Plan: | Buitengebied Noord-Oost |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0200.bp1044-vas2 |
Voor het plangebied is van belang dat de regio Stedendriehoek kiest voor:
Een aantal waterlopen is als te verbreden aangemerkt. Tevens is er een gebied voor nieuwe bossen aangegeven. Verder is er landelijk gebied voor verbrede ontwikkeling aangeduid ter hoogte van Weteringsebroek. Hier is ruimte voor verbreding van agrarische activiteiten door combinaties te zoeken met natuur, recreatie en wonen, kortom een verbrede landbouw, die zich richt op recreatieve mogelijkheden.
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan
De Regionale Structuurvisie De Voorlanden van de regio Stedendriehoek vormt de regionale structuurvisie voor het niet bundelingsgebied.
Deze visie over De Voorlanden richt zich op het versterken en uitbouwen van de kwaliteiten van natuur en landschap, de gevarieerde en hoogwaardige woon- en werkomgeving, de sterke landbouw en het toeristisch profiel van de regio Stedendriehoek. Met een versterkte inzet van bestaande beleidsmiddelen voor water, natuur en landschap kan de grote variatie aan hoogwaardige landschappen in dit gebied gewaarborgd worden. De agrarische sector ontwikkelt zich in de richting van schaalvergroting (grotere bedrijven) en verbreding (zoals agrotoerisme). Bij toerisme en recreatie wordt gedacht aan bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van cultuurtoerisme. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van de kanalen, de sprengen en beken, de stoomspoorlijn en de vele landgoederen en cultuurlandschappen. Ook wordt ingezet op kleinschalige verblijfsaccommodaties.
Door in te zetten op verschillende soorten activiteiten wordt de vitaliteit van de plattelandseconomie versterkt en biedt dit kansen voor werkgelegenheid.
Met name nieuwe landgoederen kunnen veel betekenen voor landschapsversterking. De Stedendriehoek zet in op duurzaam beheerbare landgoederen die daadwerkelijk een bijdrage aan de landschappelijke kwaliteit leveren. Robuuste landgoederen van enige omvang hebben daarom de voorkeur. Het algemene streven van de Stedendriehoek is een minimale omvang van tien hectare of meer. De provinciale regeling vormt het toetsingskader wat betreft toegankelijkheid, bouwvolumes en kwaliteit, zo stelt de regionale structuurvisie. De provincie Gelderland hanteert een maximum van realisatie van 3 woningen op het landgoed, of een (klein) kantoor. Het plan moet passen binnen de voor het gebied geldende natuurdoeltypen van het Gebiedsplan Natuur en Landschap (2005).
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan
Er is een regionale regeling functieverandering opgesteld: Waar de stallen verdwijnen: Oude erven, nieuwe functies. Deze treedt in de plaats van het beleid in de provinciale Structuurvisie over functieverandering.
Functieverandering biedt, door het toestaan van nieuwe economische dragers, belangrijke kansen voor het verbeteren van de economische vitaliteit en leefbaarheid van het landelijk gebied. Vooral ook voor het verbeteren van de kwaliteit van het landschap. Functieverandering zorgt per saldo voor minder steen door het slopen van overbodige stallen en schuren en voor een aantrekkelijke vormgeving en (groene) inpassing van nieuwe functies ter plaatse van die stallen en schuren. In het beleidskader is uitgewerkt onder welke voorwaarden wonen en werken in of ter plaatse van vrijkomende gebouwen mogelijk is, met het oog op winst voor economie, leefbaarheid en landschap. Het beleidskader wijkt op de volgende punten af van de provinciale Structuurvisie:
Kortom, het beleid gaat uit van:
Uitgangspunten voor het bestemmingsplan
Het regionale functieveranderingsbeleid kent maatwerk, om een zo goed mogelijke ruimtelijke kwaliteit te bereiken. Per locatie zal onder meer op basis van de gebiedskenmerken bezien worden wat als passende ontwikkeling wordt beschouwd. Dergelijk maatwerk vraagt een specifieke planologische regeling per geval. Dit bestemmingsplan bevat daarom geen algemene regel tot functieverandering. Functieverandering is wel mogelijk op specifieke locaties, maar middels een bestemmingsplanherziening.