direct naar inhoud van 2.3 Ruimtelijke en functionele structuur
Plan: Hoogstede-Klingelbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.723-0302

2.3 Ruimtelijke en functionele structuur

2.3.1 Inbedding in de omgeving

Het plangebied Hoogstede ligt in het westen van Arnhem en wordt omsloten door twee uitvalswegen vanuit het centrum. Ten noorden van het gebied loopt de Utrechtseweg, de verbinding over de rand van de stuwwal in de richting van Oosterbeek, gemeente Renkum die doorloopt tot aan Utrecht. Aan de zuidzijde van het gebied vinden we de Klingelbeekseweg, een oude route welke de noordoever van de Rijn volgt. Het plangebied ligt als een taartpunt precies tussen beide wegen in en wordt aan bijna alle zijden begrensd door bebouwing. Noordelijk is dat de Hoogstedelaan, een korte laan parallel aan de Utrechtseweg. De bebouwing stamt hier deels uit de jaren '30, een ander stuk is net na de oorlog gebouwd.

De bebouwing langs de zuidelijker gelegen Klingelbeekseweg heeft het karakter van een lint, de gebouwen hier stammen uit uiteenlopende periodes. Net ten oosten van het plangebied buigt de Klingelbeeksweg naar het noorden af om aan te sluiten op de Utrechtseweg.

Aan de westzijde wordt het gebied begrensd door de beplanting op de rand van het dal van de Slijpbeek.

Het plangebied ligt op de zuidelijke helling van de stuwwal en kent van noord naar zuid een hoogteverschil van ruim zes meter. Meerdere woningen aan de Hoogstedelaan maar ook een aantal plekken in het terrein hebben uitzicht over de Betuwe. Aan de westzijde loopt het gebied steil af naar de Slijpbeek.

2.3.2 Het plangebied

De ligging van de locatie Hoogstede-Klingelbeek op de zuidelijke helling van een stuwwal, het oorspronkelijke akkerlandschap en het dorpse karakter van de buurt zijn zeer kenmerkend voor het gebied.

De gronden kennen momenteel een zeer uiteenlopend gebruik. Midden in het plangebied bevinden zich onbebouwde gronden. Die vrije ruimte heeft geleid tot een zeer specifieke sfeer en gebruik.

Door het gebruik en de reeds aanwezige paden valt het terrein ruwweg in drie stukken te verdelen. Ten Westen van het Weggetje van Kromkamp zijn nu een weide en een aantal kassen aanwezig. Verscholen achter de kassen ligt nog een kleine akker. Ten oosten van het weggetje ligt de grootste ruimte; een forse akker die doorzicht biedt over bijna het gehele gebied van oost naar west. Juist ten oosten van de akker ligt de 'geitenweide'. Deze bestaat uit een kleinere dierenweide maar kent ook een jeu de boules baan, een speelplek, een aantal oude fruitbomen en een bank. De geitenweide gaat geleidelijk over in de ruigte langs de holle weg. In dit ruige terrein staan verspreide bomen.

Op twee plaatsen zijn paden van noord naar zuid aanwezig. In het westen is dit het Weggetje van Kromkamp, een smalle verbinding waaraan onder andere de voormalige kwekerij staat. In het oosten is dit de Holle weg. Ooit was dit de oprijlaan naar het buiten Klingelbeek, nu het huis van de Fraters van Utrecht. Het noordelijke deel van de oprijlaan is niet meer te herkennen.

Het gebied kent een agrarisch verleden, dit is te zien aan de monumentale boerderij die zich beneden aan het Weggetje van Kromkamp bevindt. Langs de Klingelbeekseweg vinden we een oude pomp en staat op een achterterrein een forse kapschuur.

In het plangebied bevinden zich verschillende volkstuincomplexen. Op de kop van de holle weg ligt een eerste complex met volkstuinen. Enkele verlaten volkstuinen zijn hier inmiddels ingeplant met druivenstokken waardoor een wijngaard is ontstaan. Een tweede complex ligt net ten westen van de holle weg. Helemaal aan de oostzijde achter de Klingelbeekseweg is nog een derde complex aanwezig.

2.3.3 Woonfunctie

De huidige bebouwing in het plangebied is zeer divers. De bebouwing langs de Klingelbeekseweg loopt sterk uiteen. Oudere en nieuwere panden wisselen elkaar af, in het lint staan zowel vrijstaande als

drie-onder-één-kap woningen. Aan de Hoogstedelaan staan woningen uit de jaren 30, 50, en 60. Als geheel geeft de bestaande bebouwing de buurt een gemêleerd beeld.

Door de ligging en de ontsluiting in het plangebied is het een aantrekkelijke locatie om te wonen. De landschappelijke situatie van het plangebied en de dorpse sfeer van het gebied is waardevol en bijzonder en geeft richting aan de stedebouwkundige structuur.