Plan: | Sprenkelaar en Anklaar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1093-vas1 |
Onder andere door de Nota Ruimte krijgt met name het waterbeleid een andere oriëntatie van reageren naar anticiperen. Water heeft een aantal specifieke kwantitatieve en kwalitatieve eigenschappen waar de ruimtelijke ordening rekening mee moet houden. Hiervoor is de watertoets in het leven geroepen.
In elke toelichting van een bestemmingsplan moet een waterhuishoudkundige paragraaf worden opgenomen. Met name belangrijk zijn de nieuwe ontwikkelingen. Het op te stellen bestemmingsplan 'Sprenkelaar en Anklaar' is een grotendeels een beheerbestemmingsplan. Deze plannen hebben over het algemeen minder verstrekkende gevolgen voor de waterhuishouding.
Het gebied ligt ten westen van het Apeldoorn Kanaal en daarmee in de in het streekplan vastgelegde grondwaterfluctuatiezone. Er is in en om het plangebied geen grondwateroverlast bekend.
Het plangebied kenmerkt zich door veel open waterpartijen met oeverzones en groen. De daarop liggende bestemmingen waarborgen dat er ter plaatste niet gebouwd kan worden. Op deze wateren is de keur van het Waterschap Veluwe 2009 van toepassing. Dit houdt in dat er voor het bouwen, dempen, aanleggen of graven etcetera publiekrechtelijke toestemming door de beheerder van dat water, te weten het Waterschap Veluwe, moet worden verleend.
Het voorliggende bestemmingsplan heeft geen (nadelige) gevolgen voor het oppervlaktewatersysteem en de kwaliteit van het oppervlaktewater in het plangebied en in de omgeving daarvan. In en rond het plangebied komt geen waterafhankelijke natuur voor.
Hemelwater
In het plangebied en de omgeving daarvan ligt een gemengd rioolstelsel waarmee vuil- en hemelwater gezamenlijk worden afgevoerd. De capaciteit van dit riool is voldoende om bij de maatgevende regenbui die eens per 2 jaar optreedt geen water op straat te veroorzaken.
Het gemeentelijk beleid is er op gericht om bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen de afvoer van hemelwater niet op de riolering aan te sluiten. In de Bouwverordening is bepaald dat het hemelwater dat afkomstig is van daken en verhardingen in principe in de bodem moet worden geïnfiltreerd door middel van een infiltratievoorziening van voldoende capaciteit op eigen terrein.
Bij het bepalen van de manier waarop het hemelwater wordt afgevoerd, hanteert de gemeente de Beslisboom voor Hemelwater. Deze beslisboom geeft de volgende voorkeursvolgorde voor het afvoeren van hemelwater:
De materialen die in aanraking komen met het hemelwater mogen niet uitlogen en dienen volgens Duurzaam Bouwen geselecteerd te zijn. Bij de infiltratie van hemelwater mag de bodem niet verontreinigd raken door met het hemelwater afgevoerde vervuilende stoffen.
In dit gebied dient de afvoer van hemelwater aan de volgende voorwaarden te voldoen:
Afvalwater
De nieuwe gebouwen dienen te worden voorzien van gescheiden afvoeren voor vuil- en hemelwater, zoals op grond van het Bouwbesluit verplicht is. De vuilwaterafvoer van de bebouwing wordt aangesloten op het gemeentelijke gemengde rioolstelsel. Het bestaande rioolstelsel in en om het plangebied heeft voldoende capaciteit voor deze extra vuilwaterafvoer van de nieuwbouw.
De watertoets is ingesteld om het aspect water in een vroeg stadium mee te nemen bij ruimtelijke plannen en besluiten. De watertoets is wettelijk verplicht en heeft als doel om gezamenlijk met de waterbeheerders de waterhuishoudkundige doelstellingen in een zo vroeg mogelijk stadium in ruimtelijke ontwikkelingen op te nemen. De gemaakte afspraken worden in de waterparagraaf van het bestemmingsplan opgenomen.
Het voorontwerp van bestemmingsplan Sprenkelaar en Anklaar wordt in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Bro toegezonden aan het Waterschap Veluwe. De reactie van het waterschap wordt, indien noodzakelijk, verwerkt in deze waterparagraaf.
De reactie van het Waterschap is hieronder samengevat en van antwoord voorzien.
Inhoud van de overlegreactie
Verzocht wordt in de plantoelichting de wateren in beheer bij het Waterschap nader toe te lichten. Op deze wateren is de Keur van Waterschap Veluwe 2009 van toepassing en geldt een keurzone van 5 meter aan weerszijde van de wateren.
Beantwoording
Het plangebied kenmerkt zich door veel open waterpartijen met oeverzones en groen. De daarop liggende bestemmingen waarborgen dat er ter plaatste niet gebouwd kan worden. In de toelichting, in paragraaf 5.2.3, wordt een zinsnede opgenomen dat op deze wateren de keur van het Waterschap Veluwe 2009 van toepassing is. Dit houdt in dat er voor het bouwen, dempen, aanleggen of graven etcetera publiekrechtelijke toestemming door de beheerder van dat water, te weten het Waterschap Veluwe, moet worden verleend.
Aan de reactie wordt tegemoet gekomen.