direct naar inhoud van 3.9 Horecabeleid
Plan: Bestemmingsplan Spijkerbroek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.743-0301

3.9 Horecabeleid

De horecanota Gastvrij Arnhem (2005) geeft de uitgangspunten aan voor de gewenste ruimtelijke ontwikkeling ten aanzien van horeca. Hoofdlijn van de nota is de randvoorwaardenscheppende en faciliterende rol van de gemeente zodat een evenwichtig aanbod van horeca ontstaat. Horecaontwikkeling is afgestemd op de functie van het gebied. De ontwikkeling van de attractieve stad vraagt om horecaontwikkeling met name in de binnenstad en omgeving.

In de detailhandelgebieden (Kronenburg, Presikhaaf) heeft horeca vooral een belangrijke ondersteunende functie voor de detailhandel. Ook in de toeristische centra van de stad heeft de horeca een ondersteunende functie. In woonwijken heeft horeca een verzorgende functie. En langs de radialen heeft het een bovenwijkse of stedelijke functie.

Het gemeentelijk beleid krijgt mede gestalte door vergunningverlening en handhaving. Dit gebeurt integraal; dat wil zeggen dat de verschillende beleidsterreinen op elkaar worden afgestemd (bijvoorbeeld openbare orde en veiligheid, voedsel- en brandveiligheid, milieu, gezondheid). Zo ontstaat duidelijkheid voor de horecaondernemers en andere belanghebbenden. Daarnaast wil de gemeente ook een goede gesprekspartner zijn voor ondernemers en ontwikkelingen stimuleren.

De mogelijkheden voor horecavestiging kunnen als volgt worden aangeduid:

Wijken; centrale voorzieningen in wijken en langs stedelijke (sub-)assen.
Horeca heeft hier een gebiedsverzorgende functie. Langs de radialen en subsassen is eventueel niet op de wijkfunctie gerichte horeca toegestaan.

De horeca in de wijken en langs de verkeersaders is goed afgestemd op de vraag. Door terugdringing van horeca in het Spijkerkwartier en door de actualisering van bestemmingsplannen bestaat een goed evenwicht tussen horeca-aanbod en leefbaarheidaspecten. De (meeste) bestemmingsplannen laten in principe uitbreiding toe. Dit is ook het geval bij dit bestemmingsplan waarin in beperkte mate het horecaaanbod wordt uitgebreid.