Plan: | Sprenkelaar en Anklaar |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1093-vas1 |
Het plangebied bestaat uit drie gebieden: de buurten Anklaar en Sprenkelaar en het bedrijventerrein Apeldoorn - Noord. Sprenkelaar en Anklaar vormen twee van de zes buurten van de Apeldoornse wijk Zevenhuizen.
De historische hoofdstructuur van het plangebied bestaat uit de Anklaarseweg, de Deventerstraat en de Kanaal Noord. De historische substructuur bestaat uit de Agricolastraat, de Thomas van Aquinostraat en de Nijbroekseweg. Na de Tweede Wereldoorlog werd de hoofdstructuur van het plangebied uitgebreid door de aanleg van de Laan van Zevenhuizen. De naoorlogse substructuur bestaat uit de Anklaarseweg (onderdeel van ontsluitingsbeugel Anklaarseweg, Mheenlaan, Sluisoordlaan met daaraan gelegen drie winkelcentra).
Een opvallend element binnen de ruimtelijke structuur van het plangebied is het hiërarchische opgezette wegenstelsel, dat zich op de Laan van Zevenhuizen oriënteert. De Laan van Zevenhuizen wordt geaccentueerd van de hoofdstructuur door torenflats, middelhoge bebouwing en/of groenstroken cq. laanbeplanting.
Voor de buurten Anklaar en Sprenkelaar en het bedrijventerrein Apeldoorn - Noord is hieronder een afzonderlijke beschrijving gegeven over de ruimtelijke, bebouwings en functionele structuur.
Afbeelding - Begrenzing deelgebieden
Anklaar
Anklaar wordt begrensd door:
De openbare ruimte bestaat uit straten, openbaar (wijk)groen met waterpartijen, hoven tussen de flatgebouwen en plantsoenen. Het groen en waterpartijen zijn sterk structuurbepalende elementen binnen de openbare ruimte. De woonstraten hebben een eenvoudig profiel: een rijbaan, soms een groenstrook met bomen en een trottoir. Lage erfafscheidingen markeren de overgang naar de private voortuinen. De structuurbepalende wegen hebben een breed en groen profiel. De Anklaarseweg heeft aan weerszijden fietspaden en een trottoir.
Sprenkelaar
Sprenkelaar wordt begrensd door:
De openbare ruimte bestaat uit straten, openbaar (wijk)groen met waterpartijen en plantsoenen en stenige hoven tussen de flatgebouwen. Het openbaar groen rond de waterpartijen is een sterk structuurbepalend element. De doorgaande wegen zijn geasfalteerd en de woonstraten met klinkers geplaveid en voorzien van trottoirs. Enkele straten hebben een brede groenstrook met een bomenrij. Langs de Deventerstraat is een voormalige boerderij met erf ingericht tot een kinderboerderij.
Bedrijventerrein Apeldoorn - Noord
Bedrijventerrein Apeldoorn - Noord wordt begrensd door:
Ook het gebied begrenst door de Anklaarseweg, de Fauststraat, de Laan van Zevenhuizen en Kanaal Noord (respectievelijk noord, oost, zuid en westzijde) behoort tot het Bedrijventerrein Apeldoorn - Noord.
De structuur van het bedrijventerrein bestaat uit een zogenaamde rasterstructuur. Binnen deze rasterstructuur hebben de ontwikkelingen op het bedrijventerrein plaatsgevonden. De rasters zijn voornamelijk parallel georiënteerd aan de hoofdwegen. Kenmerkend voor de rasterstructuur zijn de interne en externe structuur.
Het openbare gebied bestaat uit straten, een waterpartij aan de oostzijde en verharde zones en (openbare) groen zones tussen de bedrijfsgebouwen. De doorgaande wegen zijn geasfalteerd en voorzien van trottoirs en vrijliggende fietspaden.
Er zijn twee herkenbare grootheden binnen Anklaar en Sprenkelaar:
Anklaar
De bebouwing bestaat uit lintbebouwing langs de Anklaarseweg in combinatie met projectmatige woningbouwcomplexen uit de jaren zestig en zeventig.
De ruggengraat van het westelijke deel wordt gevormd door het project Het Podium. De oorspronkelijke ruggengraat van de wijk: zes hoge, schijfvormige galerijflats, hebben plaatsgemaakt voor een laagbouwmilieu, opgespannen tussen het nieuwe stadsdeelhart Anklaar en de vijver met enkele 3-laagse appartementenblokken aan de Tannhäuserstraat. Een van de oorspronkelijke galerijflats is blijven staan en ingrijpend getransformeerd.
