Plan: | Geitenkamp en omgeving |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | ex art. 10 WRO beheer/ontwikkeling |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0202.710-0501 |
In de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 in werking is getreden, is de verplichtig opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten te digitaliseren. De digitaliseringsverplichting is uitgesteld tot 1 januari 2010. Ook de Standaard voor vergelijkbare bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) is sinds 1 januari 2010 verplicht. De gemeente Arnhem heeft vooruitlopend op deze wettelijke verplichting in dit bestemmingsplan al zo veel mogelijk met de standaard verwerkt.
De Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 maakt het mogelijk bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op een zelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiëntere overheid.
Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit voorschriften en bijbehorende plankaart waarop de bestemmingen zijn aangegeven. De kaart en de voorschriften dienen in samenhang te worden bekeken.
De voorschriften zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:
In het navolgende worden de voorschriften per hoofdstuk toegelicht.
Dit bestemmingsplan is voor 1 juli 2008 als ontwerp-bestemmingsplan tervisie gelegd en doorloopt om deze reden de procedure van de oude WRO. Dat betekent dat voor dit plan nog goedkeuring van GS vereist is.
Hoofdstuk 1 bevat de inleidende bepalingen. Deze voorschriften gelden voor het gehele plangebied.
Artikel 1 Begrippen
In dit artikel zijn definities van de in de voorschriften gebruikte begrippen opgenomen, waarmee een eenduidige interpretatie van deze begrippen is vastgelegd.
Artikel 2 Wijze van Meten
Dit artikel geeft onder meer bepalingen waar mag worden gebouwd en hoe voorkomende eisen betreffende de maatvoering begrepen moeten worden.
Op de plankaart zijn bouwhoogten en soms bebouwingspercentages aangegeven. Als er geen percentages zijn aangegeven mag het hele bouwvlak worden bebouwd. De aangegeven bouwhoogte wordt gemeten vanaf peil tot het hoogste punt (exclusief elementen zoals een schoorsteen, liftopbouw en dergelijke). Uitgangspunt is dat alleen gebouwd mag worden binnen de bouwgrenzen.
Hoofdstuk 2 van de voorschriften bevat de juridische vertaling van de verschillende bestemmingen die voorkomen in het plangebied. Voor ieder gebied op de plankaart is de bestemming aangegeven.
Deze bepalingen zijn in de voorschriften onderverdeeld in o.a.:
Hieronder worden de verschillende bestemmingen in alfabetische volgorde toegelicht.
Artikel 3 Agrarisch
Deze bestemming is toegekend aan gebieden waarop het feitelijk ruimtegebruik agrarisch is. Binnen deze bestemming vallen die gebieden waarop de agrarische bebouwing, zoals schuren en stallen is geconcentreerd. Deze bestemming is bedoeld voor grondgebonden agrarische bedrijven met hun productiegebied. De bouw van kassen is niet toegestaan. Voorts mag per bedrijf een dienstwoning worden gebouwd met een inhoud van maximaal 500 m3 per bedrijf.
De gronden in deze bestemming hebben een zodanige landschappelijke waarde hebben dat deze beschermd dienen te worden. De landschappelijke waarde is daarom naast de bestemming "agrarisch" een even belangrijke functie waartussen een gelijkwaardige afweging plaats vindt. Deze afweging vindt plaats door bepaalde activiteiten vergunningsplichtig te stellen. De belangrijkste zijn het kappen van bomen en het aanbrengen van verhardingen. Beide hebben gevolgen voor het landschappelijke karakter van het gebied en dienen zorgvuldig te worden uitgevoerd. Om deze reden is d.m.v. artikel 18 “waarde landschappelijk" een dubbelbestemming van toepassing
Artikel 4 Bedrijf
Binnen de bestemming "Bedrijf " zijn categorie I bedrijven toegestaan zoals genoemd in de bedrijvenlijst die als bijlage bij de voorschriften is opgenomen. Deze bedrijvenlijst is gebaseerd op de categorale bedrijfsindeling uit de herziene uitgave van de publicatie Bedrijven en milieuzonering (Vereniging van Nederlandse Gemeenten editie 2009).
