direct naar inhoud van 4.2 Milieuaspecten
Plan: Bestemmingsplan Coehoorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.729-0301

4.2 Milieuaspecten

Geluid

Het bestemmingsplan Coehoorn heeft een consoliderend karakter. Er zijn of worden geen nieuwe geluidgevoelige objecten binnen het bestemmingsplan Coehoorn geprojecteerd. Een akoestisch onderzoek is derhalve achterwege gelaten. De Wet geluidhinder en het Arnhemse beleidsplan geluid leggen geen beperkingen op voor het vaststellen van het bestemmingsplan Coehoorn.

Luchtkwaliteit

Het bestemmingsplan Coehoorn heeft een consoliderend karakter. Binnen dit bestemmingsplan worden geen ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Dit betekent dat er geen extra verkeer, buiten de normale autonome groei, word gegenereerd. Doordat er geen (planologische) wijzigingen plaatsvinden vormt luchtkwaliteit geen belemmering voor de realisatie van het plan.

Bodem

Met behulp van het bodeminformatiesysteem van de gemeente Arnhem is een inventarisatie uitgevoerd van de bekende potentiële (mogelijke) en aangetoonde gevallen van ernstige bodemverontreiniging in het betreffende plangebied.

Uit de inventarisatie is gebleken dat in het beheerbestemmings de volgende potentiële (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig zijn:

Adres   BISnummer   Omschrijving
 
Potentiële (mogelijke) gevallen van ernstige bodemverontreiniging
 
Roermondsplein/Oude haven
 
0022 en 0151   Met oorlogspuin gedempte haven. Deels afgegraven t.b.v. bouw Roermondspleinbrug. Daarna opgevuld met puinhoudend zand. Plaatselijk sterk verhoogde gehalten zware metalen en PAK aangetroffen. Nog niet afgeperkt.
 
Bergstraat 1/
Stationsplein 18-20  
1350   Aangetroffen verontreiniging met zink, koper en lood. Nog niet afgeperkt.
 
Oude Kraan 18 – 20A   1256   Voormalige bodembedreigende activiteiten uitgevoerd, nog niet volledig onderzocht.
 
Vijfzinnenstraat 30   1362   Voormalige bodembedreigende activiteiten uitgevoerd, nog niet volledig onderzocht.
 
Vijfzinnenstraat 80-82   1363   Voormalige bodembedreigende activiteiten uitgevoerd, nog niet volledig onderzocht.
 
Nieuwe Plein 25-27A   3948   Voormalige bodembedreigende activiteiten uitgevoerd, nog niet volledig onderzocht.
 
Bergstraat 23
 
0405   Voormalige chemische wasserij Palthe, nog niet volledig onderzocht.
 
Korte Coehoornstraat 2   1337   Voormalige drukkerij, nog niet volledig onderzocht.
 
Bergstraat 132-150/
Vijfzinnenstraat 18  
1325 (en 1801)   Lood en zink in de bovengrond ter plaatse van een binnentuin. Bij huidig gebruik geen risico's.
 
Vijfzinnenstraat 103   1361   Met koper en zink verontreinigde stortlaag tot 2,7 m-mv ter plaatse van een tuin. Bij huidig gebruik geen risico's.
 
Onderlangs/Boterdijk   0726   Met koper, lood, zink en PAK verontreinigde ophooglaag. Bij huidig gebruik geen risico's.
 
Amsterdamseweg 38 e.o. (vml. NEPROMA)   0032   Diepe grondwaterverontreiniging met VOCL. Momenteel is een sanering in uitvoering.
 

Beschrijving algemene bodemkwaliteit in het plangebied

Op grond van de bodemkwaliteitskaart/zoneringskaart (plangebied ligt in zone 2) is gemiddeld sprake van een lichte bodemverontreiniging (> AW 2000) in het plangebied.

Conclusie

De geïnventariseerde en getoetste bodemgegevens geven voldoende inzicht in de bodemkwaliteit van het plangebied ten behoeve van een beheerbestemmingsplan. Er zijn een aantal potentiële (mogelijke) en aangetoonde gevallen van ernstige bodemverontreiniging aanwezig. Omdat het een beheerbestemmingsplan betreft, is het onderzoek vooralsnog beperkt tot het uitvoeren van deze inventarisatie.

Bij concrete bestemmingsplanwijzigingen en/of nieuwbouw plannen, waarbij nog onvoldoende inzicht bestaat in de bodemkwaliteit, is een bodemonderzoek noodzakelijk.

Hinder

Het gaat om een beheerbestemmingsplan. Op basis van de VNG brochure bedrijven en milieuzonering kan het plangebied en omgeving worden getypeerd als een gemengd gebied met een matige tot sterke functiemenging. Direct naast woningen komen stedelijke functies voor zoals detailhandel, dienstverlenende bedrijven, maatschappelijke functies, publiekgerichte kantoren en parkeervoorzieningen. Deze stedelijke functies zijn hoofdzakelijk milieucategorie 1 en 2 bedrijven waarbij ten opzichte van een gemengd gebied een richtafstand van 10 meter geldt.

Bij ontwikkelingen kan gemotiveerd van deze richtafstand worden afgeweken. Hierbij wordt ingezoomd op de vergunde situatie van bedrijven om te beoordelen of een ontwikkeling op die locatie past. De aanwezige bedrijven binnen het plangebied hebben een milieuvergunning waarbij getoetst is ten opzichte van de dichtstbijzijnde woningen.

Externe veiligheid

Binnen het plangebied zijn geen risicovolle activiteiten aanwezig. Er is geen 10-6 PR contour.

Verantwoording groepsrisico

Het plangebied ligt in de directe omgeving van de Neder-Rijn waarover enig transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Per 1 januari 2010 is het Basisnet Water in de circulaire Risiconormering Vervoer Gevaarlijke Stoffen opgenomen. In het Basisnet Water wordt de Neder-Rijn – in verband met het beperkte aantal transporten – gezien als een groen traject dat wil zeggen geen beperkingen voor bebouwing en geen verantwoording van het groepsrisico.

Daarnaast ligt het plangebied binnen het invloedsgebied van het spoor waarover transport van gevaarlijke stoffen plaatsvindt. Het Basisnet Spoor is nog niet gereed. Wel zijn er in het kader van het Tracébesluit (2009) Sporen in Arnhem groepsrisicoberekeningen uitgevoerd en is er een verantwoording groepsrisico opgesteld. Hieruit volgt dat op dit moment de oriënterende waarde voor het groepsrisico wordt overschreden. Door allerlei maatregelen kan deze overschrijding worden verkleind. Daarnaast blijkt uit de eerste groepsrisicoberekeningen in het kader van het Basisnet dat de oriënterende waarde voor het groepsrisico niet meer wordt overschreden.

Binnen het plangebied vinden geen ontwikkelingen plaats dit betekent dat het groepsrisico niet zal toe- of afnemen en er ook geen verantwoording van het groepsrisico plaatsvindt.