Ten zuiden van Het Podium bevindt zich een complex van tweelaags woningen in stempelverkaveling. Uit de periode 1970-1990 dateren de incidentele toevoegingen zoals het woonerf aan de Mignonstraat en de vrijstaande woningen aan de Anklaarseweg, de Polkastraat en de Rigolettostraat.
Sprenkelaar
Sprenkelaar bestaat grotendeels uit projectmatige woningbouw en dateert uit de late jaren zestig en jaren zeventig. Zowel in de verkaveling als de ontsluitingsweg van het oostelijk deel van Sprenkelaar (Aristotelesstraat) is de ontwikkeling ingezet van rechthoekige verkavelingpatronen in combinatie met de woonbuurten uit de jaren zeventig.
Het bebouwingsbeeld uit de jaren zestig werd in het grootste deel van Sprenkelaar bepaald door eengezinsrijwoningen van twee bouwlagen met een plat dak, rond deels groene pleintjes. Dit beeld is aangevuld met eengezinsrijwoningen met een kap, drive-in woningen, twee-onder-één-kapwoningen , en vrijstaande woningen uit de jaren zeventig en tachtig. De Agricolastraat is een vooroorlogse structuur met vooroorlogse (vrijstaande) woningbouw. De Homerusstraat is een woonerf met vrijstaande huizen en villa’s uit de jaren tachtig. Langs de Laan van Zevenhuizen bevindt zich middelhoogbouw en hoogbouw, die identiek is aan de schijfvormige flats in Anklaar. De situering de flats is typerend voor de verschuiving van de door de wijk verspreide hoogbouw naar geconcentreerde hoogbouw langs de Laan van Zevenhuizen. Aan de Deventerstraat en de Laan van Zevenhuizen staan vooroorlogse boerderijen.
Bedrijventerrein Apeldoorn - Noord
Het bedrijventerrein bestaat hoofdzakelijk uit bedrijfsbebouwing met platte daken. Het aantal bouwlagen varieert per gebouw.
Op de hoeken van Oost-Veluweweg en de Laan van de Leeuw en Oost-Veluweweg en de Laan van de Dierenriem is sprake van markante bebouwing (toren La Tour). Deze markante bebouwing is hoger dan de overige bebouwing op het bedrijventerrein.
Anklaar en Sprenkelaar
Anklaar en Sprenkelaar zijn primair woonbuurten met eengezinswoningen, galerijflats en seniorenwoningen. Op het bedrijventerrein Apeldoorn - Noord zijn verschillende bedrijven gevestigd. Over de wijken en het bedrijventerrein verspreid liggen verschillende maatschappelijke, detailhandel en sportvoorzieningen.
In de buurten Anklaar - Sprenklaar zijn in totaal drie scholen aanwezig die allemaal voorzien zijn van een passende huisvesting. Verder zijn op maatschappelijk vlak onder andere een wijkcentrum, bejaardencentra, kinderdagverblijven, natuurhuis, kinderboerderij en kerk.
Op verschillende plaatsen bevinden zich in het plangebied sportvoorzieningen. De meest in het oog springende sportvoorziening is het Achmea Health Center aan de Schorpioenstraat. Daarnaast zijn in het plangebied onder andere een gymzaal, zwembad en squashbaan aanwezig.
Bedrijventerrein Apeldoorn-Noord
Economische structuur
Apeldoorn-Noord (70 ha. netto) is nagenoeg geheel uitgegeven Het terrein is te typeren als een modern gemengd bedrijventerrein.
Er is een diversiteit aan bedrijvigheid: een kantorencomplex ('La Tour' met 15.000 m2 bvo), groothandelsbedrijven, garagebedrijven, een bouwmarkt, kleinschalige bedrijfsverzamelgebouwen, transport en distributie, horecavoorzieningen en een benzinepompstation. Bedrijven tot maximaal milieucategorie 4.2 zijn mogelijk.
In 2008 is gestart met 45 ha met dezelfde uitgiftevoorwaarden en bestemmingsinvullingen als in fase 1. Een van de uitgiftevoorwaarden is dat, net als in fase 1, de bedrijven deel moeten uitmaken van de parkmanagement-organisatie Apeldoorn-Noord.
Bedrijfs-, kantoren en detailhandelsbeleid
De bedrijfsbestemming sluit aan bij het door de gemeenteraad vastgesteld beleid zoals weergeven in nota Strategische Economische Beleid Apeldoorn 2000-2020 (SEBA), de detailhandelsvisie “Een boodschap voor iedereen” en de herrijkingsnota “Perifere en Grootschalige Detailhandel”. Ook is Apeldoorn–Noord als bedrijventerrein opgenomen in de Structuurvisie Bedrijventerreinen en Werklocaties van de Provincie Gelderland.