Het betreft een selectie uit de volledige opsomming van bedrijven, die is gebaseerd op de SBI (Standaardbedrijfsindeling) van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Om tot de SBI te komen is elk bedrijfstype beoordeeld op basis van een aantal milieucritera, die betrekking hebben op onder meer de aspecten geur, stof, geluid, gevaar en verkeer. Daarbij is per bedrijfstype voor elk milieucriterium een afstand bepaald; deze afstand is zodanig groot dat wanneer op die afstand van een gemiddeld modern bedrijf van dat type (in een rustige woonwijk) wordt gewoond, geen aanmerkelijke hinder meer wordt ondervonden van het betrokken soort milieubelasting.
De in de bedrijvenlijst genoemde afstanden dienen als indicaties te worden gehanteerd. Dit betekent dat de bedrijvenlijst wel het middel is om te toetsen of een bedrijf van een bepaald bedrijfstype op grond van het bestemmingsplan toelaatbaar is, maar dat de werkelijk optredende hinder van een bepaald bedrijf sterk kan worden beïnvloed door de ruimtelijke opzet en de feitelijke bedrijfsvoering; dit dient te worden bezien in het kader van de verlening van de benodigde vergunningen.
De volgende bedrijven hebben een aparte bestemming en zijn binnen de bestemming "Bedrijf" niet toegestaan; detailhandel, horeca-activiteiten, agrarische bedrijven, recreatiebedrijven, kantoren en seksinrichtingen. Parkeergelegenheid moet zoveel mogelijk binnen deze bestemming gerealiseerd worden.
Artikel 5 Bedrijf - Nutsvoorziening
Deze bestemming is bedoeld voor nutsbedrijven of soortgelijke instellingen. Dit zijn bedrijven, gericht op de levering van elektriciteit, gas, water en warmte, de verzorging van telecommunicatie of de afvoer en verwerking van afvalstoffen.
Daarnaast zijn er nutsvoorzieningen van geringe omvang zoals transformatorstations en schakelhuisjes, die niet apart bestemd zijn. Voor dergelijke voorzieningen kunnen burgemeester en wethouders ontheffing verlenen tot maximaal 75m3 binnen elke bestemming.
Artikel 6 Centrum
Het centrumgebied van deelgebied de Geitenkamp is bestemd als 'Centrum'. Dit is een verzamelingbestemming waarin stedelijke functies zoals detailhandel, horeca (met uitzondering van nachtclubs, discotheken en coffeeshops), kantoren maar ook de functies wonen en maatschappelijk zijn toegestaan. Dit betekent dat deze functies onderling uitwisselbaar zijn. Dit zorgt voor flexibiliteit bij de invulling van het winkelcentrum. Zo kan een bakkerij worden vervangen door een kapper etc. De boven de begane gronden gelegen bouwlagen zijn uitsluitend bestemd voor wonen.
Artikel 7 Groen
De groenstroken die structuurbepalend zijn op wijkniveau, zijn bestemd als "Groen". Binnen deze bestemming is het toegestaan om groen in de breedste zin (grasvelden, struiken, speelvelden) aan te leggen en in stand te houden. Daarnaast zijn de belangrijkste waterlopen en waterpartijen opgenomen in deze bestemming. Het aanleggen van voetpaden, fietspaden en voorzieningen voor bestemmingsverkeer zijn eveneens toegestaan. Wegen voor doorgaand autoverkeer zijn niet toegestaan.
De groene zones langs de A12 hebben een zodanige landschappelijke waarde hebben dat deze beschermd dienen te worden. De landschappelijke waarde is daarom naast de bestemming "groen" een even belangrijke functie waartussen een gelijkwaardige afweging plaats vindt. Deze afweging vindt plaats door bepaalde activiteiten vergunningsplichtig te stellen. De belangrijkste zijn het kappen van bomen en het aanbrengen van verhardingen. Beide hebben gevolgen voor het landschappelijke karakter van het gebied en dienen zorgvuldig te worden uitgevoerd. Om deze reden is d.m.v. artikel 18 “waarde landschappelijk" een dubbelbestemming van toepassing
Artikel 8 Kantoor
De bestemming "Kantoor" is bedoeld voor bedrijven die uitsluitend dienstverlenende- en geen productiewerkzaamheden verrichten. Daarbij is soms onderscheid gemaakt tussen publiekgerichte kantoren die een baliefunctie hebben (zoals een bank, een makelaarskantoor, e.d.) en administratieve kantoren, die in principe niet op het ontvangen van publiek gericht zijn (bijvoorbeeld een adviesbureau, een ontwerpbureau of een accountantskantoor). Als geen nadere aanduiding publieksgericht of administratief is gegeven, zijn beide typen kantoren toegestaan binnen de bestemming.
