Plan: | Bestemmingsplan Spijkerbroek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.743-0301 |
Spijkerdeel
De wegen en straten in het Spijkerdeel vallen binnen een 30 km/uurzone. Het gebied was slecht toegankelijk onder andere door de versnipperde eigendomsituatie en door het afgesloten karakter van het gebied, met name omgeving Thialf.
In hoofdstuk 4.3. is al aangegeven dat door splitsen van panden in het gebied Spijkerkwartier sprake is van een toename van de parkeerdruk in het gebied en dat om die reden voor het Spijkerkwartier en de overige wijken rond de binnenstad een Parkeernota in voorbereiding is.
Enerzijds is het bestemmingsplan erop gericht daar waar dat wenselijk en mogelijk is het parkeren in voortuinen tegen te gaan. Anderzijds biedt het bestemmingsplan voor een deel van een onbebouwd gebied aan de achterzijde van een kerkje aan de Karel van Gelderstraat hoek Spijkerstraat (kadastraal bekend sectie Q,nr.6629) een extra ruimte aan parkeren. Dit terrein, dat geen openbaar karakter heeft en minimaal ten behoeve van 33 parkeerplaatsen zal worden ingericht, kent een exclusief gebruik door de bewoners/eigenaren van de panden Spijkerstraat 295-335 (oneven nummers) en Karel van Gelderstraat 1 - 25 (oneven nummers).
in hoofdstuk 4.3. is ook aangegeven en toegelicht dat de extra ruimte die aan parkeren mogelijk wordt gemaakt geen negatieve consequenties heeft met betrekking tot het voornemen om vanaf 1 januari 2011 een halt toe te roepen aan de steeds verdergaande splitsing van panden in het gebied.
Broekdeel
De inrichting van de openbare ruimte in het Broekdeelis cruciaal voor het functioneren van het gehele gebied. Het nieuwe park heeft een centrale, wijkverbindende functie en moet de groene drager van het gebied worden. Daarnaast vormt de groene omgeving de basis voor de aantrekkelijkheid van de nieuw toe te voegen bebouwing en de verbindende factor met de bestaande bebouwing. De huidige groenzone heeft twee gezichten. Enerzijds is het een met hekken afgesloten, nauwelijks bruikbaar gebied, maar tegelijkertijd is het een uniek binnenstedelijk groengebied met verschillende grondsoorten, een beek en een relatief rijk ecosysteem. Het nieuwe stedenbouwkundige schetsontwerp en de nota van randvoorwaarden hebben voor het grootste deel een groene inslag, aangezien het nieuwe park ca. 60% van het totale plangebied beslaat.
Bij de inrichting van de openbare ruimte in het Broekdeel zijn een groot aantal voorwaarden gesteld. Deze kunnen allemaal worden teruggelezen in het schetsontwerp en in de nota van randvoorwaarden, die als separate bijlage (Bijlage 1) bij het bestemmingsplan zijn gevoegd.