direct naar inhoud van 4.7 Water
Plan: Bestemmingsplan Elden 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0202.679-0301

4.7 Water

Oppervlaktewater

Het oppervlaktewater in Elden maakt deel uit van het watersysteem in Arnhem-Zuid en vormt de schakel tussen de Malburgen en Elderveld. Het water stroomt vanaf de Gelredome via een lange duiker naar de watergang ten westen van de Rijksweg-West. Ten noorden van deze duiker heeft een stuw die het peil in het gebied rond de Gelredome op 8,5 m. + N.A.P. houdt. In de duiker en ook in de watergang tot aan de stuw aan de Klapstraat wordt een peil gehanteerd van 8.00 m. + N.A.P. Stroomafwaarts van de Klapstraat wordt een peil van 7,5 m. + N.A.P. gehouden.

Het gebied van de Tuin van Elden kan beschouwd worden als een onafhankelijk peilgebied met een hoger peil dan de naastgelegen watergang. Het water wordt opgepompt naar een niveau van 8,5 m. + N.A.P. en stroomt vervolgens door het gebied richting de stuw bij de uitlaat. Deze uitlaat staat iets stroomafwaarts van het gemaaltje; door het pompen gaat het water door de Tuin circuleren en wordt voldoende doorstroming gecreëerd om een goede waterkwaliteit te realiseren

Via een aantal duikers onder de Batavierenweg en de Burgermeester Matsersingel stroomt het water Elden uit. Tot het stedelijk watersysteem behoort ook de waterpartij op het terrein de OHRA. Daarnaast liggen in het plangebied nog enkele cultuurhistorisch waardevolle waterpartijen en waterlopen. Meest opvallende zijn de drie kolken of wielen die in het noordelijke deel van het plangebied liggen: de Spiekerskolk, kolk Westerveld en de dubbelkolk Wiel bij het Zwaantje. Het zijn relicten van oude dijkdoorbraken. De Hoefijzerkolk is geen echte kolk, maar een oude vestinggracht. En dan liggen in park Westerveld nog een aantal kleine sloten die het park op een natuurlijke manier draineren. Hoge waterstanden op de rivier zijn goed te zien terug te zien aan deze oude waterpartijen en –lopen. Ze fluctueren mee met het rivierpeil. Aan de zuidzijde van het plangebied liggen nog enkele sloten ter ontwatering van de (voormalige) landbouwpercelen.

De hoofdwatergangen zijn in eigendom van het Waterschap Rivierenland. Het Waterschap heeft de watergangen aangegeven op de legger en worden beschermd door de Keur.

De kolken, de Hoefijzerkolk en de sloten zijn in beheer en eigendom van gemeente of van een particulier.

Een gedeelte van het watersysteem is aangemerkt als waterlichaam vanuit de Kader Richtlijn Water (zie waterattentiekaart). Hiervoor gelden extra eisen aan de waterkwaliteit waardoor aanvullende voorwaarden in het ruimtelijke gebruik kunnen optreden.

Grondwater

De grondwaterstroming is op grotere schaal globaal zuidwest gericht; dat wil zeggen van de Nederrijn richting de Linge.

Op plangebiedniveau zal de grondwaterstroming in grote lijnen hetzelfde zijn. De diepte van het freatisch grondwater ligt tussen de 8,0 en 9,0 meter boven N.A.P. Gecombineerd met een maaiveldhoogte die tussen de 8,50 en 10 meter boven N.A.P. ligt, betekent dit dat in Elden gesproken kan worden van redelijk ondiepe grondwaterstanden. Bij hoge rivierstanden stijgt, door de kwel, de waterstand in de kolken. In zo'n situatie staat een deel van het park Westerveld onder water.

Afvalwatersysteem

In de oude delen van dorp Elden ligt nog een gemengd stelsel. Dit stelsel heeft twee overstortlocaties op het oppervlaktewater. Al het afvalwater wordt via een transportriool onder de Rijksweg-West en de Elderhofseweg afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie Arnhem-Zuid. Op deze transportleiding zijn ook twee persleidingen aangesloten. Eén persleiding vanuit het gemaal Gelderse Rooslaan en één vanuit het gemaal Vredenburg.

Het woongebied langs de Elderhofseweg, de Molenweg en het kantorengebied De Gelderse Poort zijn voorzien van een verbeterd gescheiden rioolstelsel. De inbreidingslocaties Elderhoeve en Parketfabriek hebben een geïntegreerd rioolstelsel. Voor de afwatering van Elderhoeve is ten noorden van het tehuis berging gecreëerd voor water in de vorm van plas/drasvelden en de Parketfabriek loost overtollig hemelwater via naastgelegen sloten. Het over de weg afstromende water wordt eerst gereinigd voordat het in de sloten komt.

Waterkering

Binnen het plangebied ligt de beschermingszone van de bandijk. Deze zone begint bij de kruising Eldenseweg-Batavierenweg en volgt de Batavierenweg tot aan de afslag naar Driel. Voor de beschermingszone is de Keur van het waterschap van toepassing.

afbeelding "i_NL.IMRO.0202.679-0301_0023.jpg"

Afbeelding 4.2 Waterattentiekaart

Conclusie  

De op de waterattentiekaart aangegeven voorzieningen mogen niet beperkt worden in hun functioneren. Relatief hoge grondwaterstanden in combinatie met hoge rivierstanden, kan de oorzaak zijn van een beperkte ontwateringsdiepte. Bij ontwikkelingen of herinrichting moeten duurzame maatregelen genomen worden om voldoende ontwatering te realiseren.

Als blijkt dat bij veranderingen het verhard oppervlak toeneemt, en het hemelwater kan niet op eigen terrein verwerkt worden, dan kan het Waterschap Rivierenland watercompensatie eisen.