Artikel 9 Maatschappelijk
De bestemming "Maatschappelijk" is bedoeld voor functies ten behoeve van onderwijs en ontwikkeling, welzijn, zorg, cultuur, sport, openbaar bestuur en levensbeschouwelijke doeleinden. Voorbeelden hiervan zijn scholen, ziekenhuizen en kerken. Dienstwoningen die horen bij de bestemming, zoals bijvoorbeeld een conciërgewoning of pastorie, zijn indien noodzakelijk toegestaan. Aan de hoofdfunctie ondergeschikte horeca (kantine) is eveneens toegestaan. Parkeergelegenheid moet zoveel mogelijk binnen deze bestemming gerealiseerd worden. In de herbouwde “Witte school” zijn twee woningen(appartementen) toegestaan.l
Artikel 10 Recreatie
De bestemming 'Recreatie' is bedoeld voor bestemmingen waar vormen van dagrecreatie en buitenschoolse opvang plaatsvinden zoals sport en in dit geval de activiteiten op de (Richard Krajicek) Playground 'De Rommelkist' aan de Fazantenweg.
Vormen van verblijfsrecreatie zoals vakantiehuisjes en een camping, zijn hier niet toegestaan.
Playgrounds zijn specifieke wijk(sport en speel)voorzieningen, die als primair doel hebben een veilige sport- en speelplek aan te bieden dichtbij de kinderen en jongeren in de wijk. Dit om buiten sporten, spelen en bewegen te stimuleren.
Artikel 11 Sport
De bestemming "Sport" is uitsluitend bedoeld voor sport en hier aan gerelateerde activiteiten. Binnen deze bestemming is ook de functie onderwijs toegestaan. D.m.v een vrijstelling zijn maatschappelijke functies als bedoeld in artikel 9 “maatschappelijk” toegestaan.
De bestemming "sport" is bedoeld voor het sportcentrum Valkenhuizen. Valkenhuizen is een onderdeel van Sportbedrijf Arnhem/gemeente Arnhem. Het is een groot multifunctioneel sportcentrum met binnen- en buitensportaccommodaties en een zwembad, dat de thuisbasis is van verschillende Arnhemse sportverenigingen, maar ook van CIOS Arnhem (onderdeel van ROC Rijn IJssel). Een deel van dit sportcentrum ligt nu nog op het Saksen Weimarterrein. De verenigingen die hier gehuisvest zijn, krijgen een andere locatie op het sportcentrum zelf of elders in de stad.
Voor het oprichten van lichtmasten kunnen burgemeester en wethouders vrijstelling verlenen onder de in de voorschriften genoemde voorwaarde.
Artikel.12 Verkeer - Verblijfsgebied
De bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied" is bedoeld voor woonstraten met een 30 km karakter.
Artikel 13 Verkeer - Wegverkeer
De bestemming "Verkeer – Wegverkeer" is bedoeld voor verkeerszones die een doorgaand karakter hebben. Vaak zijn dit wegen waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden, of wegen die onderdeel uitmaken van een doorgaande busroute. Onder andere wegen, fietspaden, parkeerplaatsen, bushaltes met wachtruimten, trottoirs en groenaanleg zijn mogelijk in deze bestemming.
Artikel 14 Wonen
Verscheidene woonvormen passen binnen deze bestemming zoals gezinsbewoning, bejaardenhuizen, kamerbewoning, serviceflats, etc. Er is geen onderscheid gemaakt tussen vrijstaande-, halfvrijstaande-, aaneengesloten- en gestapelde woningen.
Binnen de bestemming wonen zijn twee zones te onderscheiden: de bouwzone, de en de onbebouwbare zone.
De bouwzone omvat het eigenlijke woongebouw met, daar waar mogelijk en gewenst, uitbreidingsmogelijkheden. Als geen bebouwingspercentage is vermeld, mag deze gehele zone worden bebouwd in de aangegeven bouwhoogte, mits aan andere vereisten (bijvoorbeeld welstand) is voldaan.
