof) hebben een zeer onduidelijke structuur. De eerste jaren van de bouw van de wijk (jaren '70) zijn er vooral veel sociale huurwoningen gebouwd, hetgeen een zeer eenzijdige bebouwingsstructuur opleverde. De laatste jaren ('80 en '90) zijn er meer koopwoningen gebouwd waarmee de structuur evenwichtiger is geworden.
Het (woon)verkeer op de wegen binnen de woonbuurten is ondergeschikt aan de functie wonen. Dit houdt in dat deze wegen geen primaire stroomfunctie hebben. Zij zijn ingericht als 30 km-wegen of woonerf.
Het grootste deel van de wijk bestaat uit laagbouw. Een meer stedelijk woonmilieu is te vinden langs de Hollandweg. Momenteel staan er twee (ster)flats en is er meer gestapelde bebouwing.
In het oostelijk deel van het plangebied ligt een park dat onderdeel uitmaakt van de hoofdgroenstructuur van de wijk. Binnen het park liggen een aantal speelplekken, zoals de waterspeelplaats. Ten noorden van de Elderhofseweg ligt boerderij de Stoeterij. Deze boerderij functioneert nog steeds en is als zodanig opgenomen in dit plan.
De wijk Elderveld heeft een goed voorzieningenapparaat. De meeste bevinden zich in en nabij het winkelcentrum Elderhof (figuur 2.1). Zij hebben Elderveld als voornaamste bedieningsgebied. De ligging en de ontsluiting zijn daarop ook afgestemd (gelegen op het kruispunt van de twee dragers van de wijk).
Het winkelcentrum heeft een gevarieerd aanbod van voornamelijk winkels en voorzieningen.
Figuur 2.1: Winkelcentrum Elderhof e.o.
Luchtfoto Bing Maps
Hollandweg en omgeving
Langs de Hollandweg is een benzinestation en een autogarage gelegen. Aan het Breezandpad zijn verschillende voorzieningen gelegen, zoals een school, een sporthal, het wijkcentrum en een jeugdcentrum. Aan het Driemondplein is een dienstencentrum gehuisvest. Op de eerste verdieping van de sterflat is aa het Driemondplein is een praktijkruimte (voor logopedie) gehuisvest. Tegenover het winkelcentrum aan de Dordrechtweg zijn ook enkele voorzieningen gelegen. Deze zijn voornamelijk gericht op welzijn, zoals een tandheelkundig centrum en huisartsencentrum, e.d.
Op de hoek van de Hollandweg en de Batavierenweg staat een squashcentrum met hiernaast een (wok)restaurant.
Burgemeester Matsersingel en omgeving
De zuidelijke rand van het bestemmingsplan wordt gevormd door de stedelijke zone langs de Burgemeester Matsersingel. Dit gebied maakt onderdeel uit van de centrale zone zoals die is beschreven in het Structuurplan Arnhem 2010 9 (zie hoofdstuk 3.2.2). Er zijn nog enkele onbebouwde locaties. Deze kunnen in de toekomst worden bebouwd met kantoren of maatschappelijke functies om dit stedenbouwkundig beleid verder inhoud te geven. In verband met geluidhinder afkomstig van het verkeer op de Burgemeester Matsersingel is woningbouw en andere geluidgevoelige functies op deze locaties ongewenst. Daarentegen kunnen kantoren e.d. een afschermende functie vervullen.
Ten noorden van de Wassenaarweg zijn meer functies te vinden. Het gaat hier om een regiokantoor van de thuiszorg, een semi-permanent schoolgebouw en een sportschool. Continuering van deze functies wordt mogelijk gemaakt.
Aan de Leidenweg en de Den Haagweg is eveneens een cluster van voornamelijk maatschappelijke voorzieningen te vinden, zoals een peuterspeelzaal en een woonzorgcentrum. Ook is er een kantoor gehuisvest.
Ten noorden van de Leidenweg ligt een grasveld. Dit veld heeft de bestemming "Maatschappelijk". Deze bestemming maakt realisatie van maatschappelijke functies, zoals scholen, kerken, gastverpleeginrichtingen en soortgelijke bebouwing, mogelijk. De bestemming blijft in dit bestemmingsplan gehandhaafd.
Drielsedijk en omgeving
De zone ten noorden van de wijk Elderveld heeft een geheel ander karakter dan het overige plangebied. Het is een open gebied met een groen karakter. Het heeft een aantal functies van bovenwijks niveau. Het gaat hierbij om een regionale rioolwaterzuiveringsinstallatie (figuur 2.2), een sportpark en een volkstuinencomplex (figuur 2.3).
Ten noorden van de rioolwaterzuiveringsinstallatie RWZI, aan de Drielsedijk, is een gemaal gelegen. Dit gemaal verzorgt de waterbeheersing van de wijken Elderveld, de Laar, Elden, Overmaat en Rijkerswoerd. Bij het gemaal is een windmolen gebouwd die de stroomvoorziening verzorgt.
Figuur 2.2: Rioolwaterzuiveringsinstallatie | Figuur 2.3: Volkstuinencomplex |
Luchtfoto Bing Maps
Het sportterrein is van bovenwijks niveau. Verschillende sportverenigingen zijn op dit terrein gehuisvest. De sport- en recreatieve functie past goed in het open en groene karakter van het dijkenlandschap dat daarmee aansluit bij de aan de noordzijde van de dijk gelegen polder Meinerswijk. Deze zone moet zo mogelijk worden gevrijwaard van grootschalige stedelijke ontwikkelingen. Uitbreiding van bebouwing ten behoeve van de sportfunctie is beperkt toegestaan. Wel dient extra aandacht te worden besteed aan de inpassing van nieuwe ontwikkelingen met het oog op de aanwezige landschappelijke en ecologische waarden, zowel binnen als buiten het gebied (Meinerswijk).
De boomgaard blijft gehandhaafd in de huidige vorm en omvang. Een verdere uitbreiding van bedrijfsbebouwing is ongewenst. Het volkstuinencomplex blijft eveneens bestaan in de huidige vorm en omvang. Bebouwing in de vorm van een broeikas of gereedschapskist blijft op zeer beperkte schaal mogelijk.
In een van de oorspronkelijke boerderijen ten zuiden van het volkstuinencomplex is een restaurant gehuisvest. Op hetzelfde perceel is momenteel ook een scoutinggroep gehuisvesten het clubhuis van de volkstuinvereniging. Continuering van de activiteiten blijft mogelijk. Enige uitbreiding van deze functies is toegestaan mits dit niet ten koste gaat van het karakter van het gebied.
Ten oosten van het volkstuinencomplex is een vroegere dijkdoorbraak gelegen (een zogeheten wiel). Dit wiel draagt bij aan het karakter van het rivierenlandschap. De aanwezigheid en de kwaliteiten van dit landschapselement moeten zoveel mogelijk worden gewaarborgd en beschermd.
De Drielsedijk heeft een belangrijke waterkerende functie. Deze functie stelt eisen aan het gebruik en inrichting van de dijk en het daarbij behorende talud. Bebouwing en andere ingrepen die deze functie kunnen aantasten zijn niet toegestaan.