direct naar inhoud van 1.2 Aanleiding en doel
Plan: Bestemmingsplan Coehoorn
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.729-0301

1.2 Aanleiding en doel

De aanleiding voor het maken van dit bestemmingsplan is de ouderdom van de geldende regelingen. De Wet ruimtelijke ordening schrijft voor dat bestemmingsplannen niet ouder dan 10 jaar mogen zijn. Het bestemmingsplan 'Bergstraat en omgeving', dat voor het grootste deel van het plangebied geldt, is in 1985 in werking getreden.

De geldende regelingen voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Het doel is dan ook om de geldende regelingen te actualiseren en digitaal beschikbaar te stellen aan eigenaars en gebruikers van het gebied.

In dit bestemmingsplan wordt de bestaande situatie bestemd. Dit betekent dat de bestaande functies en bebouwing(-smogelijkheden) worden opgenomen in het bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan maakt één ontwikkeling mogelijk en dat is de uitbreiding van Hotel Haarhuis. De functie en de bouwhoogte van de panden Nieuwe Plein 25 en 27 wordt aangepast zodanig dat hier een hotel mogelijk is. Meer informatie over deze ontwikkeling is te vinden in paragraaf 5.1.

Het plangebied valt deels ook binnen het Rijnboog. Het Rijnboog is het gebied tussen de Rijnkade, de middeleeuwse binnenstad en het station waar plannen zijn voor grootschalige ontwikkelingen. Het doel hiervan is om een betere relatie te creëren tussen de binnenstad en de rivier. Daarnaast probeert het plan een verbinding te maken tussen het nieuwe stationsgebied en de Rijn. De plannen zijn weergegeven in het Masterplan Rijnboog. Hart van het Rijnboogplan was de aanleg van een haven. Deze haven is onlangs uit de plannen geschrapt waardoor de ontwikkeling van Rijnboog langer op zich laat wachten.

Ook Coehoorn maakt deel uit van het Rijnboog gebied. In het Masterplan Rijnboog is aangegeven dat door Coehoorn een nieuwe route moet komen die een verbinding maakt tussen de haven en het stationsgebied. Daarnaast staat in de plannen dat een deel van Coehoorn herontwikkeld gaat worden. Gezien de ontwikkelingen rond het Rijnboogproject en het feit dat plannen voor Coehoorn niet (meer) in deze eerste fase vallen, zal er in Coehoorn de aankomende jaren niet gebeuren. Vooruitlopend op eventuele ontwikkelingen is gekozen om nu een bestemmingsplan op te stellen waarin de bestaande situatie wordt bestemd. Hiermee wordt voldaan aan de wettelijke verplichting dat bestemmingsplannen niet ouder mogen zijn dan 10 jaar. Indien de Rijnboogplannen voor Coehoorn wordt uitgewerkt en opgepakt, zal hiervoor een nieuw bestemmingsplan opgesteld moeten worden. Dat doorloopt een aparte procedure met de bijbehorende beroep- en bezwaarprocedure.