De onbebouwbare zone is bedoeld voor tuinen, buurtgroen, speelplekken, woonstraten, trottoirs en parkeerplaatsen ten behoeve van de woonfunctie.
Voor een groot deel van de onbebouwbare zone geldt een bouwaanduiding 'bijgebouwen'. Dit betekent dat hier in afwijking van het bepaalde in artikel 19.1 hier buiten het bouwvlak mag worden gebouwd. Deze gronden met deze aanduiding zijn bedoeld voor garages, schuren en beperkte uitbreidingen aan het woonhuis, zoals serres. De maximale bouwhoogte van de bijgebouwen is 3 meter, exclusief kap. De maximale bouwhoogte voor uitbreidingen aan het woonhuis is gelijk aan de hoogte van de begane-grondbouwlaag.
Het deelgebied Geitenkamp is aangewezen tot Rijks beschermd stadsgezicht. Uit oogpunt van (straat)beeldkwaliteit en aantasting van het karakter van de wijken is het parkeren van auto's in de voortuinzone zeer verstorend. Gebruik van de onbebouwbare zone ten behoeve van parkeerdoeleinden, voorzover het betreft de zone gelegen tussen de naar de openbare weg gekeerde bouwgrens en de openbare weg zelf is daarom niet toegestaan.
Binnen de bestemming "Wonen" zijn in principe beroepsmatige activiteiten toegestaan. Om hinder voor de directe omgeving te voorkomen zijn hieraan wel een aantal voorwaarden verbonden. In de eerste plaats mag slechts een gedeelte van de woning, inclusief de bijgebouwen (maximaal 1/3 van de totale vloeroppervlakte van de woning) worden gebruikt als praktijkruimte door de bewoner. Is er meer dan 1/3 van de woning in gebruik voor het uitoefenen van een beroep, dan is er geen sprake meer van een 'beroep aan huis' en derhalve strijd met het bestemmingsplan.
Voorts mag door dit gebruik geen onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat (bijvoorbeeld beperkte reclamemogelijkheden) noch een onevenredige parkeerdruk ontstaan. Tot slot zijn er vormen van beroepsuitoefening expliciet uitgezonderd, omdat ze te veel overlast voor de omgeving veroorzaken (detailhandel, prostitutie, horeca-activiteiten en beroepen die milieuoverlast veroorzaken).
Garageboxen zijn op de plankaart aangeduid met "ga" = garage binnen de bestemming wonen. Naast het stallen van auto's is een beperkte opslag toegestaan, mits gerelateerd aan de woonfunctie. Wonen in garageboxen is niet toegestaan evenmin als bijvoorbeeld detailhandel, prostitutie en bedrijfsmatige activiteiten.
In de bestemming "Wonen" zijn woonwagens, woonschepen en bijvoorbeeld zorgtehuizen, gevangenissen en asielzoekerscentra niet inbegrepen. Deze vormen van wonen zijn, indien van toepassing, in een aparte bestemming opgenomen.
Op de plankaart zijn de maximale bouw- en goothoogten weergegeven. Bij binnenplanse vrijstelling kan tot 10 % van deze hoogten worden afgeweken.
Binnen de bestemming wonen zijn ook nog andere functies mogelijk, deze worden met de volgende aanduidingen weergegeven:
tevens bestemd voor detailhandel:
de aanduiding 'tevens bestemd voor detailhandel' is bedoeld voor bedrijven die zijn gericht op het verkopen van goederen aan particuliere consumenten. Groothandel is dus niet toegestaan. Een deel van de bebouwing mag worden gebruikt voor de opslag van goederen (magazijn) mits die opslag deel uitmaakt van de detailhandelsfunctie. Aan de detailhandelsfunctie ondergeschikte horeca is toegestaan (bijvoorbeeld een kantine, een koffiehoekje in een winkel of een restaurant in een warenhuis).
tevens bestemd voor horeca - A:
deze aanduiding 'tevens bestemd voor horeca - A' is gegeven aan horecabedrijven die gericht zijn op het verstrekken van al dan niet voor consumptie ter plaatse bereide etenswaren, met als nevenactiviteit het verstrekken van zwak- en niet alcoholische dranken zoals cafetaria's, snackbars, lunchrooms, broodjeszaken en daarmee vergelijkbare horecabedrijven.
