direct naar inhoud van 1.2 Aanleiding en doel
Plan: Bestemmingsplan Spijkerbroek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.743-0301

1.2 Aanleiding en doel

De definitieve sluiting op 4 januari 2006 van de ramen in het voormalige prostitutiegebied in het Spijkerkwartier in Arnhem was aanleiding voor de gemeente tot het nemen van het besluit om het project Spijkerbroek te starten. Het project Spijkerbroek omvat:

- de renovatie van panden in het voormalige prostitutiegebied (Spijkerdeel).

Doel van het project Spijkerbroek is met de renovatie van panden in het voormalige prostitutiegebied het woon- en leefklimaat in het gebied te verbeteren. Het gebied heeft als gevolg van de prostitutie lange tijd onder druk gestaan.

Voor de renovatie van de panden in het voormalige prostitutiegebied is eerder het bestemmingsplan Spijkerbroek 1 in procedure gebracht. Dit plan is onlangs onherroepelijk geworden.

Ook wordt een actualisering van dit plangebied beoogd naar aanleiding van ontwikkelingen die na het verdwijnen van de prostitutie in dit gebied hebben plaatsgevonden. Deze ontwikkelingen betreffen:

a) een nieuwe invulling van de locatie aan de Driekoningendwarsstraat 81-83. Op deze locatie komen wooneenheden in maximaal 4 woonlagen.

b) een nieuwe invulling van de locatie Dullertflat/oude Melkfabriek. Op deze locatie komt nieuwe woonbebouwing. In totaal gaat het om circa 30 woningen.

In het bestemmingsplan zijn, rekening houdende met de ligging van Spijkerdeel in het Rijks beschermd beschermd stadsgezicht, de bestemmingsgrenzen en bouwhoogtes zo strak mogelijk op deze twee nieuwe invullingen afgestemd.

- de herontwikkeling van het oostelijk deel en m.n. rondom de bouwspeelplaats Thialf (Broekdeel).

Een belangrijke doelstelling van het project Spijkerbroek is vervolgens de herontwikkeling mogelijk te maken van het gebied rondom de bouwspeelplaats Thialf. Met name in het oostelijk deel worden nieuwe ruimtelijke en functionele ontwikkelingen beoogd die in overleg met buurtbewoners worden vormgegeven. Participatie vanuit de wijk is daarbij een belangrijke randvoorwaarde: samen met de bewoners komen tot een levendige woon- en werkwijk en groengebied. Een ontwikkeling van een gebied waaraan de bewoners hun steen hebben kunnen bijdragen.

In september 2006 is de gemeente Arnhem met de bewonerswerkgroep een samenwerkingsverband gestart, gericht op het opstellen van een ontwikkelingsvisie voor het projectgebied. De kansen en bedreigingen van het gebied zijn daarbij zorgvuldig geïnventariseerd. Dit heeft uiteindelijk geleid tot één set van uitgangspunten, genaamd de Ontwikkelingsvisie Spijkerbroek. Deze visie is in mei 2008 door de gemeenteraad is vastgesteld. De visie is daarna vertaald in een nota van randvoorwaarden en in een stedenbouwkundig schetsontwerp, die in november 2009 door het college van B&W zijn vastgesteld. Deze documenten hebben nu de basis gevormd voor het opstellen van dit bestemmingsplan.

In het najaar van 2010 is de bebouwing gesloopt. In het najaar van 2011 zal het bouwrijp maken van de gronden worden afgerond, waarna in 2012 gebouwd kan worden.

Met de voorbereidingen voor de aanleg van het park kan al eerder begonnen worden.

Het bestemmingsplan "Spijkerbroek" beoogt nu bovengenoemde ontwikkelingen planologisch te regelen.

Verder zijn in het bestemmingsplan de schoolgebouwen Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA), en de Hugo de Grootschool opgenomen en conserverend bestemd. Dit tegen de achtergrond om de merendeels sterk verouderde bestemmingsplannen in het onderhavige plangebied te actualiseren en ook tegen de achtergrond van een toenemende behoefte aan standaardisering en digitalisering van bestemmingsplannen. Sinds de laatste wijziging van de Wet ruimtelijke ordening (1 juli 2008) bestaat een wettelijke plicht dat de gemeente haar verouderde plannen, die ouder zijn dan 10 jaar, moet hebben geactualiseerd. Deze actualisatie moet vóór het jaar 2013 hebben plaatsgevonden.