Plan: | Bestemmingsplan Spijkerbroek |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.743-0301 |
De verbeelding van een bestemmingsplan bestaat uit een kaart en planregels en gaat vergezeld van een toelichting. Op de kaart zijn de bestemmingen door middel van kleuren en tekens aangegeven. De regels bevatten de materiële inhoud van de bestemmingen. Deze bestemmingsplanonderdelen vormen tezamen het juridische toetsingskader voor ruimtelijke en functionele ontwikkelingen in het plangebied. De toelichting bevat met name de aan het plan ten grondslag liggende gedachten.
Voor het deel van het plangebied waar ontwikkelingen worden beoogd zijn de bestemmings- en bouwingsgrenzen niet te strak gesteld, zodat planologisch gewenste ontwikkelingen daarbinnen zonder problemen plaats kunnen vinden.
Ook de bestemmingsomschrijvingen zijn ruim gekozen. Hierdoor zijn binnen één bestemming meerdere planologische aanvaardbare invullingen mogelijk. Te gedetailleerde plannen leiden tot de noodzaak om voor bijna ieder bouwplan een (partiële herziening van een) bestemmingsplan te maken. Dit komt de rechtszekerheid, de rechtsgelijkheid en de overzichtelijkheid niet ten goede.
Diverse facetbelangen zijn door andere regelgeving gewaarborgd, bijvoorbeeld de Bouwverordening, de Wet milieubeheer, de Huisvestingswet en de Monumentenwet. Het is niet nodig dat het bestemmingsplan dezelfde waarborgen nogmaals schept.
Alleen voor het plangebied Spijkerdeel, oftewel het gebied dat grotendeels tot beschermd stadsgezicht is aangewezen, zijn de bebouwingsgrenzen strakker vastgelegd om ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Om de cultuurhistorische waarden, zoals genoemd in de aanwijzing tot Rijks beschermd stadsgezicht, te beschermen is voor dit deel van het plangebied gekozen voor een meer gedetailleerde wijze van bestemmen dan in de voorgaande bestemmingsplannen. Dit betekent onder andere het opnemen van een aparte bestemming "waarde" in het bestemmingsplan. De cultuurhistorische waarden van de stadsgezichten die bescherming moeten krijgen zijn aangegeven op de cultuurhistorische waardenkaart, die als bijlage is opgenomen bij de regels. Bouwplannen gelegen in een beschermd stadsgezicht worden naast de plankaart tevens getoetst aan de cultuurhistorische waardenkaart.
Ook met betrekking tot het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) en de Hugo de Grootschool, die in het bestemmingsplan worden opgenomen, geldt dat het bestemmingsplan zoveel mogelijk conserverend van aard is. Omdat de schoolgebouwen een monumentale status hebben, zijn de bestemmings- en bouwgrenzen strak gesteld. Planologisch gewenste ontwikkelingen dienen binnen deze grenzen plaats te vinden. Tenslotte is een sportveld en een grasveld gelegen bij deze scholen in verband met het primaire gebruik ook als zodanig bestemd.