tevens bestemd voor horeca - B:
horecabedrijven die gericht zijn op het verstrekken van maaltijden voor consumptie ter plaatse met als nevenactiviteit het verstrekken van alcoholische en niet-alcoholische dranken, zoals restaurants, bistro's, grillrooms en daarmee vergelijkbare horecabedrijven krijgen de aanduiding 'tevens bestemd voor horeca - B'.
tevens bestemd voor horeca - C:
de aanduiding 'tevens bestemd voor horeca - C' is voor horecabedrijven die gericht zijn op het verstrekken van alcoholische en niet-alcoholische dranken voor consumptie ter plaatse, met eventueel daaraan ondergeschikt het verstrekken van etenswaren of maaltijden voor gebruik ter plaatse, zoals (eet)cafés, met uitzondering van discotheken en nachtclubs.
tevens bestemd voor maatschappelijke voorzieningen:
maatschappelijke functies zoals bedoeld in artikel 2.8 van de voorschriften.
tevens bestemd voor bedrijven:
deze aanduiding is bedoeld voor bedrijven.
tevens bestemd voor kantoor:
de aanduiding 'tevens bestemd voor kantoor' is bedoeld voor dienstverlenende bedrijven. Daarbij is soms onderscheid gemaakt tussen publiekgerichte kantoren die een baliefunctie hebben (zoals een bank, een makelaarskantoor, e.d.) en administratieve kantoren, die in principe niet op het ontvangen van publiek gericht zijn (bijvoorbeeld een adviesbureau, een ontwerpbureau of een accountantskantoor). Als geen nadere aanduiding publieksgericht of administratief is gegeven, zijn beide typen kantoren toegestaan binnen deze aanduiding.
detailhandel;
Artikel 15 Leiding - Gas (dubbelbestemming)
Binnen het plangebied ligt een ondergrondse aardgasleiding met een diameter van 20 cm (8 inch) en een maximale druk van 40 bar. Op basis van de circulaire “Zonering langs hoge druk aardgastransportleidingen” van VROM, 26 november 1984 moet er ten opzichte van kwetsbare en beperkt kwetsbare objecten rekening worden gehouden met een afstand van 7 meter vanuit het hart van de leiding tot een gebouw.
Bovengenoemde circulaire zal binnenkort worden vervangen. Op basis van recent onderzoek gaat men er vanuit dat de veiligheidsafstanden bij ondergrondse aardgasleidingen zelfs groter worden.
Bij ontwikkelingen binnen het invloedsgebied voor het groepsrisico van de A12 en de ondergrondse aardgasleiding moet er worden gekeken naar de invloed van deze ontwikkeling op het groepsrisico.
Artikel 16 Waarde - Archeologie (dubbelbestemming)
Deze dubbelbestemming geldt voor de zone in het gebied van de wijk de Geitenkamp (incl Breeberg en Arnhemse Allee, alsook voor het gebied van het sportcentrum Valkenhuizen waarvoor een middelhoge tot hoge archeologische verwachtingskans geldt. Dit artikel fungeert als een bestemming, geldend naast de overige in het te beschermen gebied aangewezen andere bestemmingen. Voorts bevat dit artikel een aantal naast de andere bestemmingsbepalingen geldende beschermende bouwvoorschriften en nadere eisen.
Artikel 17 Waarde - Cultuurhistorie (dubbelbestemming)
Deze bestemming geldt voor het gebied dat aangewezen is als rijksbeschermd stadsgezicht “de Geitenkamp”. Deze bestemming fungeert als een bestemming, geldend naast de overige in het te beschermen gebied aangewezen andere bestemmingen. Voorts bevat het artikel bij deze bestemming een aantal naast de andere bestemmingsbepalingen geldende beschermende bouwvoorschriften en nadere eisen.
Artikel 18 Waarde - Landschappelijk (dubbelbestemming)
De gronden in deze bestemming hebben een zodanige landschappelijke waarde dat deze beschermd dienen te worden. Deze dubbelbestemming geldt voor het gebied tussen de Schelmseweg en de Beukenlaan.
Hoofdstuk 3 bevat de algemene bepalingen. Dit zijn de artikelen 19, 20 en 21. Deze voorschriften gelden voor het gehele plangebied.
Hoofdtstuk 4 bevat de overgangs- en slot bepalingen. Dit zijn de artikelen 22, 23 en 24 Deze voorschriften gelden voor het gehele plangebied.