direct naar inhoud van 5.3 De Zagerij - flexibelere bouwmogelijkheden
Plan: Bestemmingsplan Elden 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.679-0301

5.3 De Zagerij - flexibelere bouwmogelijkheden

Aanleiding

Op de locatie van de voormalige Parketfabriek van Van Kesteren wordt het woningbouwproject De Zagerij gerealiseerd. Er worden 18 woningen gebouwd waarvan 8 vrijstaande en 10 twee-onder-één kap woningen. De bouw van deze woningen is in 2008 mogelijk gemaakt door middel van het verlenen van een vrijstelling van het geldende bestemmingsplan. In het ontwerp-bestemmingsplan 'Elden 2012' was deze verleende vrijstelling vertaald.

Vanwege de economische crisis is nog niet de helft van de woningen verkocht. Het blijkt vooral lastig om de vrijstaande woningen te verkopen. Door de ontwikkelaar van De Zagerij was een zienswijze ingediend met het verzoek om in het bestemmingsplan flexibelere bouwmogelijkheden op te nemen om hiermee de verkoopbaarheid te vergroten.

Ontwikkeling

Er zijn drie blokken waar twee vrijstaande woningen nog niet zijn verkocht. Deze blokken zijn op afbeelding 5.3 weergegeven. De ontwikkeling houdt in dat op deze drie plekken de vrijstaande woningen worden vervangen door een rijtje van drie woningen. Dat betekent dat er in totaal drie woningen aan het programma worden toegevoegd.

Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het parkeren omdat aan de parkeernorm voldaan moet worden. Door het mogelijk maken van drie rijtjes van drie blijft de mogelijkheid bestaan om bij de hoekwoningen op eigen terrein te parkeren. Dat betekent dat er voor drie woningen extra parkeerplaatsen gezocht moeten worden. Die mogelijkheid bestaat door één rijtje iets naar achter te plaatsen en aan de straat langs te parkeren. Hiermee is het parkeren goed geborgd.

De volgende ruimtelijke aspecten spelen bij deze ontwikkeling een rol:

  • de wijzigingen zijn bescheiden van opzet en zorgen voor meer verscheidenheid in het programma;
  • de rijtjes van drie woningen zorgen voor een verdichting van het gebied. Het blijft echter een kleine aanpassing. Er is ook geen sprake van een gesloten wand omdat het om kleine blokjes van drie woningen gaat en niet om één rijtje van bijvoorbeeld vijf woningen.
  • de toevoeging van woningen is verspreid en de verwachting is dat dit nauwelijks gevolgen heeft voor de aangrenzende woningen/bewoners.
  • het parkeren kan opgelost zonder dat het beeld van geparkeerde auto's te dominant wordt. Het aantal extra benodigde parkeerplaatsen blijft binnen de perken.

De conclusie van het mogelijk maken van de geschetste flexibiliteit is een plan dat goed inpasbaar is binnen het huidige plan zonder grote negatieve gevolgen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.679-0301_0028.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0202.679-0301_0029.jpg"  

 Afbeelding 5.3. Vooroverleg met boven vergunde bouwplan en onder de verzochte wijziging

Bestemmingsplan

De bovenstaande flexibiliteit is in het bestemmingsplan opgenomen. Hiervoor is de plankaart gewijzigd (zie afbeelding 5.4). In plaats van drie keer drie vrijstaande woningen, zullen er drie keer drie rijtjes van drie woningen mogelijk gemaakt worden. Dit is zodanig bestemd dat zowel het vergunde bouwplan als het nieuwe idee gerealiseerd kan worden.

Het gaat om een toevoeging van drie woningen. Dit heeft geen gevolgen voor de milieu- en omgevingsaspecten. De woningbouw was met een vrijstelling al mogelijk gemaakt en in dat kader zijn alle milieu- en omgevingsaspecten onderzocht. Voor deze beperkte wijziging zijn nieuwe onderzoeken niet noodzakelijk.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.679-0301_0030.jpg"   afbeelding "i_NL.IMRO.0202.679-0301_0031.jpg"  

Afbeelding 5.4. Uitsnede van de plankaart van het ontwerp-bestemmingsplan en het vastgestelde bestemmingsplan