direct naar inhoud van 2.2 Historische ontwikkeling
Plan: Hoogstede-Klingelbeek
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.723-0302

2.2 Historische ontwikkeling

Het bestemmingsplangebied is een bijzonder stukje Arnhem tussen de Utrechtseweg en de Rijn, en heeft een bijna dorps karakter. Vroeger was de Klingelbeekseweg een doorgaande veldweg langs buitenplaatsen en landgoederen. De Klingelbeek had in die tijd veel weg van een rustig dorp. Betrekkelijk dicht bij elkaar stonden vijf boerderijen, er waren enkele cafés, verder een school, een bakker, een kruidenier, een melkboer, een brandstoffenhandel, enkele groentekwekerijen en een bloemisterij. Ook was er een fabriek en zelfs een stationnetje. Alleen de dorpskerk ontbrak. Wel was er een kapel, die toebehoorde aan de fraters.

Van de vijf boerderijen is er nog één in gebruik, de anderen zijn veranderd in prachtige woongelegenheden, de oude lindebomen staan er nog en enkele buitenpompen met zwengels zijn gerestaureerd. De cafés zijn allemaal gesloopt, op deze plaatsen zijn nieuwe huizen gebouwd in aangepaste stijl, aansluitend bij de bebouwing langs de weg. De school is er nog, maar niet meer in gebruik.

De bakkerszaak is al jaren geleden gesloten, ook de kruidenierswinkel en de melkzaak zijn verdwenen. Aan de gevels is nog duidelijk te zien dat er winkels in de panden hebben gezeten.

Aan de Rosandelaan bevinden zich woningen die in de jaren dertig gebouwd zijn. De Rosandelaan verbindt de Hoogstedelaan met de Utrechtseweg. De school, het café en de winkels, die er in de jaren zestig nog waren, zijn gesloten.