direct naar inhoud van 4.3 Water
Plan: Bestemmingsplan Coehoorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.729-0301

4.3 Water

Oppervlaktewater

In het plangebied is geen oppervlakte water aanwezig. De zuidelijke grens van het plangebied wordt gevormd door de waterkering van de Nederrijn. Het waterpeil op de rivier heeft invloed op de grondwaterstand.

Grondwater

Het grondwater binnen het plangebied maakt onderdeel uit van het grote grondwatersysteem dat vanaf de Veluwe richting de Betuwe stroomt. De natuurlijke grondwaterstand bevindt zich tussen de 9 en 11 meter boven N.A.P. bij een maaiveld tussen de 12 en 24 meter boven N.A.P. Dit betekent een goede ontwatering maar door de ligging van het plangebied op de overgang van de Veluwe-stuwwal kan in de grotendeels zandige ondergrond leem- of kleilagen voorkomen. Deze lagen kunnen lokaal grote afwijkingen veroorzaken ten opzichte van de te verwachten grondwaterstand. In het zuidelijk deel van het plangebied heeft een haven gelegen die is gedempt met puin en ander materiaal vanuit de Tweede Wereldoorlog. Door de onbekende samenstelling van dit stortmateriaal kan de rivierinvloed afwijken ten opzichte van de naastgelegen gronden.

Langs de zuidrand van het plangebied ligt de Nederrijn. Door hoge rivierwaterstanden kan de grondwaterstroming belemmerd worden met als gevolg hogere grondwaterstanden in het stedelijk gebied.

Net ten noorden van het plangebied bevindt zich een Koude- Warmteopslagsysteem (KWO). De putten van deze locatie staan indicatief op de waterattentiekaart aangegeven. Deze voorzieningen kunnen beperkend zijn voor ondergrondse ontwikkelingen zoals andere KWO's.

Afvalwatersysteem

In het plangebied liggen verschillende rioolstelsels. In het woongedeelte (tussen de Oude Kraan en de Utrechtsestraat) ligt een gemengd stelsel. De Oude Kraan en de Blauwe Golven wateren via een regenwaterstelsel af waarbij het oostelijke deel onder vrij-verval via de Vossenstraat op de Nederrijn loost en het westelijke deel door een gemaal via de overstort van de Boterdijk op de rivier loost.

Het waterriool naar de Vossenstraat gaat bij de kruising van het Roermondsplein-Rijnkade door de waterkering.

Verder liggen er enkele zeer belangrijke transportriolen die een groot deel van het afvalwater van Arnhem-Noord richting het Rijngemaal transporteren. De riolen staan op de waterattentiekaart aangegeven

Bij ontwikkelingen moet een geïntegreerd rioolstelsel worden aangelegd; dit houdt in dat alleen afvalwater ondergronds wordt afgevoerd en dat het hemelwater op eigen terrein moet worden verwerkt. Hemelwater afkomstig van verontreinigde oppervlakten zoals parkeerplaatsen en wegen moet worden gereinigd voordat het op het oppervlaktewater mag worden geloosd.

Waterkering

Aan de zuidkant van het plangebied ligt de waterkering van de rivier de Nederrijn. Deze wordt gevormd door een natuurlijke waterkering in de vorm van een terreinverhoging in het park in het westen van het plangebied. De grootste deel van de waterkering wordt gevormd door een kademuur. De waterkering bestaat uit een kernzone, een beschermingszone, een buitenbeschermingszone en een zone profiel vrije ruimte. De bescherming van de waterkering wordt geregeld door de Keur van het watergangen/waterhuishouding en de Keur op de waterkeringen. In deze verordeningen staan gebods- en verbodsbepalingen over de watergangen en de waterkeringen. Die bepalingen gaan ook over het gebruik en bebouwen van gronden. Voor gebruikers/eigenaren kan de Keur mogelijkerwijs een beperking opleveren.

De kern- en beschermingszones zijn als één zone met dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering op de plankaart aangegeven. Binnen deze bestemming mogen geen activiteiten plaatsvinden die het functioneren van de waterkering bedreigen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.729-0301_0014.jpg"

Figuur 4.1 Attentiekaart Water